featured

Bakan Şimşek’ten açıklama: Türkiye kripto para düzenlemeleri için yeni adımlar atıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta açıklanan kripto para düzenlemesi ve vergilendirmesi sonrasında yaptığı konuşmada Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) “gri listesinden” çıkarılması için ne gerekirse yapılacağını söyledi.

Bakan yaptığı açıklamada kripto para düzenlemelerini elden geçirme konusunda kararlı bir adım attığını dile getirdi. Bu haber özellikle endişe duyulan varlıklar grubunda yer alan kripto paralar konusunda önemli çalışmalar yapılacağını işaret etti. Türkiye’nin FATF raporunda belirlenen 40 standarttan 39’una tam uyumlu hâle gelmesi gri listeden çıkmaya yönelik umutları arttırdı.

Reuter’in haberine göre Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıkları kapsayan yeni bir yasa teklifini kısa süre içinde TBMM’ye sunmayı planladığını açıkladı.

Türkiye gri listeden çıkış yolu arıyor…

Türkiye, 2012 yılında kara para aklama ve terörün finansmanı ile ilgili sorunlar nedeniyle gri listeye alınmıştı. Bu durum, ülkedeki ekonomik beklentileri olumsuz etkiledi. Ardından Bakan Şimşek yaptığı konuşmada FATF’nin gri listesinden çıkmak adına hemen hemen tüm kriterlerin sağlandığını ve son aşama olarak kripto yasasının çıkarılmasının ardından kuruluşun standartlarına tam uyum sağlanacağını dile getirdi.

kripto para

Buna karşılık Türkiye, FATF standartlarına uyum sağlamak için bir yolculuğa çıktı ve Şimşek, öncelikli odak noktasının kripto varlıklar mevzuatı olduğunu vurguladı. Raporda yer alan standartların büyük bir çoğunluğunun tamamlanmasının ardından kritik son parça, mevcut yasal çerçeve tarafından henüz tam olarak ele alınmamış olan kripto varlıklar oluyor.

Kripto paralar konusunda henüz kesin adımlar atılmamış olmasına rağmen Türk yetkililer, kripto para birimi düzenlemesine yönelik iyimser ve iyileştirici çabalar sergiliyor. Özellikle geçen hafta yapılan açıklamada Maliye Bakanlığı; kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve vergilendirme konusunda düzenlemeye gidileceğini açıklamıştı. Ardından sanal varlıkların sınıflandırılması ile ilgili çalışmalar yürütmeyi planladığını belirtti. Bu gelişmelerin ardından asıl merakla beklenen kritik nokta ise yasal taslak ve meclis onayı olacaktır.

Kripto para tasarısı ve ekonomik itibarı artırma çabaları

Türkiye’de kripto para piyasasına yönelik düzenleme ve taslaklar 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer almıştı.

Bakan Şimşek açıklamasında dijital varlıklar hakkında yürütülen çalışmaların son aşamaya geldiğini ve tasarısının yakın zamanda TBMM’ye sunulacağını söyledi. Şimşek’in bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin konuya ne kadar acil yaklaştığının altını çiziyor. Yasa teklifi meclise sunulup onay aldıktan sonra, Türkiye’nin teknik uyum endişesinin ortadan kalkması bekleniyor.

Bu yasanın kanunlaşmasının ardından Türkiye’nin kripto para piyasalarına karşı tavrı netleşecek ve gri liste’ statüsünün kaldırılmasına yönelik önemli bir adım atılmış olacak.  Bununla birlikte Türk ekonomisine karşı güven ortamı yeniden tesis edecektir.

‘Gri liste’den uyumluluğa başarılı bir geçiş, Türkiye’nin uluslararası finans çevrelerinde yeniden güven kazanmasına yardımcı olacak ve ülkedeki kripto para ortamını olumlu yönde etkileyecektir.

coingape


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin