venezuela
Venezuela Trump yaptırımlarını aşmanın yolunu buldu

Venezuela Trump yaptırımlarını aşmanın yolunu buldu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Venezuela, yaşadığı birçok sıkıntı ve sansasyonel olaylardan ötürü birçok kez küresel haberlerin gündemine oturmuş bir ülkedir. Yozlaşmış ve gözünü iktidar hırsı bürümüş hükümetten devam eden ayaklanmalara ve açlık çeken bir nüfusa kadar, ülke hızla politik ve ekonomik bir uçuruma yaklaşıyor.

Venezuela, dünyadaki en büyük kanıtlanmış petrol rezervlerine sahiptir. Fakat son üç yılda ekonomisi çökmüş durumdadır. Bu umudun iyiden iyiye yitirildiği dönemde ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ekonomiyi yeniden ayağa kaldırmak ve Venezuela para birimi olan bolivarın yerini almasını planladığı bir varlık sınıfına yöneldi.  Boliva’nın durumundan biraz bahsetmek gerekirse, ülkede yaşanan yıllık enflasyonun yüzde 4,000’in üzerine çıktığı dönemde, Boliva büyük çaplı devalüasyona maruz kaldı. Yaşadığı devalüasyon sonucu oldukça değersizleşen Boliva yerine Petro adını alan dijital para biriminin geçmesi umut ediliyor. Petro’nun ülkenin petrol rezervleri tarafından destekleneceği iddia ediliyor.

Ancak, ülke de bitmeyen skandallar zincirine Petro’da karışmış gibi gözüküyor. Madura, ilk para satışının 735 milyon dolar gelir elde ettiğini iddia etmesine rağmen, gözlemciler para değişimi ile ilgili her hangi bir ize rastlanmadığı konusunda oldukça iddialı konuştu. Ülkedeki başka bir kesim ise Petro’nun bir kripto para birimi olup olmadığını sorguluyor.

Trump, Mart ayında Maduro hükümetini baskı altına almak için ABD vatandaşlarını Petro’yu satın almalarını yasaklayan bir yönetici emri çıkardı. Böylelikle kripto paraya yapılan yaptırımlar, önceki ABD yaptırımlarına ve Venezuela’nın borçlanma yasağına eklenmiş yeni bir yasak olarak karşımıza çıktı.

Ancak Mart ayında, Maduro’nun ABD yaptırımlarından kurtulmak için Ruslara döndüğü ortaya çıktı. Rusya her zaman Maduro’nun hükümeti ile iyi ilişkilere sahip olan bir ülke konumundadır. Venezuela’ya verdiği borçlarla oldukça yardımcı olan Rusya, böylelikle ülkenin petrol rezervlerinde önemli bir pay sahibi oldu.

Venezuela Petro’nun Rusya bağlantısı

Maduro ile ortaya çıkan skandalın ilk örneği Maduro’nun kripto para biriminin ön satışının 5 milyar dolar topladığını iddia ettiği zaman geldi. Bu, petrol destekli bir kripto paranın yabancı kripto para birimi yatırımcılarına çok az ilgi göstereceğinden ve Venezüella vatandaşlarının bu tür bir paranın değerine müdahale şansı olmamasından dolayı normal olarak görülmemektedir.

Şubat ayındaki bir törende, Petro’nun şu anki statüsüyle konuşan, iki Rus danışmanı, Deniş Druzhkov ve Fyodor Bogorodsky Maduro tarafından memnuniyetle karşılandı. Ayrıca başkan Maduro, Amerikan emperyalizmine karşı verdiği mücadeleye yardım ettiği için Rusya’ya teşekkür etti. Ardından ekonomi bakanını Moskova’ya göndererek, Rus mevkidaşına konu ile ilgili brifing vermesi talimatını verdi.

Yakın zamanda yayınlanan bir raporda, Venezuela hükümetine kayıtlı ve Petro cüzdanını indiren ilk yatırımcıların, Rusya’nın en büyük ticari bankalarından biri olan Evrofinance’da Venezuela’ya ait olan bir hesaba en az 1000 Euro (1,190 dolar) değerinde ön ödeme yaparak satın almaları gerektiği belirtilmesinden dolayı bazı şüpheler hızla arttı.

Daha da önemlisi, Mart ayında Rus kripto para ve Blockchain Derneği, Venezüella hükümetine “uluslararası mali sistemin fiili güçlerine meydan okumak” rolüyle bir ödül verdi.

Rus Blockchain grubu başkanı Yurt Pripachkin, sürece katılmayı reddetti. Ancak kripto para birimi ile yakından ilgilendiklerini kabul etti. Hatta Petro’nun suç faaliyetlerini finanse etmek için kullanılmadığını söyleyerek kripto para birimini desteklediklerini söyledi.

sludgefeed

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin