Kripto para madencilik hizmeti Coinhive, projenin ekonomik olarak sürdürülemez konuma geldiği gerekçesiyle kapatılıyor.
Coinhive ekibinin yaptığı duyuruya göre, madencilik hizmeti, 8 Mart 2019 tarihinde faaliyetlerini durduracak. Kullanıcıların gösterge panoları ise 30 Nisan 2019’a kadar erişilebilir durumda olacak. Faaliyete son verilmesinin arkasındaki nedenler arasında planlanan Monero (XMR) hard forku sonrası hash ratenin yüzde 50’nin üzerinde düşeceği gerekçe gösteriliyor.
Coinhive ‘nin kapatılmasında Monero hard forkunun da etkisi var
Servisin, kripto para piyasası düşüşünden de etkilendiği ve XMR’nin değerinin bir yıl içinde yüzde 85’ten fazla düştüğü bildirildi. Bu nedenler ve 9 Mart’ta yapılacak olan Monero ağı hard forku ile algoritma güncellemesi, Coinhive’nin faaliyetlerinin durdurulma kararında etkili oldu.
Coinhive, web sitelerinde kurulacak bir bilgisayar kodunu temel alan, JavaScript tabanlı bir dijital para madenciliği hizmeti. Yüklendikten sonra, hizmet söz konusu siteyi yükleyen bir tarayıcının bilgi işlem gücünü kullanıyor. Coinhive doğası gereği kötü amaçlı bir kod olmasa da, bilgisayar korsanlarının kripto para çalmak için kullandığı popüler bir hizmet oldu.
Raporlar gizlice yapılan madencilik tehditlerine dikkat çekiyor
Bu ayın başlarında, teknoloji devi Microsoft, siber güvenlik firması Symantec’in gizlice yapılan XMR coin madenciliği kodunun varlığını tanımlamasının ardından resmi uygulama mağazasından sekiz Windows 10 uygulamasını kaldırmıştı. Firmanın analizi, uygulamalarda bulunan kötü amaçlı yazılımlarının türünü web tarayıcısı tabanlı Coinhive XMR madencilik kodu olarak tanımladı.
Ocak ayında, İsrailli siber güvenlik şirketi Check Point, Aralık 2018’deki Küresel Tehdit Endeksi’ni açıklamıştı. Raporda en çok kullanılan ilk üç kötü niyetli yazılımın hepsinin üst üste 13. ayı kapsayacak şekilde Coinhive ile cryptojacking (gizli kripto madenciliği) olarak bağlantılı olduğunu belirtti.
Siber güvenlik araştırma firması Kaspersky Labs tarafından yayınlanan yeni bir raporda ise özellikle Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’da kripto hırsızlığının, büyük bir siber güvenlik tehdidi olarak ortaya çıktığı belirtiliyor. Yalnızca PC değil, akıllı telefon kullanıcıları da yetkisiz madencilik yazılımlarının hedefi haline gelmiş durumda. 2016’dan 2018’e kadar bu tür saldırıların yüzde 9,5 oranında arttığı bildirildi.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.