Kripto piyasası hafta sonuna doğru nasıl yol alıyor?

Piyasaları abluka altına alan ABD dolar endeksi, uzun dirençle karşı karşıya!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – Son haftalarda hızlı bir büyüme yaşayan ABD Dolar Endeksi, uzun vadeli dirence ulaştı. DXY’nin sadece geniş finans sektöründe değil. Aynı zamanda Bitcoin ve kripto para piyasalarını da etkiledi.

ABD Dolar Endeksi’ndeki artış, genellikle finansal piyasalarda bir belirsizlik ve korku işareti anlamına geliyor. Ayrıca, DXY, Bitcoin fiyatı ve kripto para piyasası ile uzun vadeli bir negatif korelasyona sahip.

Boğa DXY uzun vadeli dirence ulaştı

29 Nisan’da ABD Dolar Endeksi, 104 seviyesinin hemen altında bir zirve kaydederek uzun vadeli bir direnç alanına (kırmızı dikdörtgen) ulaştı. Haftalık grafikte, bu alanın 2016-2017’nin başından beri yerinde olduğunu ve Mart 2020’de yeniden test edildiğini görebiliriz.

Ocak 2021’de DXY 82 seviyesinde dibe vurdu, ardından endeks 5 ay konsolide edilerek Mayıs 2021’de bugün de devam eden %16.5’lik bir artışa başladı. Bu arada dolar kırılmayı başardı ve iki önemli direnç seviyesini destek olarak teyit etti. İlki 94.5’te (kırmızı çizgi) ve ikincisi 98’e (sarı çizgi) yakın.

Haftalık teknik göstergeler oldukça yükseliş okumaları veriyor. Ancak aynı zamanda aşırı alım seviyesine ulaşıldığına da işaret ediyor. RSI 78,5’te (yeşil hat), DXY’nin en son Mart 2015’te kaydettiği yüksek bir seviyede. MACD art arda yeşil yükseliş momentumu çubukları üretiyor ve histogramı yükseliyor.

Geleneksele dönüş mü var?

RSI’nin 80’in üzerinde ve BBWP’den aşırı sinyaller gördüğümüz günlük grafik tarafından daha da fazla aşırı alım okumaları sağlanıyor. DXY dün dirence ulaşmaya hafif bir düşüşle tepki verdi.

MACD’de (kırmızı çizgiler) hafif bir düşüş eğilimi belirdi. Öte yandan, RSI, aşırı alıma rağmen, günlük aralıkta henüz aşağı yönlü sinyal vermiyor. Bununla birlikte, uzun vadeli direnç seviyesine saygı duyulursa, 0,5-0,618 Fib geri çekilmesinde bir düzeltme ve destek olarak 95-97 alanının onaylanmasını bekleyebiliriz.

DXY’nin BTC ve altcoin piyasası ile korelasyonu

ABD Dolar Endeksi, BTC fiyatı ile uzun vadeli bir negatif korelasyona sahip. Dolar endeksi yükseldiğinde, Bitcoin fiyatı düşer. Her dönem düşüş bu kadar güçlü olmadı ama uzun vadeli aylık grafik net bir ilişki gösteriyor.

DXY’nin güçlü büyüme dönemi, 104 bölgesinde dirence ulaştığında sona ererse, Bitcoin ve genel kripto para piyasası için bir yükseliş sinyali olabilir. Ancak diğer yandan, DXY direncin üzerine çıkarsa BTC düşüşünü sürdürebilir ve uzun vadeli bir ayı piyasasına girebilir.

Tersine çevrilmiş DXY grafiği uzun vadeli destekte ve azalan bir kama modelinden bir kopuşu teyit etme sürecinde. Benzer bir durum, 2020 yılının ilk çeyreğinin sonlarında/ikinci çeyreğin başlarında altcoinler tablosunda meydana geldi.

beincrypto


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan, Twitter hesabımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin