featured
Vitalik Buterin, Ethereum'a odaklanıyor

Vitalik Buterin, Ethereum’u geliştirmeye odaklanıyor: Çin merkezli FC’den ayrılıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum’un kurucusu ve Ethereum Vakfının kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum‘u geliştirmeye odaklanmak için Çin merkezli girişim sermayesi şirketi Fenbushi Capital’den ayrıldı.

Vitalik Buterin, Ethereum’u geliştirmek üzerine odaklanıyor

Buterin, blockchain ve kripto para sektöründeki en aktif yatırımcılardan biri olan Fenbushi Capital’in genel ortağı rolünden istifa ettiğini açıkladı. Artık şirketin tam zamanlı bir ortağı olarak hizmet etmeyeceğini, ancak bir danışman olarak kalacağını belirtti.

Buterin, kripto para pazarı kullanıcıları ve değerleme katsayılarının artmasına rağmen, blockchain, pratik kullanılabilirlik, yükselen işlem ücretleri ve ölçeklenebilirlik sorunlarının gerilediğini vurguluyor.

Artan Ethereum talebine ve global Ethereum topluluğunun yüksek beklentilerine cevap vermek için Buterin, merkezi olmayan uygulamalar için daha iyi bir ekosistem sağlamak adına Ethereum blok zincirinin geliştirilmesi ve ölçeklenebilirlik sorunlarının çözülmesi üzerine odaklanacağını açıkladı.

Vitalik Buterin, Ethereum için şunları söyledi:

2018’in özellikle Ethereum ekseninde hareketli bir yıl olacağını ümit ediyorum. Ölçeklenebilirlik, Plasma, PoS (Proof of Stake) ve dört yıldır üzerinde titizlikle durduğumuz gizlilik çalışmaları; bazı durumlarda testnette, hatta mainnette herkesçe kurcalanabilecek canlı kodlarla gerçeğe dönüşecek. 

Buterin’in ifadesi, Augur’un kurucularından Joey Krug’un da bulunduğu kripto para alanında birçok uzmanın Ethereum ağı için ölçeklendirme çözümleri üzerinde çalışan geliştiricilerin eksikliğinin bulunduğunu söyledi. CryptoKitties, EtherDelta ve 0x gibi başarılı merkezi olmayan uygulamaların popülaritesindeki artış, Tüm kripto para pazarının blok zincirlerinden daha fazla işlem gerçekleştiren Ethereum ağını tıkıyor.

Ölçeklenebilirlik Sorunları

Etherscan’a göre, Ethereum ağı günlük olarak bitcoinin günlük işlem hacminin 4 katından daha büyük olan yaklaşık 1.2 milyon işlem gerçekleştiriyor.

Ancak Bankex’in geliştiricileri Vitalik Buterin’in ve Joseph Poon’un Plazma’nın pratik bir uygulamasını tanıtladıkça, ana Ethereum blok zinciri ağının tıkanıklığını azaltmak için birbirine bağlı blok zincir kullanan bir ölçeklendirme çözümü açıkladığından, CryptoKitties gibi uygulamalar yüzbinlerce Ethereum ağını büyük boyutlu işlemlerle dolduruyor.

0x gibi bazı merkezi olmayan uygulamalar, siparişleri veya işlemleri ağ dışında yürütmek ve birçok işlemi tek bir işlemde topladıktan sonra ana Ethereum ağına yayınlamak için ağ dışı çözümlere sahiptir. Yine de, uygulamaların büyük çoğunluğu Ethereum ağının tıkanıklığını azaltmak için hala yenilikçi çözümlere sahip değil.

Krug’un vurguladı gibi,  Ethereum ölçeklenme çözümleri üzerinde çalışan geliştiriciler ekosistem için çok önemli olan ve Ethereum ölçekleme çözümleri açık kaynak kod tabanına katkıda fazla geliştiriciler olması gerektiğini söylüyor.

Ethereum’un sharding, PoS ve Plasma ile alakalı problemlerle ilgilenmesi gereken daha fazla geliştiriciye ihtiyacı var. Ayrıca tüm bu sürecin planlanması için operasyon ekibine daha çok kişi alınmalı. Mesela Solidity şu an denetleniyor. Tüm bunlar yapılabilirse Ethereum yüz kat daha mükemmel olur. Söz ettiğim üç büyük problemle şu an sadece 10 geliştirici ilgileniyor.

CCN

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin