ripple

Ripple & SEC davasında şimdiye kadar yaşananlar: XRP fiyatı için sırada ne var?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2020 kışında, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Ripple başta olmak üzere tüm kripto para sektörüne karşı uzun bir yasal savaşa dönüşecek olan ilk kurşunu ateşledi. SEC, 22 Aralık 2020’de Ripple’ı 1,3 milyar dolarlık kayıtsız menkul kıymet teklifi yapmakla suçladı ve esasen kendi yerel kripto para birimi XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu iddia etti. İki buçuk yıl sonra dava hâlâ devam ediyor, ancak oranlar şimdi muazzam derecede büyük. Hadi şimdiye kadar olanlara bakalım.

Ripple & SEC: Titanların çatışması

Gary Gensler yönetimindeki SEC, kripto karşıtı bir kuruma dönüştü ve kimse bunu gizlemeye bile çalışmıyor. İlk atışlardan birinin yapıldığı 2020 yılında tüm bunları bilmiyorduk. Aralık 2020’de SEC, XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu ve Ripple’ın kayıt dışı 1,3 milyar dolarlık bir menkul kıymet arzı gerçekleştirdiğini iddia etti. O zamanlar SEC’in İcra Bölümü Direktörü Stephanie Avakian şunları söyledi:

Ripple, Larsen ve Garlinghouse’un, perakende yatırımcılara milyarlarca XRP’nin devam eden teklifini ve satışını kaydetmediklerini, bunun da potansiyel alıcıları XRP ve Ripple’ın işi hakkında yeterli açıklamalardan ve sağlam kamu piyasası sistemimiz için temel olan diğer önemli uzun süreli korumalardan mahrum bıraktığını iddia ediyoruz.”

Ripple’ın tüm savunması, XRP’nin bir menkul kıymet değil bir para birimi olduğu iddiasına dayanmaktadır. Bununla birlikte o zamanlar, giderek daha fazla borsa SEC korkusuyla XRP’yi listeden çıkarmaya başladı ve fiyatı düştü. Coinbase, şirketin devam eden davasını desteklemek için “mahkemenin dostu” olarak da bilinen bir amicus brief dosyalayarak Ripple’ın arkasında durdu.

Ripple

Devam eden bir savaş…

O zamandan bu yana aylar geçti ve her iki taraf da geri adım atma belirtisi göstermediği için kimsenin hızlı bir çözüm umduğu şüpheli. Ripple’ın savunmasının temel taşlarından biri Hinman Konuşması olarak adlandırılan konuşmadır. William Hinman, SEC’in Şirket Finansmanı Bölümü’nün eski bir yöneticisidir. Söz konusu konuşma, ajansın o sırada ETH güvenliğini dikkate almadığını belirttiği bir duruma atıfta bulunuyor.

Ripple avukatları, XRP’nin sınıflandırmasını da etkileyebileceği umuduyla Hinman’ın bu sonuca nasıl vardığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için mücadele etti. Ekim 2022’de belgeleri elde etmeyi başardılar – bunu yapmaları yaklaşık 18 ay sürdü. Ripple, SEC adına birden fazla itirazla mücadele etti; bunlardan sonuncusu mahkemeden Hinman’ın Konuşmasını mühürlemesini talep etti ancak Yargıç Analisa Torres tarafından reddedildi.

ripple

Bu durum, yatırımcıların olumlu bir mahkeme kararı üzerine yükselişe geçmesi nedeniyle XRP’nin performansında zaten fiyatlandırılmış gibi görünen Ripple’ın lehine görünüyor. SEC gerilim altında gibi görünüyor ve bunu gösteriyor.

Birkaç gün önce bildirdiğimiz gibi Komisyon Hinman’ın biyografisini web sitesinden silmiş görünüyor. SEC’in Hinman’ın iç yazışmalarına ait düzeltilmemiş e-postaları teslim etmek için 13 Haziran’a kadar vakti olduğunu belirtmek gerekir ki bu pek çok kişinin dört gözle beklediği bir son tarihtir.

XRP’nin fiyatı ne olacak?

Kuşatma altındaki tek şirket Ripple değil. SEC, önde gelen iki kripto para borsası olan Coinbase ve Binance’e karşı suç duyurusunda bulundu. Şirketlerin, diğer şeylerin yanı sıra (Binance için) menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiklerini iddia ediyorlar.

Coinbase’e karşı yapılan başvuruda 13 “Kripto Varlık Menkul Kıymeti “nden oluşan kapsamlı olmayan bir listede XRP’nin SEC tarafından bir menkul kıymet olarak adlandırılmadığını belirtmek önemlidir. Sanki tüm sektör ateş altındaymış gibi hissediliyor.

ripple

 

Yine de XRP’nin fiyatı dirençli kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yedi gün boyunca çok küçük bir farkla da olsa ana dallardan hala yeşil renkte olan tek altcoin olarak kaldı. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi 13 Haziran’da büyük bir son tarih yaklaşıyor. Seansın sonucu muhtemelen XRP’nin fiyatı üzerinde bir etkiye sahip olacak ve tam olarak ne olacağını görmek çok heyecan verici.

Her halükârda, XRP yalnızca son 30 gün içinde fiyatına yüzde 23’ten fazla ekleme yaptığı için yatırımcılar olumlu bir sonucu fiyatlandırıyor gibi görünüyor.

cryptopotato


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin