Ripple (XRP), piyasa sermayesi açısından pazardaki üçüncü en büyük kripto para birimi unvanına sahiptir. Piyasanın geri kalanı gibi değeri, Ocak ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra sert bir düşüş yaşayarak 2018 seviyesine ulaştı. XRP ağının arkasındaki şirket, bankalar ve ödeme sağlayıcıları ile çeşitli ortaklıklar kurarak harika işler çıkardı. Tüm bu anlaşmalar, XRP’yi sınır ötesi para havaleleri ve ödemelerinde tercih edilen kripto para birimine dönüştürmeyi hedefliyor.
Kripto para biriminin asıl amacı, bankaların ve ödeme sağlayıcılarının, ağ ve likiditesini sağlayarak, uluslar arasında para taşıma biçimlerini değiştirmek. Öte yandan Xrapid ve xCurrent gibi sunduğu çözümler XRP’yi bu sınır ötesi ödemeler için en iyi para birimine dönüştürecek şekilde tasarlanmıştır.
Ripple’ın sunduğu ağ, diğer daha fazla ürün için iki avantaja sahip; bunlar, hızlı ve ucuz olması. Buna ek olarak, yeni başlatılan kobalt algoritmasının kullanımı, işlem başına 4 saniyeden sadece 1 saniyeye kadar daha yüksek TPS vaat ediyor. SWIFT gibi geleneksel yöntemleri gölgede bırakmak adına temel alınan nihai hedefi için kulağa oldukça hoş geliyor.
Ancak, Ripple liderliğinin, bankalarla doğrudan çalışma konusunda aşırı vurgu yapma eğiliminin etkisiyle ilgili büyük sorunları devam ediyor. Platformun Nakamoto’nun merkezsiz bir kripto para birimine sahip olma vizyonuna karşı gelerek daha merkezileşmiş olarak anıldığını görüldü.
Banka konsorsiyumları XRP’yi kullanmaktan vazgeçerse ne olur? Özellikle Santander Bank ve Standard Chartered Bank’ın da arasında bulunduğu bazı bankalar, Ripple çerçevesini kullanan veya test eden bir dizi yüksek profilli kuruluşlardır. Sonrasında çeşitli para birimlerinde ödeme göndermek ve almak için kullanıcıların Blockchain protokolünü kullanmasını sağlayacak bir mobil uygulama geliştirdi.
Standart Chartered ise Hindistan ve Singapur arasında bir test programı gerçekleştirdi. Bunlar önemli adımlar olsa da, ikilem küresel adaptasyon etrafında dönüyor. Müşterileri bu alanda ikna etmeniz gerektiğinde bankalarla konuşmak ve tamamen tersi bir yol izlemeniz gerekiyor.
Ripple (XRP) ne yapmalı?
En iyi durum senaryosu, Ripple’in ortaklığının tamamının işe yarayacağıdır. Özellikle hayati öneme sahip olan dünyadaki birçok merkez bankasıyla olan anlaşmasıdır. En kötü durum senaryosunda ise, Stellar Lumens gibi bir kripto paranın anlaşmayı Ripple’dan kapması olarak görüyoruz. Bu durumda, Ripple network, sınır ötesi para ödemeleri dışındaki diğer kullanımlar için kendi ağını açmasıyla iyi bir şey yapmış olacak.
İyi olan şey, şirketin daha fazla kullanım durumu bulmak için kapsamının dışına çıkmak zorunda olmamasıdır. Bu, Ripple ağının piyasaya sürdüğü veya elinde bulundurduğu token ihracının kullanılabileceğini ortaya çıkarır. Eğer girişim, XRP defteri olan ICO’ların fikrini benimserse, coin daha fazla kullanım alanı bulacaktır. Kötü haber ise, üst düzey liderliğin kripto tokenleri barındırmak için yapılan girişimi tanımamasıdır. Bu, ICO’ların kendi sitelerinde piyasaya sürülmesi olasılığı ile ilgili konuşulan bir durumdur:
Ripple (XRP) Ledger açık kaynak kodlu ve merkezi olmayan bir platformdur. Bu yüzden insanlar istedikleri şeyi yapabilirler. Ancak Ripple, muhasebe alanında ICO’ları teşvik etmek veya desteklemekle ilgilenmez.
Ancak bunun gibi ifadeler, Ripple’ın herhangi bir güvence vermesi anlamına gelmez. Bu durum, büyük olasılıkla, sınır ötesi işlemlerin en iyi seçenek olarak görülmeye devam edeceği anlamına geliyor.
Bu açıdan bakıldığında, Ripple’ın tek bir umudu kalıyor. O da kendi topluluğu. Ripple topluluğu, şirket için en önemli desteği oluşturan ve coini günden düne daha da güçlendiren bir faktördür. Bununla birlikte, Ripple’ın bankacılık sektörü ile devam etmesi, Ripple coini için kötü olabilir. Coin için gelecek parlak gözüküyor, ancak platformun canlı tutulması da bu süreçte oldukça önemli bir konudur.
En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.