Robert Shiller

Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller: “Bitcoin çökebilir.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, “Bitcoin 100 yıl daha burada olabilir, ancak tamamen çökme olasılığı daha yüksek” ifadelerini kullandı. Shiller, Bitcoin’in insanlar tarafından bir yatırım aracı olarak görülmemesi  durumunda gerçek bir değeri olmayacağını savundu. Ekonomist şu ifadeleri kullandı:

Bitcoin; değerli olduğu konusunda ortak görüş birliği olmadıkça, hiçbir değer taşımıyor.  Altın gibi diğer varlıklar, insanlar buna yatırım yapmasa dahi bir değeri olacak.

Robert Shiller lale çılgınlığını hatırlattı

Robert Shiller, Bitcoin’in ayrıca yüzyıllar önce Hollanda’da yaşanan “Lale Çılgınlığı”nı hatırlattığını da ifade etti.  Nobel Ödüllü ekonomist Robert Shiller, CNBC‘ye verdiği demeçte, Bitcoin’in muhtemel çökme durumundan bahsederken şu gibi ifadeleri kullandı:

Bu durum bana Hollanda’da yaşanan Lale Çılgınlığı olayını hatırlatıyor. Bizler hala lale için para ödüyoruz. Fakat Bitcoin her an için tamamen çökebilir ve herkes bu para birimini unutabilir. Bu olası bir sonuç. Fakat bunun yaşanması için uzun bir zaman da geçebilir. Hatta 100 yıl sonra bile yaşanabilir

  1. yüzyılda Hollanda’daki lale çılgınlığının bedeli oldu. Bu, 1637’de bu pazarın çökmesine neden oldu. UBS’nin servet yönetimi bölümündeki Paul Donovan gibi bazı ekonomistler, Bitcoin’deki gelişmeleri lale kabarcıklarına benzetmektedir. 2013’te Nobel Ekonomi Ödülü’nü varlık fiyatları ve verimsiz piyasalar üzerine yaptığı çalışmalarla kazanan Shiller, bu yorumları Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde yaşanan büyük düşüş öncesinde ifade etmişti.

Lale çılgınlığı nedir?

Lale balonu olarak da adlandırılan Lale çılgınlığı, Hollanda’nın altın çağında yaşanan bir olaydır. Lale soğanlarının fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi ve daha sonra da ciddi bir şekilde düşüşe geçtiği bir dönemdir. Bu dönemde kısa sürede zengin olmayı hedefleyenler lale soğanlarına hücum etmiş ve ciddi oranda alım yapıp, sözleşmelere imza atmıştır. Ekonomik anlamda ilk kitlesel çılgınlık olarak da nitelendirilebilir. Bu olay Hollanda ekonomisini uzun vadede bir krize sürüklemiştir. Günümüzde bu terim varlık fiyatlarının gerçek fiyatlardan sapması durumunda da sıklıkla kullanılan bir kavramdır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin