featured

Kripto Para Dünyası Kısaltmalar Sözlüğü

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para dünyasına girdiğinizde, forumlarda, haber sitelerinde dolaştıkça birçok kısaltmayla karşılaşabilirsiniz. Bunların anlamını bilmiyorsanız bu sayfayı favorilerinize ekleyebilirsiniz. Çok kullanılan kısaltmalar:

• ATH: All time high, tüm zamanların en yüksek fiyatını ifade eder. Mesela dolar USD/TRY kurunun ATH değeri 3,9431’tür.

• CPU: Central processing unit (Merkezi İşlem Birimi), işlemci. Genellike cryptonote algoritmasındaki coinlerin madenciliğinde kullanılır.

• FOMO: Fear of missing out. Yeni çıkan ICO’larda herkesin alım için aynı anda yüklenmesi durumu, sona kalana coin kalmama korkusu.

• GPU: Graphics Processing Unit (Grafik İşlemci Ünitesi), ekran kartı. Madencilikte en çok tercih edilen ve talep gören birim.

• ICO: Initial Coin Offering. Türkçeye çevirince “İlk coin teklifi” gibi bir anlam çıkıyor ama bu yetersiz kalıyor tabi. Bir ekibin, bir fikir ya da projeyle para(fon) toplaması denebilir. Para gönderenlere de belli bir orana göre hisse verilir. Her ICO’ya katılmamalısınız bazıları dolandırıcı çıkabilir, mutlaka birincil kaynaklardan araştırma yapın.

• mBTC: 0.001BTC, yani 1 Bitcoin’in binde biridir.

• P/L: Profit/Loss’un kısaltmasıdır. Kârdaysanız kâr, zarardaysanız zarar miktarınızı verir. Altcoin borsalarında margin trade yaparsanız muhtemelen bu karşınıza çıkacaktır.

• TX: Transaction, yani işlem demektir. TXID ise işlem kimliği anlamına gelir. Örnek bir transaction: https://blockchain.info/tr/tx/e67a0550848b7932d7796aeea16ab0e48a5cfe81c4e8cca2c5b03e 0416850114 buradaki e67a05 ile başlayan şey TXID’dir.

• μBTC: 0.000001 BTC. 1 Bitcoin’in 1,000,000’da (milyonda) biridir.

• YTD: Genellikle borsa forumlarında kullanılır, “yatırım tavsiyesi değildir”in kısaltmasıdır. Yasal yükümlülüklerle karşılaşma ihtimalinden kaçınmak isteyenler, verdiği tahminden sonra bu ifadeyi kullanabilir. Örneğin: “Şu haberden sonra şu para birimi yukarı yönlü ivmelenebilir, ytd.”

Eksik olan kısaltmaları yorum olarak yazarsanız memnun olurum, böylece geniş bir kısaltmalar sözlüğü oluşturmuş oluruz.

Kripto para isimlerini (BTC, ETH…) ve madencilik hız birimlerini (örneğin GH/s, kH/s) kolay kavranılabilecek şeyler olduğu için ve gereksiz yer tutacağını düşündüm, eklemedim.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comment

  1. hodl : satmak yerine, bekleme pozisyonunda kalmak.

    Reply
Bizi Takip Edin