Petro
Petro, dengeleri değiştirebilecek mi?

Çin’in en büyük kredi derecelendirme kuruluşundan Petro ile ilgili çarpıcı açıklama

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Çin’in en büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından Dagong Global Credit Rating, Venezuela’nın petrol destekli kripto para birimi olan Petro’ya (PTR) ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre, kripto para birimi “küresel para birim sisteminin temel değerlerine dönmesine yardımcı olabilir.”

Kuruluş, Petro’nun Venezuela ekonomisine yardımcı olup olamayacağını konusunda görüş bildirmedi. Fakat petrol destekli bir kripto para biriminin ihraç edilmesinin, herhangi bir varlık tarafından desteklenmeyen Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerinden farklı olduğuna dikkat çekti.

Ajansın bildirdiği gibi Venezuela’nın çabası, “uluslararası para sisteminin kusurlarının sistemin temel değerine dönebilmesi için nasıl düzeltileceği konusunda faydalı dersler” içeriyor. Ülkenin petrol rezervlerine sahip olması, Petro’nun spekülasyondan korunması anlamına geliyor.

Raporda ayrıca, Bretton Woods sisteminin çöküşünden bu yana, uluslararası para birimi sisteminin ABD doları tarafından hakim olduğuna dikkat çekiliyor. Dagong, Para biriminin kredi temelinin ülkenin “servet yaratma yeteneğini aşan para birimi olarak” zayıfladığını vurguladı.

Raporda ayrıca şu konulara değinildi:

Kredi krizinin sık görülmesi ABD doları cinsinden uluslararası rezerv para birimi rolünü etkin biçimde oynatmanın yetersizliğinin bir göstergesidir. Bu koşullar altında, Petro yeniliği, tüm ülkeler için, maddi zenginlik tarafından desteklenen ve sınır ötesi ödemeler ve uluslararası finansman için iyi olan yeni para birimi biçimlerini keşfetmek ve denemek için yararlı dersler sağlayabilir.

Bretton Woods Konferansı, altın değerine dayanan sabit döviz kuru sistemini kurmuştu. Ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kuruluşların açılmasını sağladı. ABD dolarının ise uluslararası rezerv para birimi haline gelmesine neden oldu. Ve sistem, nihayet 1971’de başkan Richard M. Nixon tarafından sona erdirildi.

Petro’nun başarısı, Venezuela’nın servet yaratma kabiliyetine bağlı

Dagong’un raporu, Petro’nun yedekleme rezervlerinin yenilenemez olmadığını belirtiyor. Rapor, Kripto para biriminin başarısı, bu nedenle, Venezuela’nın servet yaratma kabiliyetine bağlı olacağı görüşüyle şöyle devam ediyor:

Bir ülkenin artan servet yaratma yeteneği, kripto para biriminin inanılırlığının anahtarıdır. Petro konusunda ise, Venezuela’nın servet yaratma yeteneği kazanma konusundaki sürdürülebilirliğine güvenmesi gerekir. İhraç eden ulus, artan servet yaratma kabiliyetinden uzaklaştığında, döviz fiyatı değerinden sapabilir ve yeni bir kredi krizi için bir neden olabilir.

Dagong, Venezuela kripto parasının gelişmelerini yakından izleyeceğini de açıkladı. CCN tarafından da öngörüldüğü gibi Petro’nun satışları devam ediyor ve ülkenin lideri Nicolas Maduro’ya göre, token satın almak için 171.000 şirket ve kişi kayıt yaptırdı.

Petro yanında değerli madenlere dayalı Petro Gold’da ihraç ediliyor

Venezuela kripto para satışının, ilk gününde 735 milyon doları bulduğu bildirilmişti. Ancak bu söylenen rakamlar, resmi bir kayıt içermiyor. Venezuela, Petro’nun ihracı ile birlikte devlete ait şirketlerin  kripto para birimi ile ödemeleri kabul etmesi için talimat verdi. Aynı zamanda Venezuela hükümeti, değerli metallere dayalı Petro Gold’u yeni bir kripto para birimi olarak duyurdu.

Petro ön satışı başlaması ile birlikte, diğer ülkeler de kendi kripto para birimlerini yayınlamak istediklerini açıkladı. Bunların arasında yakın zamanlarda Bitcoin’e geri dönen İran, Kripto Ruble ihraç etmek isteyen Rusya ve Türkiye var.

ccn

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin