Birkaç hafta önce gösterdiği sağlam performans ile piyasa değerine göre en iyi ikinci kripto para konumunu tekrar kazanan XRP, Ethereum’un hızlandığı son günlerde ikici sırayı yeniden kaptırdı. Son zamanlardaki fiyat hareketlerine baktığımızda Ripple ‘nin tokeni XRP’nin momentum kaybettiğini söyleyebiliriz.
Bu haftanın başlaması ile görülen ufak çaplı kripto rallisinde XRP yazım esnasında sadece yüzde 2.79’luk bir kazanç ile 31 sent civarında işlem görüyor.
JPMCoin Ripple için gerçek bir rakip olabilir mi?
Wall Street devi JP Morgan’ın geçtiğimiz hafta, kendi dijital parasını çıkarmaya niyetli olduğu haberi kripto alanında büyük bir yankı uyandırdı. Birçok kişi bunun Ripple’nin en büyük rakibi olabileceğini ve bu hareketin Ripple’nin sonu anlamına gelebileceğini konuştu.
Bloomberg iş yazarı Joe Weisenthal, “bu iş, Blockchain/Coin çerçevesinin dışına dönerse ve para transferi yapan bankalar için iyi bir sonuç olduğu ortaya çıkarsa, JPM Coin kesinlikle Ripple’ı yok edebilir.” dedi.
JPMCoin’in dolara sabitleneceği argümanları Ripple’ın yerine kullanılabilme ihtimalini güçlendiriyor. New York’ta bir kripto araştırma servisi olan Delphi Digital’in müdürü Tom Shaughnessy; “Bu Ripple için büyük bir yıkım olabilir. Ripple’ın hedef pazarı sınır ötesi ödemeler ve havale işlemleri ve şimdi JPMorgan’ın çabaları şirket için doğrudan bir tehdit oluşturuyor ”dedi.
Bu yorumların gerçeğe dönüp dönmeme durumu ise yeni stabil coinin kullanımına ve amacına bağlı. Bankanın Blockchain ve dijital hazine hizmetleri sorumlusu Umar Farooq’un konu ile ilgili görüşleri şu şekilde:
Bir müşteri Blockchain üzerinden bir başkasına para gönderdiğinde, JPM coin aktarılır ve eşdeğer miktarda ABD doları için anında ödeme yapılır. Bu da standart takas süresini azaltır.
İki sistem birbirine benzese de aralarında büyük farklılıklar bulunuyor
Bu, Ripple’in bir stabil coin yerine XRP kullanan xRapid platformuna oldukça benzer bir sistem. JPMCoin’in dolara bağlı kalması ise sabit bir fiyat ortaya çıkarken, XRP fiyatları ise hala değişkenliğini koruyor. Aralarında başka büyük farklılıklar da bulunuyor; Ripple’ın sistemi birden fazla para birimini ve ülkeyi içerirken, JP Morgan’ın sisteminin ise Forbes’e göre kurumsal müşterileri için sadece USD cinsinden olması bekleniyor.
Her iki çözüm de merkezi bir yapıya sahip. Ancak JPMCoin, bankanın sahip olduğu ve XRP’den daha merkezi bir şekilde, Quorum merkezli bir özel izinli Blockchain üzerinde çalışacak. Doğal olarak Ripple patronu Brad Garlinghouse, geçen hafta konuya bir twit ile şu şekilde yaklaştı:
Tahmin edildiği gibi bankalar kripto ile ilgili algılarını değiştiriyorlar. Ancak bu JPM projesinin anlayamadığı, bugün kapalı bir ağ tanıtmak Netscape’nin halka arzından sonra AOL’u piyasaya sürmek gibi…
As predicted, banks are changing their tune on crypto. But this JPM project misses the point – introducing a closed network today is like launching AOL after Netscape’s IPO. 2 years later, and bank coins still aren’t the answer https://t.co/39EAiSJwAz https://t.co/e7t7iz7h21
— Brad Garlinghouse (@bgarlinghouse) February 14, 2019
Bankalar, başlattıkları herhangi bir coin projesine sıkı sıkıya bağlı kalmayı tercih ederek, halka açık kripto varlıklarını kendi amaçları için kullanmak konusunda isteksiz olacaklar. JPMCoin, Wall Street bankası tarafından sunulan başka bir hizmetken, XRP, kripto endüstrisi geliştikçe bu fiyat dalgalanmalarını görmeye devam edecek spekülatif bir varlık olmaya devam ediyor.
Başka bir merkezi stabil coin, kısa vadede Ripple’ye çok fazla zarar vermesi muhtemel görünmüyor. Ancak bankaların Ripple için bir darbe olabilecek olan üçüncü taraflarla çalışmak yerine kendi kurum içi çözümlerini geliştirmeye devam etmesi muhtemel.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.