XRP
Token ekonomisiyle ilgili endişeler arasında Bithumb'dan 12,5 milyon dolarlık XRP taşındı

XRP aşırı değerli bir token mi? Ripple’nin başarısı XRP’yi bağlıyor mu?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

XRP şu anda 12 milyar dolarlık büyük bir pazar sermayesi ile piyasadaki en büyük üçüncü kripto para konumunda. Dijital varlık, bazı dönemlerde gelen coşku ile Bitcoin’i geçme ya da ona yaklaşmak için kullanıldı. XRP’nin ana dayanağı ise bankalar tarafından nasıl benimseneceği konusunda yatıyor.

XRP, 2018’in başında, 3 doların biraz üzerinde rekor fiyatla yükseldiğinde ilk popülerliğini kazandı. Sonrasında ise Ripple kanadından gelen haberler ile popülerliğini korumayı bilen XRP tokeni, şimdiye kadar her zaman göz önünde olan kripto paralardan oldu.

Ripple‘nin 100 fazla iş birliği kurması

Birçok analist, Ripple’ın 100’den fazla finans kuruluşu ile iş birliği yaptığı haberlerinden dolayı bir çıkış yakaladığını tahmin ediyor. Bu içerikte ise XRP’nin neden biraz abartıldığı konusunda bazı görüşlere yer vereceğiz.

İlk olarak XRP tokeninin Ripple ile birebir eşleşmediğini anlamak bilmek gerekiyor. Bu durum, topluluğunun para birimi ile aynı olduğu Bitcoin’in aksine Ripple bir şirket olarak faaliyetini sürdürüyorken, XRP bir para birimi olarak çalışır.

Ripple’nin ana ürünleri XRP tokeni kullanıyor mu?

Bu bağlamda Ripple’nin 3 ana ürünü bulunur. Bunlar;xCurrent, xRapid ve xVia’dır.

xCurrent, bankaların yurtdışına verimli bir şekilde para aktarmalarına yardımcı olan bir sistemdir. Ve bu para aktarım faaliyetlerinde RapidNet’i kullanır. RapidNet ise Ripple Blockchain’ine verilen isimdir. Yani özetlemek gerekirse xCurrent, bir ürün olarak XRP tokenini kullanmaz.

xVia, bankaların dışındaki kuruluşların bankalar aracılığıyla işlem yapmalarına yardımcı olur. xVia sistemi de XRP’yi kullanmaz.

XRP kullanan tek ürün xRapid’dir. xRapid, gelişmekte olan bankalara giren likiditenin iyileştirilmesine yardımcı olmak üzerine kurulmuş bir platformdur.

Finansal kurumlarla yapılan 100’den fazla iş birliğinden xRapid’i yalnızca Meksika’dan Cuallix adında bir banka olmayan finansal kuruluş kullanıyor.Ortaklığın geri kalanının xCurrent ile ilgisi var. Ripple web sitelerinde bir finans kurumu ile başarılı bir ortaklığa sahip olduklarını duyurduğunda, bir şirket olarak Ripple’ye ait bir başarı olduğu anlaşılmalıdır. Bu durumun şirketin dışında bulunan RP’ye etkisi çok az olabilir veya hiç olmayabilir.

XRP’nin merkezi bir dijital varlık olarak gözükmesi sorunu

Ayrıca, Ripple tokeninin doğası, Liberty Reserves de dahil olmak üzere geçmişteki bazı dijital paralar gibi sistemden kaybolmayı çok kolaylaştırıyor. Ripple şirketi var olan toplam tokenin yüzde 62’sini kontrol ediyor.  Bu durum merkezden arındırılmış durumuna ya da ‘merkezi bir dijital varlık’ olarak bir sorgulanmasına neden oluyor. Bu, merkezi bir tarafça kontrol edilemeyen Bitcoin’den farklı bir yön olarak kabul edilebilir.

Tüm bu konulardan bağımsız olarak, XRP’nin heyecan verici bir girişim olduğu gerçeği ise yadsınamaz.  Ve birçok bankanın onu benimsemesi ile XRP’nin fiyatının şimdi olduğundan çok daha yukarılara çıkma potansiyeli hala geçerliliğini korumakta.

zycrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin