featured
Bitcoin ile satış yapmak

Türkiyede Bitcoin ile satış yapmak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ülkemizde Bitcoin ile alış-veriş yapılabilecek işletmelerin sayısı henüz Dünya genelinde olduğu gibi yaygın olmasa da, ürün bazlı bakıldığında küçümsenmeyecek çeşitliliğe ulaşabilmek mümkün. Herhangi bir ürün ya da hizmet satışı yapıyor ve Bitcoin ile satış yapmak konusunda bir fikriniz yoksa, bu yazı size yardımcı olacaktır.

09 Temmuz 2017 tarihinde güncellediğimiz Türkiyede Bitcoin İle Ödeme Kabul Eden İşletmeler Listesi yazımızdan sonra, tarafımıza ulaşan takipçilerimizin ilk sorusu; ”Bitcoin ile nasıl ödeme kabul edebilirim?” oldu.

”Online ya da fiziki bir satış işleminde, ödeme yöntemleriniz arasına Bitcoin’i eklemeniz için herhangi bir başvuru ya da onay sürecine ihtiyacınız yoktur. 

Ödeme yöntemlerimin arasına Bitcoin’i nasıl ekleyebilirim? 

Öncelikle ilk yapmanız gereken, kendinize bir Bitcoin cüzdanı oluşturmak. Bunun için, bitcoin cüzdan (wallet) hizmeti veren güvenli herhangi bir platformu kullanabilirsiniz. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de bitcoin cüzdan hizmeti veren birçok platform bulunmakta. Birkaç dakikalık bir işlemle cüzdanınızı oluşturabilirsiniz. Cüzdanınızı Türkiyede faaliyet gösteren bir platformdan oluşturmanız, kabul ettiğiniz btc ödemelerini anında Türk Lirasına çevirebilmeniz için avantajlı olacaktır.

Yapmanız gereken ikinci işlem ise, ticaretinizde Bitcoin kabul ediyor olduğunuzu müşterilerinize ve belkide sizin müşteri kitleniz içerisinde yer almayan diğer Bitcoin kullanıcılarına duyurmak. Bu duyuruyu, varsa internet siteniz üzerinden, sosyal medya kanallarınız üzerinden ve Türkiyede Bitcoin Kabul Eden İşletmeler Listesi’ni yayınlayan haber kanallarından yapabilirsiniz.

Bitcoin ile ödeme alma işlemlerinizi otomatik bir yazılım sayesinde yapabileceğiniz gibi, manuel olarakta yapabilirsiniz.

Bitcoin ile otomasyon ödeme kabul etme;

Ürünlerinizi internet üzerinden satıyor olduğunuz bir siteniz var ise, sitenize bitcoin ile ödeme seçeneği ekledikten sonra, bu sekme içerisine size ait olan bitcoin cüzdan numaranızı ve dilerseniz cüzdanınızın QR kodunu eklemelisiniz. Bu işlemin bir yazılım tarafından yapılması için Bitcoin’in ülkemizdeki TL karşısındaki güncel kurunu çeken bir kodlama gerekecek ve bu yazılım her ürününüzün bitcoin değerini müşterilerinize gösterecektir. Böyle bir otomasyon kurduğunuzda, müşterileriniz seçtikleri ürünleri bitcoin ile ödedikten sonra, tarafınıza gelen bir ödeme bilgisi sonrası ürününüzün satış için çıkışını sağlayabilirsiniz. Not; bu yöntem için, bitcoin ve blockchain konusunda oldukça deneyimli bir yazılımcıyla çalışmanız ya da varsa yazılımcınızın btc ödeme sistemleri hakkında araştırmalar yapması gereklidir. 

Bitcoin ile manuel ödeme kabul etme;

Bu yöntemi kullanmak için herhangi bir yazılıma, tecrübeye ve hatta internet sitesine dahi ihtiyacınız yoktur. Öncelikle herhangi bir Bitcoin cüzdanı oluşturun. Müşterilerinize ve Bitcoin kullanıcılarına, ürünlerinizin satışında Bitcoin kabul ettiğinizi duyurun. Bir ürününüzün satışı esnasında, müşterinizle o anki bitcoin kuruna bakarak ürününüzün ne kadar bitcoin karşılığı olduğunun bilgisini verin. Müşteriniz sizin bitcoin cüzdanınıza gerekli miktarı gönderdikten sonra ürününüzü müşterinize teslim edebilirsiniz. Son olarak, almış olduğunuz bitcoin’i dilerseniz o günün kurundan anında Türk Lirasına çevirebilir, dilerseniz bitcoin olarak cüzdanınızda saklayabilirsiniz.

Bitcoin ile satış yapmak size ne kazandırır ?

Bitcoin ile ödeme almayı aktif hale getirmiş bir işletme, vizyonlu, gelişime ve yeniliklere açık olduğunu gösterir. Dünyada her geçen gün kağıt para kullanımı azalmaktadır. Ülkeler için büyük yük olan kağıt para kullanımı, gelişen teknoloji sayesinde ister istemez kaybolmaya yüz tutacaktır. Günümüzde oldukça yaygınlaşan kredi kartı kullanımı gibi, gelecekte dijital para kullanımı da oldukça yaygınlaşacaktır. Kaldı ki, şimdiden Bitcoin ve diğer kripto para kullanıcılarının sayısı küçümsenmeyecek kadar fazladır, bu da işletmeniz için yeni bir müşteri kitlesi anlamına gelmektedir.

Bitcoin ile ödeme almanın yasal yönleri; 

Öncelikle, bitcoin ve diğer kripto paraların neredeyse çoğu, herhangi bir kişiye, kuruma ya da kuruluşa ait değildir, anonimdir. Anonim ve sadece dijital olan birşeyin yasaklanması da oldukça güçtür. İnternetin tamamen yasaklanmasının güçlüğü gibi. Bir ülke, facebook, youtube, twitter gibi platformlara kısıtlama getirebilir ancak internetin fişini tamamen çekmesi neredeyse imkansızdır.

Bu konuda,

Türk Ceza Kanun’unun 2. Maddesi en önemli kanuni dayanaktır. Maddeye göre; Kanunda suç olarak tanımlanmamış hiçbir eylemden dolayı kişilere ceza verilemeyeceği açıkça belirtilmiştir.

“Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.”

Bir işletme olarak Bitcoin ile satış yaptığınızda size düşen en önemli görev, satmış olduğunuz ürünün vergisini ödemektir. Ürünlerinizin vergisini ödediğiniz takdirde bu ürünün nakit, kredi kartı ya da bitcoin ile satılması arasında fark yoktur.

Diğer Kripto Paraları Ödeme Yöntemi Olarak Kabul Etmek!

Tıpkı Bitcoin gibi, diğer kripto paraları ödeme yöntemi olarak kabul etmeniz için, herhangi bir başvuru ya da ibraza gerek yoktur. Bitcoin için uyguladığınız işlemlerin aynını diğer dijital paralar için de uygulayarak ödeme yöntemleriniz arasına ekleyebilir, işletmenizin camına logolarını yapıştırabilirsiniz.


Not; Yukarıdaki yazı, tavsiye olarak düşünülmemelidir, yanlızca bilgilendirme amaçlıdır. Bu alanda atacağınız adımlar tamamen sizin sorumluluğunuzda olup, yazar ya da kriptoparahaber.com sorumlu değildir.  


Bizi sosyal medyada takip edin:   Twitter  /  Telegram  /  Facebook 


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin