HoloChain (HOT) ve Avalanche (Avax) analizleri: 30 Aralık
HoloChain (HOT) ve Avalanche (Avax) analizleri: 30 Aralık

Kripto para piyasalarını Bitcoin manipülasyonu mu yönlendiriyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin, herkesin bildiği gibi aşırı oynaklığa sahip bir pazardır. Kripto para piyasasının en büyük sermayeli kripto parasında büyük fiyat dalgalanmalarının artık neredeyse düzenli olarak gerçekleştiğini görürüz. Bu durum ise oldukça fazla negatif piyasa baskısına neden olur. Bu fiyat dalgalanmalarının nedenini araştırırken ilk sorulması gereken soru aslında, Bitcoin fiyatında manipülasyon olup olmadığıdır. Bu tür bir eylemi görmeden bilemeyiz.  Bu yüzden Bitcoin manipülasyonu yapıldığını kesin olarak söylemek çok kolay değildir.

Bitcoin dalgalanmak için bir sebebe ihtiyaç duymuyor!

Son dokuz yılda, Bitcoin fiyat hareketleri çok tartışılan bir konuydu. Ayrıca Bitcoin pazarı geçen bu süre zarfında büyük iniş çıkışları ile henüz istikrarı yakalayamamış bir piyasa olarak karşımıza çıkıyor. Bazı kullanıcılara göre bunun en büyük nedeni yapılan manipülasyonlar. Diğer bir yatırımcı kesimi ise manipülasyonlara inanmayarak, bu hareketliliği normal karşılıyorlar. Sonuç olarak baktığımızda çoğu zaman BTC fiyatının her hangi bir sebep olmaksızın dalgalandığını görüyoruz.

Finansal piyasalar genel olarak manipülasyona eğilim olarak görünürler. Daha önce finansal piyasalarda yapılmış birçok manipülasyona şahit olduk. Ve bunun önüne geçmek hiç de kolay bir durum değil. Parası çok olan insanlar portföylerini geliştirmek için yeni yollar ararlar. Daha çok kazanma hırsı insanların elindekilerle yetinmesine engel olarak farklı yollara sapmasına neden olur. Kripto para dünyasında da bu durum farklı değildir. Hatta manipüle edilmesi belki de bir dereceye kadar daha kolaydır.

Konuya daha spesifik olarak bakarsak, tüm kripto para birimleri oldukça düşük bir piyasa hacmine sahiptir. Gerçi Bitcoin için 150 milyar dolarlık bir hacimden bahsetmek az bir rakam olmasa da, geleneksel varlıklara kıyasla küçük bir Pazar görünümündedir. Kripto para fiyatlarını etkilemek isteyen herkes, teorik olarak yeterli tutarda fon kullanarak pazarları etkili bir şekilde manipüle edebilir. Bunu kanıtlamak ise büyük çaplı bir iştir. Bundan dolayı bu durum bir sorun olarak durmaya devam edecektir.

Bitcoin manipülasyonu nasıl önlenebilir?

ABD Adalet Bakanlığı, şu anda Bitcoin manipülasyonu konusunda araştırmalar yapıyor. Sıra dışı bir şey bulabilecekleri veya bulunmayacaklarını izleyip hep beraber göreceğiz. Yine de, bu manipülatif davranış için birilerini suçlamak başka büyük bir sorunu ortaya çıkaracaktır. Büyük tutarlarda Bitcoinleri olan kişiler, birkaç tıklama ile piyasaya etkili bir şekilde yön verebilir. Ancak bunu her zaman kötü amaçlı yapılmış bir hareket olarak değerlendiremeyiz.

Bitcoin’in düşük fiyatı çok az insana fayda sağlamıştır. Ayrıca madenciler bile faaliyetlerinden değecek bir kar elde etmek için belirli bir BTC fiyatına ihtiyaç duyarlar. Bitcoin’in büyük sahipleri de portföy değerlerinin düştüğünü görmek istemezler. Düşük bir Bitcoin değeri aynı zamanda borsalar için faydalı bir durum değildir. Tüm parçaları birleştirdiğimizde ve piyasadaki aktörleri incelediğimizde, herkesin Bitcoin’in volatilitesinden beslendiğini açıkça görebiliriz. Bu sonuç ayrıca manipülasyon iddialarını güçlendiren bir durumu da gösterir. Bu durumun kısa sürede değişmesi ise neredeyse imkânsızdır.

Şu an için, gelecekte Bitcoin fiyatlarını ne olacağını bilmek imkânsızdır. Fakat bilinen bir gerçek vardır ki o da manipülasyonun öyle ya da böyle durmayacağıdır. Fiyatın düşmesine neden olan kişiler, tatmin olana kadar bunu yapmaya devam edeceklerdir. Fiyatlara etki etmelerindeki asıl amaç belirsizliğini korumaktadır.  Fiyat hareketlerindeki bu huzursuzluk ise bir süre daha böyle devam edecek gibi gözüküyor. Piyasadaki yatırımcı sayısı hızla artar ve sahip olunan coin sayısının ağırlığı bireylerden kitlelere geçerse, piyasada manipülasyon yapmak daha da zorlaşabilir.

newsbtc

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin