Almanya Maliye Bakanı, isim değiştiren Libra’ya verip veriştirdi: “Koyun kılığına girmiş kurt.”
Almanya Maliye Bakanı, isim değiştiren Libra’ya verip veriştirdi: “Koyun kılığına girmiş kurt.”

Libra’nın kripto para standardı taşımadığını gösteren 5 kriter

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Facebook geçtiğimiz günlerde Libra adını verdiği yeni dijital para projesini yayınladı. Sosyal medya devi, dünyanın dört bir yanındaki insanlara işlem ve ödemelerin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasında yardımcı olmayı amaçlıyor. Ancak, Libra’nın bir kripto para olmadığını iddia eden bazı kişiler var. Reddit platformunda CryptoManiaks tarafından yayınlanan yeni bir yayında, kullanıcı, Facebook’un dijital varlığının bir kripto para özelliği taşımadığı konusunda beş neden sıralıyor.

Libra bir kripto para mı?

İçerik yazarının bahsettiği ilk şey, sanal para biriminin sansür direnci olmadığı konusunda. Bu, şirketin bir işlemin geçerli olup olmadığını kontrol edip karara bağlayabileceği anlamına gelir. Bu yayına göre, Facebook’un kanunen cezai faaliyetlerle veya yasa dışı işlemler ile bağlantılı olabilecek belirli işlemleri sansür uygulama olasılığı var.

Libra ile yapılan işlemler engellenebilir

Libra, Redditor tarafından paylaşılan infografiklere göre sınırsız değil. Örneğin, Facebook çıkış ülkesine veya varış noktasına bağlı olarak bazı işlemleri engelleme olanağına sahip olacaktır. Örneğin, bir kullanıcı İran’a para göndermek isterse, bunu yapamayabilir veya tersi de mümkün olmayabilir. Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paralar farklı şekillerde çalışır. Kullanıcılar, çıkış veya varış ülkesi ne olursa olsun, bir işlem göndermeleri için kimseden izin istemek zorunda değil.

Tarafsızlık konusunda şüpheler var

Ayrıca, Libra’nın neden kripto para olarak düşünülmemesi gerektiğine dair üçüncü bir sebep de tarafsız olmamasıdır. Bu, dijital varlığın dünyadaki her insan için nötr olamayacağı anlamına gelir. Venezuela ya da Kuzey Kore’deki kişiler, Facebook’un kripto platformu üzerinden para gönderme ya da para alma olanağına sahip olamazlar.

Buna ek olarak, Libra kamuya açık değil. Redditor’un grafiği Libra’nın herkese açık olamayacağını söylüyor. Ayrıca, genel bir API oluşturamaz veya şeffaflık sağlayamaz. Bu, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan yasalara uyumun bir gereği. Son olarak, Libra açık kaynak kodlu değil. Kullanıcılar, Libra platformunun dışında bir başkasına erişim veremez, çıkaramaz veya satamazlar.

Libra’nın dünyadaki majör fiat paralar ile istikrarlı olması hedefleniyor

Libra, ABD, Avrupa ve Japonya da dahil olmak üzere farklı ülkelerden gelen para birimleri ile bir sepet oluşturulacak desteklenecek. Euro, Japon yeni, ABD doları ve İngiliz sterlini Libra’ya istikrar sağlayacak majör para birimleri olacak.

Sanal para biriminin Bitcoin’in yeni zirvelere ulaşmasına yardımcı olduğunu düşünen birkaç analist de bulunuyor. Bildiğiniz gibi Bitcoin (BTC) şu an 11.000 dolar direncini de kırmış durumda.

usethebitcoin

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin