Bir Bitcoin cüzdanına hacker saldırısı: Milyonlarca Ripple çalındı!
Bir Bitcoin cüzdanına hacker saldırısı: Milyonlarca Ripple çalındı!

Ripple’nin iddia ettiği 200’ün üzerindeki kurumsal müşteriler ne kadar gerçek?

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugünlerde kripto para ile fon transferi alanında lider bir proje konumunda olan Ripple ’nin iddia ettiği 200’ün üzerinde kurumsal müşterinin gerçek olup olmadığı konusunda bir tartışma başlayacak gibi duruyor.

Trolly McTrollface isimli bir Twitter kullanıcısı blogunda Ripple şirketini radara almış gibi görünüyor. Ve Ripple’nin ortakları konusunda çarpıcı iddialarda bulunuyor. Bu iddialara göre Ripple’nin en iyi müşterileri kurumsal bir yapıda değil. Hatta bu şirketler oldukça küçük işletmeler ve bazılarının ofisleri dahi yok. Bu savda bulunan McTrollface’in makalesinden bir bölüm şu şekilde:

“Ripple, yarım milyar doların üzerinde değeri olan XRP coini bu sektörden habersiz portföyü ile ilgilenmeyen kişilere sattı. Bu tür bir parayla sıfırdan 200 gerçek finansal kurum kurulabilir. Bunlar ile müşteriymiş gibi anlaşmalar yapılabilir ve ortaya atılan iddialar sağduyulu bir yaklaşımla çürütülemez.”

Ripple’nin bazı müşterileri ile ilgili ilginç iddialar

Yazar, şirketin bazı önemli müşterileri hakkında detay vererek devam ediyor. Yazara göre Ripple’nin anlaşma yaptığı firmalardan biri olan Sendfriend’ın web sitesinde sadece kayıt seçeneği bulunuyor. Bunun haricinde ana sayfasında Ripple desteği ibaresi bulunuyor. Kayıt olduğunda ise müşterisini bekleme listesine alan ve herhangi bir işlem yapmayan beta sürümde bir web sitesi olduğundan bahsediyor.

Araştırmalarına devam eden yazar, başka bir müşteri olan Financial Transaction Control Systems (FTCS) ise Intergiro adında e-cüzdanı (olan İsveçli bir fintech kuruluşu. FTCS’ye yatırım yapan bir risk sermayesi fonu, yazarın iddiasına göre fonlarını kaybetti ve şirketin cirosu 2017 yılında sadece 1 milyon dolardı. Ve bu bir havale şirketi için önemli bir rakam olarak görülmüyor.

Şirketin bir diğer müşterisi ise Kuveyt Ahli Bank. Makaleye göre Ripple ile banka arasında ortaklık hakkında bir bilgi bulunmuyor. Ripple müşterisi Avusturya merkezli Transpaygo da ayda 78.000 görüntülenme sayısına sahip. Bu ise McTrollface’in iddiasına göre şişirilmiş bir rakam.  Araştırmalarına devam eden yazar, sitenin bireysel para gönderimi için fonmoney.com sitesine yönlendirildiğini söylüyor. Fakat orada da Ripple’a dair bir ibare bulunmadığından bahsediyor.

Ayrıca McTrollface araştırmasında bir başka büyük müşterilerden JNFX’a da değinmiş. Görünüşe göre, şirket yalnızca “Şehrin kalbinde” olduğu ve sahip olduğu her şeyden öte konumuyla övünüyor. 2007 yılında kurulan şirket ofisi, diğer birkaç şirketin adres olarak kullandığı bir adrese sahip. Ve Şirketin ayrıca geliri olmadığı söyleniyor.

Ripple’nin müşterileri henüz altyapı çalışmalarını tamamlamamış olabilir

Yazarın ortaya koyduğu tüm iddialara bakıldığında, Ripple’ın sahip olduğu iddia edilen müşteri sayısı gerçekte şüpheli gibi görünüyor. Ripple, McTrollface’in iddia ettiği gibi ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmak için yalnızca önemsiz “kurumsal müşterileri” kullanıyor olabilir mi?

İddialar gerçekten çok çarpıcı. Fakat bunun yanında anlaşma yapılan ve yukarıda yazarın değindiği bu ve benzeri şirketler henüz altyapısını oluşturmamış da olabilir. İlerleyen dönemlerde para transferleri konusunda Ripple teknolojisinin kullanıma başlayıp başlamayacağı ya da kullanım oranı hakkında bilgiler aldıkça işin aslı kendiliğinden ortaya çıkacaktır.

zycrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir