featured
Kripto para piyasaları

Kripto para piyasalarının tamamında düzeltme: 16 Ocak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para piyasalarında son 10 gün içinde üçüncü düzeltme yaşanıyor. ”Düzeltme” kavramını yükselişin tam tersi olarak düşünebilirsiniz. Bu kavram genelde, gereğinden ve beklenenden fazla yükselen grafiklerin olması gereken seviyeye dönmesinde kullanılıyor.

Salı sabahı saatlerinde Neo ve Monero hariç ilk 100’de yer alan kripto paraların grafikleri kırmızıyı yani düşüşü gösterirken, haber saatinde tamamı kırmızıya dönmüş durumda.

Coinmarketcap 16 ocak kripto para piyasası

Tabloda piyasa değerlerine göre ilk 10 kripto para verilerini görüyorsunuz ancak ilk 100’de de durum farklı değil, tamamı kırmızı.

Bitcoin %12’nin üzerinde düşüş yaşarken 12 bin dolar seviyesine dayanmış durumda. Bitcoin için bu seviye oldukça önemli: Birçok analiste göre 12 bin dolar direncinin kırılması durumunda BTC fiyatının 8 bin dolar seviyesine kadar düzeltme yaşayabileceği ön görülüyor. BTC’nin piyasa değeri yeniden 200 milyar dolara kadar düşmüş durumda.

Geçtiğimiz hafta 1.400 dolar rekorunu kıran Ethereum, bu gün %18’in üzerinde düşüş ile neredeyse 1.000 dolar bandına gerilemiş durumda ve piyasa değeri 105 milyar dolar seviyelerinde.

3 dolar seviyesinin üzerine çıkan ancak tutunamayan Ripple (XRP) ise 1.37 dolar seviyesine gerilemiş durumda ve dünden bu güne %25’in üzerinde değer kaybı yaşadı.

Kripto para piyasasının toplam değeri

7 Ocak 2017, Kripto paraların toplam piyasa değerinin 830 milyar dolar üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştığı gün oldu. Çok değil, bu tarihten 30 gün geriye gittiğimizde bu rakam yalnızca 400 milyar dolar seviyesindeydi. Bu, 30 günde değerin ikiye katlaması demek ve oldukça beklenmedik bir yükselişti.

Ani yükselişin nedeni ise, artan bilinirlik ve değeri çok az olan kripto paralara yapılan yatırımın artması oldu. Bir Bitcoin’e onbinlerce dolar ödeyerek sahip olma fikri yerine, yalnızca birkaç yüz dolar ile binlerce kripto paraya yatırım yapıyor olma fikri, yeni kullanıcılara oldukça cazip geliyordu.

Coinmarketcap Kripto para piyasası toplam grafiği

Aralarında yeteri teknolojiye sahip olmayan, hatta hiçbir teknolojisi bulunmayan kripto paralara yapılan yatırımlarla büyüyen pazarın düzeltmesi de gecikmedi. 830 milyar dolar seviyesine ulaşılan 7 ocak tarihinden itibaren istikrarlı süren düşüş, bu gün 540 milyar dolar seviyesine kadar gerilemiş durumda.

ICO’ların bu gün var olmasının nedeni olan ve Bitcoin Blockchain’ini geliştirerek akıllı sözleşmeler ile Kripto para sektörüne yeni bir anlam getiren Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’in şu sözleri düşüşü net bir şekilde açıklıyor:

Dolayısıyla toplam kripto piyasa değeri bugün 0,5 trilyon dolara ulaştı. Ama kazandık mı? Kaç tane nakitsiz olan bağı bulduk? Halkımız için ne kadar sansüre karşı ticareti etkinleştirdik? Kusursuz kullanıma sahip, kaç tane yerelleştirilmiş uygulama yarattık?

Son 3 yılda, kripto paraların piyasa değeri 200 kat arttı, ancak kesinlikle kripto paraların potansiyelinin 200 kat arttığını düşünmüyorum. Bazı kilit sektörlerde (örneğin ödemeler) geriledi.

Bu soruların hepsine verilen cevap kripto paralar kesinlikle değersiz değildir ve bazı durumlarda oldukça önemlidir. Ancak $ 0.5 Trilyon düzeyinde olabilecek kadar önemli olduğunu söylemek yeterli değil. 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin