ozbekistan

Özbekistan başkentinde telif hakları Blockchain ile korunmaya başlıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Rus devlet haber ajansı TASS’dan alınan bilgilere göre Rus entelektüel mülk girişimi, Özbekistan başkenti Taşkent yetkilileri ile telif hakkı kullanımı için Blockchain entegrasyonu konusunda bir protokol imzaladı.

Rus Ulusal Fikri Mülkiyet İşlemleri Koordinasyon Merkezi (IPChain) Başkanı Andrey Krichevsky, Moskova’daki İnovasyon Forumu sırasında Taşkent’in inovasyon bölümü başkanı Jasur Zakhidov ile bir görüşme yaptı. Her iki taraf da fikri mülkiyet hakları ve patent kayıtları gibi farklı alanlardaki telif haklarını korumak için merkezi olmayan çözümler uygulamaya karar verdiler.

Blockchain entegrasyonu ile Özbek sanatçıların telif hakları daha iyi korunabilecek

Zakhidov ayrıca Blockchain’in tüm telif hakkı alanını geliştirmeye ve kârlı hale getirmeye yardımcı olabileceğini belirterek, “bilim adamları, mucitler ve geliştiriciler genellikle fikri mülkiyet haklarından nasıl para kazanacaklarını bilmeliler” diyerek şunları ekledi:

“Ortaklığımız […] büyük olasılıkla Özbekistan’daki fikri mülkiyet alanının gelişimine ivme kazandıracak. Bundan böyle telif haklarının gerçekten işe yaradığını ve kârlı olduğunu bilecekler. Sermaye konusunda yazarlara yardımcı olarak onlara para kazanma yollarını gösterebiliriz.

IPChain bölgede Blockchain ağının hâkimi olmak istiyor

IPChain’in basın açıklamasına göre, program, Taşkent’in patent kayıtlarını dijitalleştirerek başlayacak ve büyük olasılıkla IPchain ekosistemini yerel patent ofisine dayandıracak.

IPChain ayrıca daha önce patent kayıtlarını dijital hale getirmek ve Kırgızistan Devlet Patent Ofisi için Blockchain tabanlı bir veritabanı oluşturma konusunda bir anlaşma imzalamıştı. IPchain başkanına göre, benzer projeler Ermeni yetkililerle de tartışıldı.

Özbekistan Blockchain konusunda sağlam adımlar atıyor

Aynı zamanda Özbek Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev yakın zamanda ülkedeki Blockchain teknolojisini tanıtmak için önemli adımlar attı. Örneğin Temmuz ayında, uluslararası takas tesislerinin yanı sıra borçlanma ve ticaret finansmanı için bir Blockchain entegrasyon programının 2020 yılında başlatılması gerektiğini ifade ederek “Özbekistan Cumhuriyeti’nde dijital ekonomi geliştirme tedbirleri üzerine” bir belge imzaladı.

Mirziyoyev ayrıca Eylül ayında “Digital Trust” olarak adlandırılan “Devlet Blockchain Geliştirme Kalkınma Fonu” kurulması talimatı verdi. Bu fon kapsamından ise sağlık, eğitim ve kültür alanlarında merkezi olmayan çözümlerin uygulanması planlanıyor.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin