roubini
Kripto eleştirmeni Roubini: Merkez bankaları dijital paraları Blockchain kullanmayacak

Kripto eleştirmeni Roubini: Merkez bankaları dijital paraları Blockchain kullanmayacak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Amerikalı iktisatçı ve ünlü kripto eleştirmeni Nouriel Roubini, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) kabul edildiğinde Blockchain’e dayanmayacaklarını iddia etti.

Roubini, 2008’deki konut patlamasının çöküşünü öngörerek dünya çapında bir üne kavuşmuştu. Güney Kore’nin Seul’deki Deconomy konferansında ise Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin ile ortak bir panelde yorumlarını paylaştı.

Daha önce bildirildiği gibi, CBDC’ler, yasal ihaleleri devlet düzenlemelerine veya yasalarına bağlı olan bir merkez bankası tarafından piyasaya sürülecek dijital para birimleri olmaları nedeniyle kripto paralardan bazı farklılıklara sahip.

“Kripto paranın Temel Değeri ve Sürdürülebilirlikleri” başlıklı panel sırasında Roubini, merkez bankalarının Blockchain’de veya diğer dağıtılmış defter teknolojilerinde yayınlanmayacağını savunarak, merkez bankalarının CBDC’lerin ihracı konusundaki araştırmaları konusundaki coşkuyu azaltmaya çalışarak şunları söyledi:

CBDC ihracı hakkında haberler gelir gelmez, kriptodaki insanlar heyecanlandılar ve kripto paraların, ana akım hale geleceğini düşündüler. Ama ne yapmak istediklerini ve ne zaman yapacaklarına dikkatli bakarsanız bu varlık bir Blockchain’de olmayacak, kripto para formatında olmayacak. Bu, güvenli bir şekilde tek bir muhasebe sisteminde olacak.

Roubini, CBDC’nin benimsenmesinin olası etkisini de analiz etti. Yalnızca mevcut bankaların merkez bankalarının bilançosuna erişebildiğini ve bu nedenle özel şahıs ve şirketlerin temel bir aracı olarak bankacılık sisteminden geçmeleri gerektiğini belirtti.

Bu sistemi bir CBDC ile yeniden şekillendirmenin bir sonucu olarak CBDC’lerin sadece kripto para değil aynı zamanda banka mevduatı ve PayPal gibi dijital ödeme sistemleri gibi her şeyi değiştirecekleri sonucuna vararak, önemli işlem maliyeti tasarrufu ve zaman verimliliği kazanımları getirebileceğini savundu.

Roubini kripto para sistemi ile ilgili eleştirilerine devam ediyor

CBDC’lere ilişkin açıklamalarının yanı sıra Roubini, artık herkes tarafından iyi bilinen kripto para inovasyonu ile ilgili eleştirilerini yineledi. Son eleştirisinde uluslararası hükümetlerin herhangi bir değer transferi sisteminin gerçekten anonim olan ve merkezsiz olduğu kabul edilen bir kripto para sistemi tarafından ekarte edileceğinin bir efsane olduğunu söyledi.

Diğer yandan, Dünya Ekonomik Forumu’ndan yapılan yeni bir analiz, dünya çapında en az 40 merkez bankasının CBDC araştırma projeleri ve finansal Blockchain, ödeme verimliliği ve siber güvenlik gibi konuları ele almayı amaçlayan Blockchain teknolojisine sahip pilotlar çalışmalar yürütmekte olduğunu belirtti.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin