bitcoin nasıl vergilendirilir

Bitcoin nasıl vergilendirilir, bu konuda çalışmalar var mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin nasıl vergilendirilir sorusu kripto para yatırımı yapanların en merak ettiği hususlardan birisi olarak kabul ediliyor. Bu konuya dayalı birçok tartışma yürütülüyor. Vergilendirme hakkında açıklamalarda bulunan Kolejli İşadamları Derneği Üyesi ve Angora Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş Genel Müdürü Faruk Gürsel Koçak, titiz bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri hakkında ülkemizde herhangi bir vergilendirme çalışması henüz ciddi bir biçimde yok. Konuyla alakalı olarak Maliye, SPK ve Merkez Bankası; Bitcoin benzeri kripto para birimlerine bir isim vermeye çalışıyor. Eğer bu isim “Emtia” olursa, kripto para piyasası üzerinden kazanç sağlayanlar gelir vergisine tabi tutulacak.

Bitcoin nasıl vergilendirilir konusunda çalışma yapılmalı 

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Koçak, Bitcoin’in Türkçe’de karşılığının olmamasının bir takım anlam kargaşasına yol açtığını dile getirdi. Faruk Gürsel Koçak şu ifadeleri kullandı:

Bitcoin’e para dersek ülkemizde paranın kontrolü ve basımı (emisyon) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda. Paradan kazanç elde etmek faize girmekte ve faiz gelirleri banka kanalıyla elde edilirse stopaja (yüzde 15) tabii. Bitcoin’e emtia dersek (ki en yüksek ihtimal bu) karşımıza bu defa Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı çıkıyor. Emtia kazançlarında üç yol var. Bitcoin’e menkul kıymet dersek karşımıza bu defa SPK çıkmakta. Ülkemizde menkul kıymetlerin vergilendirilmesi menkul kıymetin kimin tarafından alınıp satılmasına bağlı. Özetle, Bitcoin’e yatırım yapanların kazançları nasıl vergilendirilecek halen bir muamma. Vergilendirme yöntemi tespit edilirken, ilgili vergi kanunlarına en küçük bir aykırılık olasılığını bile göz önüne alan titiz bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Emtia daha yakın

Kripto paraya isim verilmesi konusunda üç isim üzerinde durulduğunu biliyoruz. Bu konuda çalışmalar yürüten uzmanlar, Bitcoin’in Emtia olarak kabul edilmesinin daha mümkün olduğunu söylüyor. İkinci ve üçüncü seçenekler ise ‘menkul kıymet’ ‘para’ olarak adlandırmak. Merkez Bankası ve SPK’nın tutumu Türkiye’nin kripto para birimlerini “Emtia” olarak kabul edebilme ihtimalini güçlendiriyor.  Bitcoin’e isim koyulmasının bu kadar önemli olmasının sebebi ise Maliye’nin vergi alabilmesi için o şeyi isimlendirmesi gerektiği.

Peki vergiler nasıl hesaplanacak?

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine 3 şekilde isimlendirme yapılabileceğini ifade ettik. Peki bunların vergi hesaplanması nasıl olacak?

Finansal Varlık: Diğer sermaye piyasası ve menkul kıymet aracı olarak değerlendirilir ve değer artışı kazancı olarak vergilendirilir.

Para: Para olarak tanımlanması durumunda GVK (Gelir Vergisi Kanunu) tarafından kabul edilen gelir unsurlarından herhangi birine girmeyeceği ifade ediliyor.

Emtia: Emtia olarak tanımlanması durumunda al-sat kazançları ticari faaliyet olarak değerlendirilerek ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilecek.

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin