featured

Kripto piyasası, Bitcoin liderliğinde uzun bir boğa koşusuna hazırlanıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Kripto para piyasası lideri olan Bitcoin, piyasa hacminde bir artışa tanık olurken, genel olarak yükseliş eğiliminde işlem görmeye devam ediyor. Vadeli işlem sözleşmelerindeki BTC fiyatları, yatırımcıların kripto piyasasına karşı güvenlerinin yeniden arttığının bir göstergesidir.

2022’de sert bir düşüş yaşandı

BTC, 2022’de uzun süreli bir düşüş eğilimine tanık oldu. Bu da fiyatında %60’lık bir kayba neden olurken aynı zamanda, Bitcoin vadeli işlemlerinde ve opsiyon hacimlerinde keskin bir düşüşe neden oldu. Geçen Kasım ayında FTX’in çöküşü, piyasa duyarlılığını daha da kötü bir hâle getirdi. Böylece uzun tasfiyeler ve güçlü bir düşüş eğilimi ile birlikte türev piyasasında önemli bir geri çekilme  gerçekleşti.

Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, TheBlock’tan alınan verilere göre, Aralık 2021’de Bitcoin vadeli işlem hacimleri, büyük borsalardan alınan verilere göre yaklaşık 1,3 trilyon dolardı. Bu değer, Kasım 2022’de %50’den fazla azalarak 620 milyon dolara geriledi. Ve büyük borsalardaki işlem hacimlerinde keskin bir düşüş olduğunu gösterdi.

Ancak bu, Ocak 2023’te Bitcoin’in servetinde tersine dönüş gerçekleşmesinin ardından değişti. Bitcoin fiyatı son zamanlarda istikrarlı bir şekilde arttı ve haftanın başlarında 24,000 dolara kadara ulaştı. Bitcoin’in liderliğinde kripto para piyasası de yükselişe geçti.

Zincir üstü veriler 2023’te olumlu

Piyasa analisti ProfChaine’in Twitter hesabına göre, kripto piyasası belirgin bir yükseliş eğilimi ile tersine dönüyor. İddialarını ayrıca, Bitcoin vadeli işlemlerinin 3 aylık hareketinin yıllık bazda gelişimini gösteren bir dizi grafikle de destekliyor.

kripto Bitcoin

Bu metrik, spot fiyata göre vadeli işlem sözleşmelerinin ortalama fiyatındaki artış veya azalmayı gösterir. Yatırımcılar fiyatları spot fiyattan daha yüksek olan vadeli işlem sözleşmelerini hedeflerse, oran pozitif olur ve beklenti fiyatın düşeceği yönündeyse, oran negatif olur.

Grafikte görüldüğü gibi, Kasım ayının başındaki FTX çöküşü, tacirler vadeli işlem ticaretinden çekilirken metriği negatife götürdü. Ancak Ocak ayında Bitcoin’in değerindeki yükseliş nedeniyle önemli bir yükseliş trendi yaşandı.

Diğer bir gösterge, belirli bir süre içinde çözülmemiş türev sözleşmelerinin miktarını gösteren Bitcoin vadeli işlemleri açık faiz kaldıraç oranıdır. Açık faiz oranındaki bir artış, yeni tacirlerin türev piyasasında yeni pozisyonlar alıp sattığı anlamına gelir.

Yukarıdaki grafik, yılın başından bu yana açık faiz kaldıracı sayısında bir artış olduğunu gösteriyor. Bu, pazar hacimlerinin düşük olduğu 2022’deki düşüşle keskin bir tezat oluşturuyor. Vadeli işlem ticaretindeki artış, piyasa için bir yükseliş işaretini temsil ediyor ve tipik olarak, uzun bir boğa koşusu içinde olabileceğimizi gösteren bir göstergedir.

Bitcoinist


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin