17 Nisan tarihi ABD’de vergi bildirimleri yapılması için son tarih. Piyasada ise 2018’in kripto kışı olarak görülen bu dönem için oldukça çok spekülasyon bulunuyor. Bu spekülasyonların çoğunun, vergi günü geldiğinde mükelleflerin 2017 kazançları üzerinden ödeyecekleri vergiler için nakite dönmeleri ve fonlarının bir kısmını satabileceği konusunda yoğunlaşıyor.
Bu dönem, 2018 kayıtlarına kripto paralar için kripto vergi krizi olarak geçebilir. Zira Placholder VC’nin ortağı Chris Burniske, yatırımcıların, vergi yükümlülüklerinden dolayı kripto ekosisteminde kısa sürede hatrı sayılır ölçüde çıkışlar yaptığına şahit olunduğundan bahsediyor. Ayrıca Jonathan Cheesman, yine konu ile ilgili detaylı bir araştırmada bulunarak konun önemine değinmektedir.
Yaşanan satışların vergi ile ilgisi olduğuna neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu çıkarım özellikle Reddit gönderilerinden ve Aralık döneminde kripto paralarını nakite çeviren yatırımcıların vergi konusunda endişelerini dile getirdiği çeşitli kripto para forumlarından anlaşılıyor.
Ayrıca, Japonya’nın vergi ödemeleri için son tarihi 15 Mart’tı. Tıpkı ABD vergi günü gibi, Japonya’da da kripto pazarında büyük bir paya sahip olan bir ülkedir. Bu yüzden bu tezi daha fazla destekleyecektir. Ancak, bu tür satışların piyasayı düşürmesini engelleyecek birkaç nedeni vardır. Ve bu nedenler, vergi gününden sonra fiyatların aniden yeniden yükselmesini sağlayabilir. Her şeyden önce, düşüş sırasında satış yapan yatırımcıların vergi yükümlülüklerini karşılamak için yeterince satış yapmamış olmaları muhtemeldir. Konu ile ilgili ise HashChain Technology, Inc şirketinde strateji uzmanı olarak çalışan, Perry Woodin’in şöyle bir hesaplaması bulunuyor:
2017 yılının Ocak ayında bir Bitcoin için 1.200 $ karşılığında 1,5 Bitcoin satın alan bir kişi düşünün. Eğer bu kişi 2017 yılı Aralık ayında bir Bitcoin sattıysa, yaklaşık 18.000 dolar kazanç elde etmiş olurdu. Bu kısa vadeli kazanç, ABD’de olağan bir gelir olarak vergilendiriliyor. Ve yaklaşık yüzde 30’luk bir vergi oranı olduğu varsayılırsa, vergi borcu yaklaşık 5.400 dolar oluyor.
Nisan ayı başlarında konuştuğumuz gibi, Bitcoin 6,700 dolar civarında işlem görüyordu. Bu nedenle, Woodin kendi varsayımsal örneğine göre kalan 0,5 Bitcoin (veya 3,350 $) 5,400 dolarlık vergi borcunu ödemek için yeterli değildir.
Yani, vergiye dayalı satış irrasyonel ( mantık dışı) olurdu. Tabii ki, insanlar her zaman mantıklı davranmazlar.
Vergi günü bitişiyle, kripto pazarı, ayı piyasasından çıkar mı?
Dijital para bireysel emeklilik hesaplarında (IRAs) uzmanlaşmış bir şirket olan CoinIRA’nın CEO’su Trevor Gerszt, kripto düşüşü ve vergi satışı arasındaki güçlü ilişkiden kuşku duymak için başka bir neden daha verdi. Bitcoin’in, Blockchain’deki son aktivitesine ve eksikliğine işaret etti.
Gerszt Salı günü yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
Vergi satışları gerçekten Bitcoin fiyatlarının bir parçası olsaydı, satışların artmasını görmeyi beklerdik. Ancak teyit edilen işlemler nispeten düşük ve son iki ay boyunca bu şekilde kaldı.
Emin olmak gerekirse, büyük borsalar ilk çeyrekte işlem toplulaştırmaya başladı, bu yüzden kamu muhasebesine yansıtılan tasfiye sayısı az olabilir.
Blockchain teknolojisine yatırım yapan bir borsa yatırım fonu (ETF) başlatmış olan Reality Shares’in CEO’su Eric Ervin, vergilerin kripto paraların performansında kesinlikle bir faktör olduğunu ancak yaşanan düşüşte birincil neden olmadığını söyledi.
Ervin Salı günü yaptığı açıklamada son olarak şunları söyledi:
Piyasa satışları aralık ayında başladı ve şubat ayında ilk dip noktasını oluşturdu. Ve şimdi şubat ayında gördüğümüz en düşük seviyeyi yeniden test ediyoruz.
En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.