Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir Bitcoin soygunu daha yaşandı. Phishing, dolandırıcıların rastgele kullanıcı hesaplarına e-mail gönderdikleri bir çevrimiçi saldırı türü. Bu saldırı türü, kripto para yatırımcılarını hedef alan bir grup tarafından kullanıldı. Bu dolandırıcılık grubu kripto para sahiplerinin varlıklarını “Oltalama (Phishing)” yöntemiyle çaldı. 11 kişilik dolandırıcılık grubunun polis tarafından etkisiz hale getirildiği belirtiliyor. Kripto para yatırımcılarının cep telefonu numaralarını kendilerine yönlendiren dolandırıcıların, 437 bin liralık vurgun yaptığı söyleniyor.
Bitcoin soygunu, Phishing yöntemi kullanılarak yapıldı
Kripto para hesabının boşaltıldığı yönünde şikayetlerle savcılığa başvuran 14 kişi olayın ortaya çıkmasını sağladı. Olayı aydınlatmak için çalışma yapan ekipler, dolandırılan kişilerin ifadeleri ile Phising yönteminin kullanılarak kripto paraların çalındığını ortaya çıkardı. Dolandırıcılık grubunun bu yöntemi kullanarak müşterilerin kişisel bilgileri ve şifrelerini ele geçirdikleri tespit edildi.
Dolandırıcılık grubunun, “Oltalama” aşamasının sonra kripto paraları kendi hesaplarına transfer etmek için kripto para sahiplerinin cep telefonu numaralarını kendilerine yönlendirdiler. Bu dolandırıcılık çetesinin üyeleri bunu yapmak için sahte kimlik ve evrak hazırlayarak GSM bayisinde telefonlarını çaldırdıklarını belirterek yeni sim kart çıkarttılar.
Kripto para sahiplerinin haberleri olmadan, hesap bilgilerine ulaşan dolandırıcılar tüm kripto paraları çaldılar. Ancak dolandırıcılar, polise izini kaybettirmek için parayı üçüncü bir kişiye transfer etti. Daha sonra bu paraları bankalar aracılığıyla çeken dolandırıcılar 437 bin liralık haksız kazanç elde ettiler. Ancak işler planladıkları gibi olmadı ve dolandırıcılık grubunun üyeleri yakalandı.
Phising nedir?
Pasword (Şifre) ve Fhising (Balık tutma) kelimelerinin birleşmesiyle oluşan Phishing sanal alemde dolandırıcıların şifre ele geçirmek için en sık kullandığı yöntemlerden biri. “Oltalama” yada “Kimlik avı” olarak da bilinen yöntemle dolandırıcılar hedefledikleri kişilere önce bir mail ya da sosyal medya aracılığıyla “Hediye kazandınız” yada buna benzer bir mesaj gönderiyor. Bu mesajı açan kişi ise sözde banka yada kripto para firmasına yönlendiriliyor. Ancak kişinin gerçekte ulaştığı adres şebekelerin hazırladığı sahte site ara yüzü oluyor. Burada siteye giriş bilgileri ve şifresini yazan müşterinin bilgileri dolandırıcıların eline geçiyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.