altın-dolar- bitcoin 2020
2020 Bitcoin, altın ve dolar karşılaştırması

2020 Bitcoin, altın ve dolar karşılaştırması

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2020 yılı, dünya tarihine pek de hoş hatırlanmayacak olaylarla geçecek. Mevcut küresel problemlerin üzerine bir de tüm dünyayı saran covid-19 virüsü, tüm insanlığı sosyolojik ve ekonomik açıdan derinden etkiledi. Dünya yeni normale ayak uydurmaya çalışırken küresel finans piyasaları da daha önce deneyimlenmemiş böylesine bir felaket karşısında oldukça çalkantılı bir sene geçirdi. Küresel piyasaların yeni varlığı diyebileceğimiz Bitcoin 2020 yılında adeta fırtına gibi esti. Bitcoin’in yanına yaklaşamasa da dolar ve altın pazarında da volatil grafikler gördük. Şimdi bu 3 gözde finansal varlığın 2020 görünümlerine bakarak bir karşılaştırma yapalım.

Dolar/TL 2020 görünümü

USD/TRY Haftalık görünüm - 2020 Bitcoin, altın ve dolar karşılaştırması

Dolar/TL 2020 yılına 5,96 ile başladıktan sonra Mayıs ayına kadar neredeyse hiç düzeltme yapmadan 7 -7,25 dolar bandına kadar yükseldi. Mayıs kısıtlı bir düzeltme gören usd/try, 6,75 – 6,85 bandında yatay ilerledi. Ağustos ayının ilk haftası yeniden psikolojik seviye 7 TL bandına giren dolar, yılın ilk çeyreğindeki benzer bir ivmeyle yükselerek Kasım ayının ilk haftası yılın zirvesini gördüğü 8,57 dolara kadar yükseldi.

Dolar Türk lirası karşısında zirve fiyatını gördüğünde Yılbaşından o tarihe kadar yüzde 45 oranında değer kazandı. 2020 yılının son çeyreğinde ise dolardaki küresel zayıflama ve uygulanan para politikalarının olumlu fiyatlanması sonucu usd/try paritesinde keskin bir düzeltme gördük.

Kasım ayının ikinci haftasında gelen yüzde 10’luk düşüş, ardından bir kısıtlı toparlanma getirse de Aralık ayının ikinci yarısında dolar paritesi, 7,62 desteğini de kırarak yılı 7.40 bandında kapattı. Yıl kapanışına göre baktığımızda ise dolar yatırımcıları yılbaşına göre yüzde 25 bir getiri elde ettiler.

Ancak kur yükselişine bağlı olarak artan maliyetler sonucu mal ve hizmetlere gelen zamlardan dolayı bu yüzde 25 değer kazancını reel getiri olarak görmek pek doğru olmaz. Sonuç olarak dolar yatırımı, bu açısından bakıldığında 2020 yılında rasyonel bir yatırım kararı gibi durmuyor

Altın 2020 görünümü (Gram Altın – XAUTRYG)

XAU/TRYG Haftalık Grafiği- 2020 Bitcoin, altın ve dolar karşılaştırması

Gram altın 2020 yılına 297 TL fiyatıyla başladıktan sonra dolar TL grafiğiyle benzer bir grafik çizdi. Altının gram cinsinden değeri, hem usdtry kuru ve altının ons değerine göre hesaplandığından grafiğin tam korelasyona yakın oluşması son derece olağan.

2020 yılını 453 TL fiyatından kapatan gram altın, yatırımcısına böylece yıllık yüzde 52 oranında bir getiri sağladı. Kasım ayında düşüşe geçmeden önce yılın en yüksek fiyatını gören gram altın, 541 tl’ye ulaşan fiyatıyla yüzde 81 oranında bir azami getiri oranına sahipti. Usd/try ile benzer bir grafik görsek de 2020 yılında altın getirisinin doların iki katına ulaştığını görüyoruz. Bu, altının bu sene dolar karşısında ons değerinde de değer kazanmasından kaynaklı bir fark.

Kasım ayının ikinci haftasında ise altın piyasasının da dolar TL paritesi gibi bir düşüşe geçtiği görülüyor. Zirve seviyesinden yıl sonu kapanışına kadar gram altın yüzde 16 oranında gerileyerek yükselen trendini de aşağı yönlü olarak kırmış bulunuyor.

Ancak bu iki popüler yatırım aracı getirilerini gölgede bırakan başka bir finansal varlık vardı. Bitcoin!

Bitcoin 2020 görünümü

BTC/TRY Haftalık Grafiği - - 2020 Bitcoin, altın ve dolar karşılaştırması

2020 bitcoin için muazzam bir yıl oldu. BTC’nin bu yıl sergilediği performans 2017 yılını bile gölgede bıraktı. Tüm zamanların en yüksek değerine ulaşan ve bu rekoru 20.000 dolar fiyatı geçildikten sonra nerdeyse her yükselişin güncelleyen Bitcoin ve hem dolar bazında hem de TL bazında diğer finansal varlıklarla kıyaslanmayacak bir değer kazancı elde etti.

Parabolik yükselişine 2020 yılında da devam eden Bitcoin, yıla Türk lirası karşısında, 43.927 TL ile başladı. Yazım yayına hazırlanırken tüm zamanların en yüksek fiyatından (ATH) el değiştiren Bitcoin, 2020 yılını 216.411 TL fiyatıyla kapattı. Bu yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 400 oranında muazzam bir kazanca denk geliyor.

Dolar ve altın getirisini gölgede bırakan bitcoin

Doların TL karşısındaki yüzde 25’lik ve gram altının yüzde 52’lik değer artışlarıyla kıyaslandığında Bitcoin değerlemesinin yüzde 400’e ulaşması diğer varlık getirilerini sahne arkasına iten bir performans olarak duruyor.

Bitcoin’i bu iki yatırımcı aracında diğer bir görünüm ise dolar ve altın yıl sonunda bir düzeltmeye girerken bitcoin’in yükseliş trendine devam etmesi.

Bitcoin neden yükseldi?

Bitcoin 2020 yılı grafiğini incelediğimizde ise bu yükselişte Şubat sonu ve Mart’ın ikinci haftasına kadar uzanan sert bir düşüş dikkat çekiyor. Bu dönem pandeminin küresel salgın olarak ilan edilmesiyle aynı döneme denk gelirken yatırımcıların panik satışlarıyla nakde dönmesi olarak yorumlanabilir. Ancak Mart ayının ikinci yarısından itibaren gelen toparlanma ve 36.000 TL seviyelerinden teyit edilen yükseliş yıl sonuna kadar 216 bin TL seviyesine kadar ulaştı ve ivme bozulmadan yeni yıla aynı hızla girildi.

Peki, bitcoin 2020 yılında neden yükseldi? Bu denli değer artışını sağlayan itici güç neydi? Bu soruya verilebilecek ilk cevap, salgın etkisi olabilir ve ikinci cevap ise salgın süreciyle bağlantılı olarak kurumsal yatırımcıların portföylerinde Bitcoin’e hatırı sayılır oranlarda yer vermesi diyebiliriz.

Tüm dünyayı derinden etkileyen küresel salgın bireysel ve kurumsal yatırımcıları yeni ve güvenli limanlar arayışına sürükledi. Bitcoin ise 10 yılı aşan geçmişinde gösterdiği performans, sistemindeki enflasyona karşı korumalı yapısı ve arkasındaki teknoloji blok zincir ile nihayet dev kurumsal yatırımcıların da güvenini kazandı ve yılın 4. çeyreğinde sıklıkla haberlerine yer verdiğimiz kurumsal yatırımların Bitcoin’e olan göçünü izledik.

Hal böyle olunca  Bitcoin 20.000 dolar seviyesini sonunda geride bıraktı. Yılın ilk günlerinde ise 30.000 dolar sesleri iyice yükselmiş durumda. Önümüzdeki dönemler ne getirir bilinmez ama Bitcoin ve altcoinler, bundan böyle ana akımda yerini sağlamlaştırmış gibi duruyor.


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin