Trump Petro kripto para birimini
Trump Petro kripto para birimini yasaklıyor

Trump Petro kripto para birimini yasaklıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Trump Petro kripto para birimini yasaklıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela hükümeti destekli kripto para birimleri ile yapılan tüm finansal işlemleri yasaklıyor. Donald Trump’ın ABD sakinlerini Venezüella’nın “Petro” kripto parasıyla ilgili işlemlerde bulunmasını yasaklayan idari kararı, federal hükümete kripto paralarını ulusal güvenlik adı altında daha sıkı bir şekilde düzenlemeye açabilir. Ayrıca Donald Trump, bu ülkeye yönelik yaptırımları genişleten bir kararname de imzaladı.

Venezuela dijital para aracılığıyla ABD yaptırımlarını delmeye çalışıyor

Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro’nun dijital para çıkarmak suretiyle ABD yaptırımlarını delme girişiminde bulunduğu ifade edilen kararnamede şu ifadeler yer alıyor:

Venezuela hükümeti tarafından ya da Venezuela hükümeti adına 9 Ocak 2018 tarihinden itibaren çıkarılan dijital para birimlerine yönelik tüm işlemler, Amerika vatandaşlarına ve ABD içinde bugünden geçerli olmak üzere yasaklanmıştır.

Yasak, hem gerçek hem tüzel kişileri kapsıyor

Açıklamada, yasağın hem gerçek hem tüzel kişileri kapsadığı vurgulanırken, ABD Hazine Bakanlığı’na, Uluslararası Acil Durum Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında, Petro ile ilgili işlemler hakkında moratoryumun sürdürülmesi için gerekli gördüğü önlemleri alma yetkisi vermekte. Yetkinin kapsamı şu şekildedir:

Dışişleri Bakanlığına danışarak Hazine Sekreteri, işbu belge ile yönetmelikler ve düzenlemeler de dâhil olmak üzere bu tür eylemlerde bulunma yetkisine sahiptir. Bu emri uygulamak için gerekli olabilecekler konusunda IEEPA tarafından Başkan’a verilen tüm yetkileri kullanmak için görevlendirildi. Hazine Müsteşarlığı, yürürlükteki yasalara uygun olarak, bu görevlerden herhangi birini, diğer devlet memurlarına ve Amerika Birleşik Devletleri Hükümetinin icra daireleri ve ajanslarına verebilir.

 

Yasak, Maduro hükümetine baskı yapmak için düzenlenen bir kampanyanın parçası olabilir

Hazine Bakanlığı özellikle Finansal Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN)’nin hangi aşamada olduğunun ABD sakinlerinin ve kurumlarının Petro’yla ilişki kurmasını engellemek için ne yapacağı açık değildir. Ancak bu yasağın genişliği, kripto para karşılığı kullanıcıların işlemlerinin tamamını engellemektedir. Gerçekten de, IEEPA, yürütme organına sadece döviz cinsinden değil, aynı zamanda döviz ve menkul kıymetlerin ithalat ve ihracatını da düzenlemeye ve yasaklamaya izin vermekte.

Yasağın, Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine baskı yapmak için düzenlenen bir kampanyanın bir parçası olduğu bildiriliyor.  Yasak, Maduro hükümetinin döviz rezervlerini artırma çabalarını boşa çıkarıyor. ABD doları ve Euro cinsinden kabul edilen işlemlerin sunulması, Venezüella’da yabancı para alımında yasak olduğu için Venezüella vatandaşlarının yasal olarak katılamaması anlamına geliyor.

“Petro, Maduro rejimini desteklemeye yönelik bir girişim”

Hazine Bakanlığı bu yılın başlarında dört Venezüella hükümet yetkilisi hakkında yaptırımlar açıkladı. ABD Hazine Sekreteri Steven Mnuchin’i konuya yönelik şu açıklamaları yaptı:

Başkan Maduro Venezuela ekonomisini kırdı ve insani bir krize teşvik ediyor. Maduro rejimi Petro dijital para birimi üzerinden yaptırımları delmeye çalışıyor.

Hazine Bakanlığı, Ocak ayında yatırımcıları Petro’yu “Venezüella halkının kaynaklarını daha fazla yağma ederken, Maduro rejimini desteklemeye yönelik başka bir girişim” olarak nitelendirdikleri için uyardı.

Trump Petro kripto parasını ön satışların son gününde yasakladı

Trump Petro kripto parasını ön satışların son gününde yasakladı. ABD Başkanı Trump’ın yasak kararının, Venezuela’nın “Petro” adını verdiği dijital para birimine yönelik ön satışların son gününde gelmesi dikkati çekiyor. Venezuela, ABD’nin uyguladığı mali yaptırımları aşmak ve sıkıntıdaki ekonomisini canlandırmak üzere Petro’yu 20 Şubat’ta bir ay sürecek ön satış süreciyle piyasaya çıkardı.

Toplamda 100 milyon Petro basılacağını açıklayan Maduro yönetimi, bunun 38,4 milyonluk bölümünü birim başına 60 dolardan ön satışa sundu.  19 Mart’a kadar devam edecek ön satışların ardından 20 Mart’tan 44 milyon Petro’nun daha aynı referans fiyatıyla piyasaya sürüleceği bildirildi. Para biriminin düzenlenmesinden sorumlu organ olan Venezuela Kur ve İlgili Faaliyetler Başmüfettişliğinin 17,6 milyon Petro’yu kontrol amacıyla elinde bulunduracağı açıklandı.

Petro, yabancı hükümetlerin meşruluğunu ve ilgisini bulmaya çalışıyor

Petro, yabancı hükümetlerin meşruluğunu ve ilgisini bulmaya çalışıyor. Bu yılın başlarında Venezüella hükümeti Polonya’nın daha sonra Polonya Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından reddedilen Petro için gıda ve ilaç ticareti yapmakla ilgilendiğini iddia etti.

Ayrıca Kamboçya, Venezüella’dan esinlenmiş gibi görünüyor. Bu ayın başlarında Kamboçya, devlet destekli dijital parası Entepay’ı geliştirmeyi düşündüğünü açıkladı.

Cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin