5 yıl içinde Bitcoin ve kripto piyasası hacmi ne olacak?
5 yıl içinde Bitcoin ve kripto piyasası hacmi ne olacak?

Kripto paralar çökerken ABD borsaları güçlü bir geri dönüş yapıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçtiğimiz sekiz saat içinde ABD borsaları 2018’in en güçlü trend dönüşlerinden birini gösterdi. Bu arada, kripto paralar toplamda 16 milyar dolardan fazla sermaye kaybı yaşadı.

Son 48 saat boyunca ABD borsaları ve Dow Jones’da oldukça dik düşüşler gözlendi. Dow Jones 25.833 değerinden 24.261’e düşerken 1.572 puandan fazla kayıp yaşadı. Dow büyüklüğündeki bir endeksin bin puandan fazla düşmesi olağandışı bir durum olarak değerlendirildi.

Ancak 6 Kasım tarihinde Dow Jones endeksi beklenmedik bir şekilde kısa vadeli bir trend dönüşü gösterdi ve 6 saatlik periyotta yaklaşık 700 puan kadar yükseldi.

Kripto paralar ile geleneksel borsalar arasında nasıl bir korelâsyon var?

Kripto paralar, mantık olarak bakıldığında geleneksel finans piyasası yatırımcılarına global ekonomik gelişmelerden etkilenmeden fonlarını depolama imkânı sunan pazarlar olarak görülüyor. Gelişen varlık sınıfı altın gibi kendi volatilitesi ile mücadele ederken, kripto paraların değeri sadece piyasadaki yatırımcıların taleplerinden etkileniyor.

Ancak, kripto paralar ve daha geniş finansal piyasalar arasındaki korelâsyon eksikliğinin, ters bir korelasyona ile karıştırılmaması gerekiyor.

Bitwise Asset Management  AR-GE başkan yardımcısı Matt Hougan’ın konu ile ilgili görüşleri şu şekilde:

Korelâsyon olmaması, ters korelâsyon ile aynı kavram değildir. Bu yüzden piyasa aşağı indiğinde kriptonun yükseleceğine dair bir beklenti içinde olunması yanlıştır. Uzun vadede, kriptonun katalizörlerinin, öz kaynakların ve diğer varlıkların temel itici güçlerinden farklı olduğunu düşünüyoruz. Ve düşük korelâsyonun devam etmesini bekliyoruz.

Genel olarak, iyi performans gösteren bir borsa, büyük kripto paraların fiyat eğilimi üzerinde daha olumlu bir etkiye sahip olabilir. Çünkü bu durumda daha fazla yatırımcının, değeri ve riski yüksek varlıklara sermaye ayırmaya istekli olması muhtemeldir.

ABD hisse senedi piyasası zayıf bir performans sergilediğinde ve bu durum Asya ve Avrupa’daki pazarların çoğunu etkilediğinde, bireysel yatırımcılar fonlarını riskli varlıklardan nakit ve hazine bonoları gibi daha istikrarlı kısa vadeli varlıklara yeniden tahsis etme eğilimine girerler.

Cornerstone Wealth Management’ın baş yatırım sorumlusu Alan Skrainka’nın 7 Aralık’ta Dow Jones’un tersine dönmesine rağmen yatırımcıların piyasanın kısa vadeli eğilimi konusunda hala belirsizliğini koruduklarını düşünüyor:

Volatilite geri döndü çünkü yatırımcıların çok fazla soruları var: Ticaret savaşı şiddetlenecek mi? Fed faiz artışı çok mu uzak? Bu faktörler ekonomiyi durgunluğa sürükler mi?

Skrainka, hisse senetlerinin dahi yüksek riskli varlıklar olabileceğini ve yatırımcıları “kontrol edebilecekleri şeylere odaklanmaya” teşvik etti.

Kripto paralar gelecek aylarda nasıl bir performans sergiler?

Hâlihazırda, dünya ekonomisi bir mücadele içinde ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerdeki istikrarsızlıktan dolayı, büyük borsalar yüksek volatilite göstermeye devam edecek gibi gözüküyor.

Kripto piyasası şu an ki mevcut düşük fiyatları ile yeni yatırımcılar çekmeyi başarabilir. Böyle bir ortam için ise kripto paraların uygun bir taban bulması gerekir. Ancak toparlanma belirtileri görülene kadar kripto paraların fiat paralar kötü performans göstermesi muhtemel.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin