Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Erhan Topaç, Anadolu Ajansı Finans Masası’nın konuğu oldu. Topaç, TSPB ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) ile iş birliği içinde Antalya’da verimli bir toplantı yapıldığını belirterek sermaye piyasalarının geliştirilmesi için BES, yatırım danışmanlığı, tasarruf artırılması, dijital paralar ve ICO’lar gibi kitlesel fonlama yöntemlerini içeren 12 ayrı konuda düşüncelerini paylaştı. Belirtilene göre Türkiye ICO alanında yeni bir atılıma hazırlanıyor.
İlk defa Cumhurbaşkanlığı programında ICO’lar yer aldı
Topaç, Türkiye’deki sermaye piyasasının dünyadaki örneklerine kıyasla son 5-6 senede geriye gittiğini vurguladı. Ayrıca Topaç, Türkiye’de şu anda kıta Avrupası modeli olan bir bankacılık ağırlıklı sistem olduğunu belirtti. Ancak Topaç’a göre, İngiltere, Amerika, Uzak Doğu daha çok sermaye piyasasını kullanıyor ve Türkiye bu konularda sistemsel olarak geride kaldı.
Daha önce bildirdiğimiz üzere, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Eylül ayında tanıttığı Yeni Ekonomik Program’da dijital paralar ve ICO’lara yer verdi. Ekonomik Program için hazırlanan 29 sayfalık kitapçıktaki ICO vurgusu tüm Türk kripto para yatırımcılarının dikkatini çekti. Kitapçıkta Bankacılık Sektörü ve Reel Sektör Kredileri’nin alt başlığı olan Politika ve Tedbirler bölümünde şu ifadeler yer alıyor:
Dijital dönüşüm teşvik edilerek yenilikçi projelerin finansmanı için Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) ve IPO alternatifi olarak ICO (Initial Coin Offering) gibi modern ve yeni nesil finansman yöntemleri yaygınlaştırılacak.
SPK kitlesel fonlama ve ICO’lar konusunda düzenleme yapıyor
Topaç, Cumhurbaşkanlığı programında, yenilikçi projelerin finansmanı için kitlesel fonlama ve dijital para arzı (ICO) gibi yeni nesil finansman modeller oluşturulmasına ilişkin olarak şu değerlendirmeleri yaptı:
Birlik olarak ‘kum havuzu’ adını verdiğimiz bir uygulamamız var. Yenilikçi fintech yazılımlarının geliştirilmesi altyapı sağlıyor. Fintech, dijital bankacılık, elektronik para ve Blockchain teknolojisi, kitlesel fonlama ile ilgili çalışmalar yaptı. İlk defa uzun bir dönemden sonra Cumhurbaşkanlığı programına kitlesel fonlama ve ICO’lar girdi. Kitlesel fonlamanın kanunu çıktı. Tebliğ taslağı bekleniyor. Bunu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) neredeyse bitirdi. Bu ay içerisinde görüşe açacağını düşünüyoruz. Böylece kitlesel fonlama başlar. Özellikle birkaç güzel örnekle başlarsa iyi olur. Özellikle yeni yatırımların, projelerin desteklenmesi için güzel bir olanak. İyi değerlendirilmesi lazım.
“Türkiye ICO alanında ciddi gelişmelere sahne olacak.”
Topaç, 2019 yılında kripto paralarla ilgili Türkiye’de ciddi gelişmeler olacağını ve sektörün gerisinde kalmadan bu piyasa ile ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini şu sözlerle anlatıyor:
Dijital paralar dünyada birçok düzenleyici kurumun dikkatini çekti. Bununla ilgili düzenleme ya da inceleme yapıyor. Sanıyorum 2019 yılında dijital paralarla ilgili ciddi gelişmeler olacak. Bizde de programa alındı. ICO’ların sermaye piyasası disiplinine girmesi için bazı şeyler yapılacak. Dünyada son 10 senede gerek fintech gerek ICO’lar alanında ciddi gelişmeler oldu ve Türkiye bunların biraz uzağında kaldı. Bu düzenlemelerin önünün açılması açısından Cumhurbaşkanlığı programını son derece olumlu buluyoruz. Gelecek yıl bu alanlarda ciddi adımlar atılacak gibi gözüküyor. Bunları yaparken, diğer ülkeleri de iyi inceleyip Türkiye’yi buraya iyi bir yere oturtmak lazım. Sonradan geri adım atmadan güzel bir düzenleme yapmak gerek.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.