featured

Bitcoin Gündeminde, Mili Bitcoin, mBTC

service service
Share

Share This Post

or copy the link

 

Bilindiği üzere Bitcoin’in değeri son birkaç ayda oldukça yüksek değerlere ulaştı. Bu yüzden artık birçok Bitcoin takipçisi mBTC’nin devreye girmesi yönünde ortak fikirdeler. Bu fikri benimseyen Bitcoin meraklıları, bu sayede Bitcoin hesaplamalarının çok daha kolay olacağını ve Bitcoin meraklısı olupta 1BTC fiyatının oldukça yüksek olmasından dolayı çekinen meraklıların ilgisini daha kolay çekebileceğini düşünüyorlar.

Bitcoin fiyatı 11 Mayıs 2017 tarihinde en yüksek rekor seviyeye ulaştı, 1,890$. Birçok görüşe göre bu rekorun değişmesi çok uzun zaman almayacak, 2,000’li rakamlara ulaşması hatta çok daha üzerine çıkması öngörülüyor. Bu bağlamda bazı kripto para uzmanları mBTC kavramının yaygınlaşmasını tavsiye ediyor. MiliBitcoin olarak bilinen 1 mBTC, 0.001BTC, yani 1Bitcoin’in binde birine tekamül ediyor. 1mBTC’nin değeri bu günkü kurla 1,85$’a geliyor.

Bu açıdan baktığımızda, Bitcoin kavramını yeni duyan ilgili biri için, BTC ile tanışmak için 1BTC almak ve bunun için 1,800$ ödeme yapmak zorunda olduğunu düşünebiliyor. Dilediği rakam kadar BTC alabileceğini çoğu kimse bilmiyor. Bu yüzden mBTC kavramının, insanların dilediği kadar Bitcoin alabilecekleri algısını yaygınlaştıracağına inanılıyor. Uygulamalarının arabirimleri içinde mBTC kavramını kullanan Electrum, Blockchain ve Mycelium gibi dijital cüzdan servisleri bulunmakta.

Satoshi
2009 yılında üretilmeye başlayan Bitcoin, günümüze dek yaklaşık 16.5Milyon adet üretildi ve algoritması gereği toplamda 21milyon adet üretilebilecek. Diğer bir terminoloji açısından baktığımızda Bitcoin’in en küçük parçasına kurucusu olduğuna inanılan isimden gelen SATOSHİ olarak adlandırılmakta. 1 Satoshi = 0.00000001 BTC yani Bitcoin’in yüz milyonda biri anlamına geliyor. Burdan da anlaşılacağı üzere aslında bir Bitcoin tam Yüz milyon sathoshi’nin bir araya gelmesiyle oluşuyor.

Günümüze dek, satoshi ve bit kavramları oldukça yaygın kullanılıyordu, hatta satoshi için farklı semboller geliştirildi ancak şimdiye kadar hiçbiri benimsenmedi.

Konuyla ilgili Bitcoin kullanıcı yorumlarından birisi aynen şöyleydi,

“Bir şey” in 0.05’ini almak garip ve küçük geliyor. Dolayısıyla, borsalarda ve cüzdanlarda mBTC’ye geçtiğinde, topluluğun büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca alışveriş yapmak, 0.003 BTC’den değil de üç mBTC’ye mal olan bir içecek için para ödüyor olduğunuzu düşünmek daha kolay olacaktır.”

Diğer bazı kesimler ise, Bitcoin kavramlarını kurallaştırmak yerine, bunu tamamen kullanıcılara ve cüzdan hizmeti veren firmalara bırakmanın daha doğru olacağını düşünüyor. Ayrıca Bitcoin transferlerindeki transfer ücretlerinin artmasından dolayı mBTC kavramının anlamını yitirdiğini düşünenler de var.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin