İlk Bitcoin Futures ETF’si, kripto para endüstrisi için ne anlama geliyor?
İlk Bitcoin Futures ETF’si, kripto para endüstrisi için ne anlama geliyor?

İlk Bitcoin Futures ETF’si, kripto para endüstrisi için ne anlama geliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Bu hafta, yatırımcıların diğer ETF lansmanlarını aşarak ilk ABD bitcoin vadeli işlem borsa yatırım fonunu alıp satmaya başlaması, kripto para sektörü için bir dönüm noktası oldu ve bunu Cuma günü bir başkası izledi.

Bu fonlar, doğrudan Bitcoin yerine, bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine veya varlığı daha sonra üzerinde anlaşılan bir fiyattan satın alma veya satma anlaşmalarına yatırım yapar.

Yeni ürünler, kripto para borsalarının zorluk ve güvenlik endişelerini atlayarak, düzenlenmiş yatırım hesapları aracılığıyla ticaret yapılmasına izin verir.

Yeni teklifler, endüstrinin nihayetinde istediğinin gerisinde kalsa da – spot Bitcoin’e yatırım yapan ETF’ler – yine de ilk lansman oldukça heyecan yarattı.

ProShares Bitcoin Strategy ETF ($BITO), kriptoya meraklı yatırımcılardan 550 milyon dolar alarak ETF’ler için rekor bir ilk gün performansı gördü. Morningstar’a göre, genel olarak 1,01 milyar dolardan fazla hisse el değiştirdi.

Ayrıca, Coin Metrics’e göre, Bitcoin fiyatı Salı günü %4’ten fazla artarak 64,206.51 $’a yükseldi ve Nisan ortasından itibaren önceki gün içi rekoru olan 64.899 $’ı geçerek Çarşamba günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 66.967 $’a yükseldi.

Bitcoin ETF onaylarının gelmesi oldukça uzun sürdü

Şirketler, yaklaşık on yıldır ilk ABD bitcoin ETF’sini piyasaya sürmek için yarışıyor. Ancak Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, düzenleme eksikliği ve bitcoin pazarındaki dolandırıcılık ve manipülasyon potansiyeli ile ilgili endişeleri öne sürerek varlığı benimsemekte yavaş kaldı.

Eugene’deki Oregon Üniversitesi’nde finans doçenti ve kripto para odaklı bir yatırım olan Collab+Currency’de ortak olan Stephen McKeon, daha önce, çoğu bitcoin ETF uygulamasının sözde spot piyasalara veya doğrudan para birimine yatırım yapılmasına dayandığını açıkladı.

Ancak, Ağustos ayında SEC başkanı Gary Gensler, kurumun yatırım fonlarını yöneten ve “önemli yatırımcı koruması” sunabilecek 1940 Yatırım Şirketi Yasası kapsamında vadeli işlem destekli bir bitcoin ETF’ye daha açık olabileceğinin sinyalini verdiğinde bir değişiklik oldu.

Bu bağlamda SEC’in ilerlemek ve yakın zamanda Bitcoin’e doğrudan yatırım yapan ETF’leri onaylamak için acele etmeyebilir.

Değişiklik, bu haftaki onaylardan önce bir dizi başvuruya neden oldu

Gensler, CNBC’nin bu haftaki “Squawk on the Street” programında, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun ABD bitcoin vadeli işlemlerini denetlemesi ve ETF paketinin SEC’in yetki alanına girmesiyle birlikte, düzenleyicilerin bir miktar yatırımcı koruması sunabileceğini söyledi. Ancak yine de “son derece spekülatif bir varlık sınıfı” diye uyardı.

SEC’in birkaç diğer bitcoin vadeli ETF’lerini onaylaması beklenirken, ajansın para birimine yatırım yapan bir ETF’ye yeşil ışık yakıp yakmayacağı ve ne zaman açıklayacağı belli değil.

Yatırım yapmadan önce bilinmesi gerekenler

Bitcoin vadeli ETF’lerine büyük ilgi olsa da, birçok uzman yatırım yapmadan önce varlıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için zaman ayırmayı öneriyor.

Fonlar Bitcoin ile yüksek bir korelasyona sahip olsa da, varlık, öngörülemeyen vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatını takip ettiği için tam olarak para biriminin değerini yansıtmaz.

Gary Gensler, “SEC, politikadan bağımsız değil, teknolojiden bağımsız olmalı” diyor ve devam ediyor:

Bunun için bir yer olabilir, ancak birinin portföyünün büyük bir parçası haline gelirse “büyük ölçüde tehlikeli” olabilir.

Bununla birlikte, bazı danışmanlar, emeklilik ve diğer finansal hedefler yolunda olduğunda küçük bir miktar cüretkarlığın sorun olmayabileceğini söylüyor.

Ancak daha fazla kripto tabanlı ürün piyasaya çıktıkça, yatırımcılar yakında baş döndürücü bir dizi portföy seçeneğiyle karşı karşıya kalabilir.

Geleneksel piyasalardan bazı isimler, Bitcoin için buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu düşünüyorlar ve önümüzdeki yıllarda pek çok farklı kripto varlığa maruz kalan ETF’leri göreceklerini düşünüyorlar.

CNBC


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin