Özel ICO modeli piyasayı ele geçirdi: Keskin geçişe bakış
Özel ICO modeli piyasayı ele geçirdi: Keskin geçişe bakış

ICO evreni değişiyor: Halka açık ve özel ICO’lar arasındaki taht savaşına bakış

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel ICO modeli 2018’de kripto para fonlarının %84‘ünü oluşturdu. Bu istatistik baz alındığında, 2017’deki halka açık ICO’ların elde ettiği verilerlerle bir tezat söz konusu. Bu durum kripto yatırımcılarını Blockchain alanına yatırım yapmak konusunda şüpheye düşürse de kapının daha güvenilir ekonomik ortaklara ve yüksek profilli pazarcılara açılması, sektörün kuşkusuz ihtiyacı olan bir şey. Gerçek şu ki, risk sermayesi şirketlerinin meşrulaştırıcı gücü ve projelere yatırım yapan fonlar, kripto piyasasının ana akıma taşınabilmesi adına büyük rol oynuyor.

ICO nedir?

ICO (Initial Coin Offering), kripto para tokenleri veya coinler kullanılarak yapılan bir fon yaratma yöntemidir. ICO sırasında, bir Blockchain tabanlı projenin hisseleri, yatırımcılara bir projenin kendi kripto parası karşılığında satılır.

Amy Wan
Amy Wan

Sendikasyon avukatı Amy Wan, ICO’lardaki coin terimini, “Bir şirkette mülkiyet hisselerinin sembolü ve dijital hisse senedi sertifikası” olarak tanımlıyor. Ve geleneksel şirket hisselerinde olduğu gibi, ICO coinleri genellikle bir projenin (ve kripto para biriminin) beklentisi ile satın alınıyor.

ICO’ların yükselişi, Bitcoin‘in başlangıcından bu yana Blockchain ekonomisinde tartışmasız en önemli gelişme. ICO’lar hızla büyüdüler ve bu alana yüksek hacimli yatırımlar gelmeye başladı. Ethereum, 2014 yılında ilk başarılı ICO’yu gerçekleştirerek 12 saatte 3.700 Bitcoin, yani yaklaşık 2,3 milyon dolar topladı. 2017 yılında, ICO’lar Blockchain’e dayalı projeler için fon toplamanın en yaygın yolu haline gelmeye başladı. ICO’lar şu anda 13 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip ve artan standartlaşma ile, bir şirketin tokenizasyonu her zamankinden daha kolay. Yalnızca 2018’de, ICO’lar 8 milyar doların üzerinde gelir açıkladılar.

Halka açık ve özel ICO’lar

Fakat bütün ICO’lar aynı değil. Her ICO, bir projenin temelindeki ilk coin miktarını piyasaya sürer. Ancak, akredite yatırımcılarda kamuya açık olarak sunulan token satışlarından özel olarak sunulanlara doğru belirgin bir eğilim söz konusu. Bu özel ICO’larda, girişim sermayesi şirketlerine, melek yatırımcılara ve akredite edilmiş perakende yatırımcılarına token satmak suretiyle fonlar toplanıyor.

ICO piyasası, özel ICO modeline doğru keskin bir geçiş yaptı ve bu ICO’lar, 2018’de fonların %84‘ünü oluşturdu. Söz konusu geçiş, büyük ölçüde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi kurumlarca uygulanan düzenlemelerin artmasına bağlanıyor. Şubat ayında SEC Başkanı Jay Clayton, ABD Senatosu’ndan önce yaptığı açıklamada, ICO’ların fon yaratma konusundaki konumunu belirtmişti:

Jay Clayton
Jay Clayton

Bugüne dek gördüğüm her ICO’nun bir menkul kıymet olduğuna inanıyorum. Menkul kıymet teklifleri olan ICO’ları da menkul kıymet tekliflerini düzenlediğimiz gibi düzenlemeliyiz. Hepsi bu.

SEC uyumlu özel menkul kıymetlerin kamu menkul kıymetlerinden daha kolay bir şekilde kanıtlandığı biliniyor. Söz konusu keskinlikteki artışın bu sebeple görüldüğünü söyleyebiliriz. VC finansmanında 40 milyon doları aşan IOST gibi projelerle de gördüğümüz üzere, özel yatırım çoğu zaman ihtiyaç duyulan bir şey.

Piyasa özel ICO modeline neden ihtiyaç duyar?

Blockchain evrenindeki özel yatırımların artmasına yönelik eğilim, itibarının azınlık tarafından kötüye kullanıldığı iyimser ve geleceğe odaklı bir sektör için olumlu olarak kabul edilebilir. Halka açık bir ICO’nun başlatılmasının teknik kolaylığı, gayrimeşru şirketlerin dürüst olmayan yollarla milyonlarca dolarlık satış yapmalarına izin verdi. 2017 yılında, böyle bir grup, projelerini kamu çalışanları, avukatlar ve perakende ilişkileriyle tam teşekküllü bir şirket olarak tanıtan halka açık bir ICO aracılığıyla 300.000 dolar topladı. Gerçek şu ki, halka açık ICO’lar genellikle kararlarını dayandırmak için bir web sitesine sahip oluyor ve böylelikle her türlü durum tespiti imkansız hale geliyor.

ICO: Initial Coin Offering
ICO: Initial Coin Offering

Akredite yatırımcılar, bir şirkete yatırım yapmadan önce şirketi derinlemesine tanımak isterler ve eğer onay verirlerse artık o projenin meşru olduğunu bilirsiniz. Geçmişte dolandırıcılık oranlarının artmasıyla halka açık ICO’ları kuşatan şüphe, daha geniş bir yatırım alanı için engel oluşturdu. Akredite yatırımcılar ve getirdikleri ekonomi ile bu kişilerin pazar ve altyapı konusundaki tecrübeleri, endüstrinin piyasa güvenini sağlamak için meşrulaştırılmasına ve standartlaştırılmasına yardımcı olacaktır. Özel ICO modelinin yükselişi ile Blockchain tabanlı fonlar, VC’ler, inkübatörler ve hızlandırıcılar gibi diğer meşrulaştırıcı faktörler arasında ümit vaat eden korelasyonlar gördük. Gelişmiş Blockchain projelerine imza atan yerleşik ekonomik faktörlerle diğer üst düzey yatırımcılar piyasadaki ilgiyi bir üst seviyeye taşıdı.

Kripto hayranları ve idealistler her ne kadar bu sektörün bent kapaklarını açma fikrinden hoşlansa da VC’ler, fonlar ve hatta SEC gibi düzenleyici kurumlar gibi yerleşik piyasa güçlerinden destek almadan, kripto para birimleri ve Blockchain ağlarının ölçeklendirilmesini öngörmek neredeyse imkansız. Endüstrinin ve teknolojiyi benimseyenlerin bir niş kültüründen daha fazlasına hizmet etmek için buna ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçek.

Kripto para birimlerinde güven oluşturmak için yüksek profilli yatırım, standardizasyon ve durum tespiti şart. Bu noktada piyasanın değerini kullanıcılara yarar şekilde artırmasına yardımcı olan ve gayrimeşru kripto para projelerinin sayısını azaltan her şey doğru yönde bir hareket olarak kabul edilebilir.

Yazı içinde bahsettiğimiz IOST projesinin detayları için web sitelerini, Facebook ve Twitter sayfalarını, Telegram kanallarını takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir