featured

Kripto para piyasası neden çöküş yaşıyor, sırada ne var? Analistler açıklıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto para piyasası büyük oranlarda değer kaybederek yatırımcıları olukça üzdü. Piyasadaki mevcut volatiliteyi anlamak için birkaç faktör incelenmeli. Çünkü düşüş eğilimine katkıda bulunan birkaç tane farklı neden var.

Her şeyden önce 21 Ocak Cuma, genellikle piyasada önemli miktarda volatilite ile sonuçlanan opsiyonların sona erme tarihinin son günüydü. Daha önce analistler, Bitcoin ve türevlerinde önemli bir oynaklık görülebileceğini tahmin etmişti.

O sırada açık vadeli işlem sözleşmelerinin miktarına göre, Bitcoin’in (BTC) başlangıçta perşembe akşamı cuma gününe doğru deneyimlediği önemli fiyat volatilitesi ufuktaydı.

Peki kripto para piyasasındaki bu düşüşün ve volatilitenin sebepleri neler?

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim

Rusya ile Ukrayna arasındaki mevcut gerilim, küresel piyasaları ve kripto para sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Ayrıca yatırımcılar, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin önümüzdeki günlerde genel olarak piyasaların fiyat hareketlerini etkileyip etkilemeyeceğini de merak ediyor.

Bu faktör geçerli olsa da, kripto para piyasasının yaşadığı her şeyin bu noktada zaten değerlemeye dahil edilebileceğini akılda tutmak çok önemlidir.

Buna ek olarak, geçen hafta Rusya merkez bankası kripto para ticareti, madenciliği ve kullanımının yasa dışı olmasını öneren bir çağrıda bulundu. Bu çağrı ile kripto paranın tamamen yasaklanması gündeme getirildi.

“Kripto Para Birimleri: Eğilimler, Riskler, Önlemler” raporu, kripto para birimlerinin bireyler için paralarını ulusal ekonomiden çekmeleri için bir çıkış noktası sağladığını, çünkü paralarını zayıflatma ve düzenleyicinin optimal para politikalarını sürdürme işini daha zor hale getirme riskini taşıdığını belirtiyor.

Sonuç olarak, hem Çin hem de Rusya kripto para birimlerini tamamen yasaklamaya karar verirse, vatandaşları bu sektöre yatırım yapma fırsatından mahrum bırakılacaktır.

Hisse senetleri piyasası da düşüşte

Nasdaq’ın da gösterdiği gibi, başka yerlerde hisse senedi piyasaları da bir gerilemeyle karşı karşıya. Nasdaq, son düşüşten anlık olarak toparlandı. Ancak daha sonra, günün erken saatlerinde kısa bir toparlanmanın ardından cuma günü %2,72 oranında bir düşüşle haftayı negatif bölgede kapattı.

İlginç bir şekilde Nasdaq hisse senedi piyasasındaki mevcut duyarlılık, koronavirüs pandemisinin küresel piyasaları etkilemeye başladığı Mart 2020 tarihinde meydana gelen çöküşten daha zayıf.

Grafikler incelendiğinde, NASDAQ Composite’ın gerçek fiyat hareketini temsil eden mavi çizgi ve şu anda piyasadaki gerçek korku ve düşüş eğilimini yansıtan kırmızı çizgi ile piyasanın son derece düşüş eğiliminde olduğu görülebilir.

Ek olarak, Hulbert Nasdaq Duyarlılık Endeksi tarafından değerlendirilen genel duyguya bakıldığında, mevcut veri noktasının -%70 olduğunu belirtmek ilginçtir. Buna karşılık, Mart 2020 çöküşünde en düşük seviye -%60 idi. Bu da Nasdaq için mevcut hissiyatın artık pandemi piyasası korkusunun zirvesinden daha düşük olduğunu gösteriyor.

Finansal analist Mark Hulbert bu konuda şunları söyledi:

Ayılar, önemli bir borsa rallisini etkileyebilecek kadar güçlü hale geldiler

Piyasalardaki aşırı korku

NASDAQ hissiyatı ile birleştirildiğinde, Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi 22 Ocak itibariyle 13’ü gösteriyor. Bu da ‘aşırı korku’ seviyesinde demek. Piyasa lideri Bitcoin bu yazının yazılığı sırada 35,404 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Bununla birlikte, bu aşamada kripto piyasası düzeltmesinin ana akım medyada daha fazla yer almasıyla birlikte ve sosyal medya paniği arttıkça bu gösterge önümüzdeki birkaç gün içinde 10’un altına düşebilir.

Korku ve açgözlülük endeksi; diğer şeylerin yanı sıra volatilite, sosyal medya ve Google trendleri dahil olmak üzere çeşitli veriler ile alakalıdır. Böylece toplu bir piyasa duyarlılığının değerlendirilmesini sağlar.

Kripto piyasa değeri bir günde 350 milyar dolar düştü

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, piyasadaki düşüş derinleşmeye devam ederken, değerlerinin yüz milyarlarca dolar düştüğünü gördü.

Önceki gün %12,02 oranında bir düşüşün ardından, kripto piyasa değeri 22 Ocak itibariyle 1,62 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor. Sonuç olarak, piyasa değeri tek bir günde 356 milyar dolar azalarak 1,98 trilyon dolardan 1,62 dolara geriledi Bu da 5 ayın en düşük değeridir.

kripto para grafik

Grafiklerde Bitcoin’in düzeltme sırasında en yüksek hacmi yaşadığı görülüyor. Yine de, RSI’nin şu anda en düşük noktasında olduğu görülüyor. Günlük bazda 2020 Mart’ındaki gerçek çöküşten bu yana en fazla aşırı satım yapılan bölgede. Önceki düşüş noktalara ise Eylül 2019 ve Kasım 2018’de ulaşılmıştı.

Tanınmış kripto analisti Michael van de Poppe, piyasa ile ilgili şu noktayı vurguladı:

Toplam piyasa değeri bir sonraki destek seviyesindeyken, günlük RSI Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Hisse senedi duyarlılığı da Mart 2020’den bu yana en düşük seviyede. Bu veriler mevcut düşüş ile alakalı her şeyi söylemeye yetiyor.

Önümüzdeki hafta piyasalardaki tepkiyi gözlemlemek için kritik bir hafta olacak. Sadece normal bir düzeltme mi görülecek yoksa hızlanarak pazarlara daha derin bir dalış mı yapacak bunu göreceğiz. Buna bağlı olarak da Bitcoin’in kritik bir seviye olan 35,000 dolarlık bir destek seviyesinde asılı kaldığını da görüyoruz.

Saylor ve Bukele Bitcoin’e güveniyor

Kripto piyasasında bu yılki düşüşe katkıda bulunan nedenler MicroStrategy CEO’su Michael Saylor tarafından inceleniyor. CEO bir Bloomberg röportajında şunları söyledi:

Bence burada çok fazla dinamik var. Kripto ekosisteminin tamamına bakarsanız, bir dizi düzenleyici belirsizliğe sahip olduğunu görebilirsiniz. Özellikle de stabil coin’ler ve kripto belirteçleri ile bunların menkul kıymet olup olmadıklarına ilişkin düzenleyici belirsizliğe sahip. Ve bu biraz endişe yaratıyor.

Saylor, özellikle Bill Miller gibi ünlü yatırımcıların portföylerinin önemli bir yüzdesini son zamanlarda kripto para birimlerine tahsis ettiği gerçeği göz önüne alındığında, kurumlar için Bitcoin’in şimdi “harika bir giriş noktasında” olduğunu düşünüyor.

Bitcoin değerindeki düşüşe rağmen, Michael Saylor firmasının 5 milyar dolarlık zulasını satma niyetinde değil. Aynı şekilde, El Salvador’un başkanı Nayib Bukele, ülkenin sadece 15 milyon dolara 410 Bitcoin aldığını açıkladı.

Bu en son gerçekleşen satın alma işlemi, ülkenin Bitcoin’i yasal ihale olarak tanıdığından beri El Salvador için en ucuz işlemdir.

Finbold


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin