Neden ABD ve Çin’de kripto varlıklar yasaklanıyor?
Neden ABD ve Çin’de kripto varlıklar yasaklanıyor?

Kripto para dostu vergilendirme yapan ülkeler

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para dostu vergilendirme yapan ülkeler hangileridir? Bitcoin’i ve benzeri kripto paraları vergilendirmek isteyen ülkelerin sayısı her geçen gün artıyor. Bazı ülkeler ise kripto kullanıcıları ve girişimcileri için biraz nefes boşluğu bırakmanın uzun vadede daha iyi bir fikir olduğunu düşünüyor. Kripto dostu vergi rejimlerini benimseyen ülkeler hala dünyanın her yerinde bulunabilir.

Almanya, kripto paraları vergilendirme konusuna oldukça dikkat ediyor

Avrupa’nın ekonomik lokomotifi olan Almanya, kripto paraları vergilendirme konusuna oldukça dikkat ediyor. Geçen ay Federal Maliye Bakanlığı, Bitcoin’i bir para birimi olarak gördüklerini belirten bir bildiri yayınladı. Aynı zamanda Bitcoin, Almanya’da euro ile işlem gördüğünde ve uzun vadeli yatırımlarda kullanıldığında vergi düzenlemelerine tabi olmuyor.

Ancak eşya alımlarında ise diğer para birimleri gibi Bitcoin ile alımlarda KDV’ye tabii tutuluyor. Bununla birlikte, kripto para biriminde uzun vadeli yatırımlar için vergi uygulanmayacak. Bunun yanında eğer aldığınız Bitcoin’i bir yıldan daha uzun bir süre sonra satarsanız ya da yıllık karınız 600 euroyu aşmazsa kazancınız için vergi ödemiyorsunuz.

Slovenya’da bireysel yatırımcıların kripto para ticareti gelirleri vergilendirilmiyor

Slovenya’da bireysel yatırımcıların kripto para ticaretinin sermaye kazançları vergilendirilmiyor. Aynı zamanda yatırımcılar, gelir vergisi beyannamelerinde kripto para işlemlerini bildirmek zorunda da değil. Ancak gelirleri kripto para cinsinden alan şirketler, kripto parayı beyan etmek ve düzenli gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Ülke kademeli bir ölçek kullanmakta ve oranlar 8.000 eurodan daha az gelirlerde %16, 70.000 euroya kadar olan gelirlerde ise %50 olarak kullanılmakta.

Danimarka’da bireysel yatırımcıların kripto para gelirleri vergiden muaf tutuyor

Danimarka’daki vergi yetkilileri, fintech şirketlerinin diğer şirketlerde olduğu gibi vergi ödemesi gerektiğini belirtiyor. Öte yandan, kripto ticareti yapan bireysel yatırımcıların kazançları üzerinde herhangi bir vergi ödenmesi istenmiyor.

Belarus, kripto para dostu vergilendirme yapan ülkeler arasında yer alıyor

Belarus, kripto para dostu vergilendirme yapan ülkeler arasında yer alıyor. Belarus, hem kurumsal hem de bireysel kripto yatırımcıları için dostça bir ortam yaratıyor. Belarus’da Mart ayında madencilik, kripto para ticareti gibi faaliyetler yasallaştırıldı. Ayrıca bir cumhurbaşkanlığı kararıyla, beş yıllık bir süre için kripto gelirleri için vergi muafiyetleri de getirildi.

Kripto para dostu vergilendirme yapan ülkeler
Kripto para dostu vergilendirme yapan ülkeler

Kripto para işlemlerinden elde edilen kazançlar Güney Kore’de vergilendirilmiyor

Kripto para işlemlerinden elde edilen kazançlar hala Güney Kore’de vergilendirilmiyor. Maliye Bakanlığı ve Seul’deki vergi makamları durumu değiştirecek bir mevzuat üzerinde çalışıyor. Yetkililere göre, yeni vergi tasarısının bu yılın ilk yarısında kabul edilmesi gerekiyor. Ancak konuya yönelik henüz hiçbir somut zaman çizelgesi belirlenmedi.

Bitcoin almak Singapur’da da vergi tasarrufu sağlıyor

Bitcoin almak Singapur’da da vergi tasarrufu sağlıyor. Kripto paralar Singapur’da emtia olarak kabul edilmediği gibi para birimi olarak da nitelendirilmiyor. Bu ülkede bireysel yatırımcıların kripto para kazançları vergiden muaf tutuluyor. Ancak kripto para ticareti yapan şirketlerin elde ettikleri karlar üzerinden vergi ödemeleri gerekiyor.

Vergilendirmeye dair kurallar ortak bir alanın parçası olan ülkelerde bile tutarsızlık gösteriyor

Birçok ülke henüz kripto para birimlerinin vergilendirilmesini içerecek bir şekilde kanunlarını düzenlemedi. Vergilendirmeye dair kurallar genellikle ortak bir alanın parçası olan ülkelerde bile tutarsızlık gösteriyor. Örneğin, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kripto para vergi oranları %0 ile %50 arasında değişmekte. Avrasya Ekonomik Birliği, Belarus’un kripto işlemlerini vergiden muaf tutmasıyla birlikte başka bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Rusya ise kripto gelirlerinde %13, kar üzerinde ise %24 oranında kurumlar vergisi tahsil etmekte.

ABD’deki durum ise daha karmaşık

ABD’deki durum ise daha karmaşık. Bazı eyaletler kripto para dostu vergi yaklaşımları için adımlar atarken bazıları da yüksek vergilendirmeler istiyor. Wyoming eyaleti, kripto paraları emlak vergisinden muaf tutan bir tasarıyı kabul etti.  Arizona ve Georgia eyaletleri ise vergi amaçları için bir ödeme seçeneği olarak Bitcoin’i yasallaştırmak istemekte. Arizona  eyaleti, kripto paralardan vergi tahsil etmeye başlayan ilk ABD eyaleti olmak istiyor. Ayrıca Gürcistan’da da  Bitcoin işlemlerinden vergi alınabilir.

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

News.bitcoin

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin