Ethereum için yılın en iyi günü: Ancak bir anormallik var
Ethereum için yılın en iyi günü: Ancak bir anormallik var

İstanbul hard fork: Ethereum’un hard forku tartışmalara neden oldu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum’un İstanbul hard forku 2018’deki ilanından bu yana birçok tartışmaya yol açtı. Şu an, lansmandan bir gün sonra, tartışma devam ediyor.

İstanbul yükseltmesinin açıklanmasından bu yana geçen bir yıl içinde, bazıları bu hard forkun gerçekten ölçekleyici bir Ethereum’a doğru attığı ilk adım olduğuna inanırken, bazı kesimler ise akıllı sözleşmelere aykırı olacağını öngördüğü, yükseltme sürecinde bir kaç farklı görüşe sahipti.

İstanbul kısmi bir yükseltme mi?

9.069.000 bloktan itibaren yayına giren ağ yükseltmesi, Ethereum’un çalışma biçiminde çeşitli değişiklikler yaptı. Örnekler arasında, Ethereum ve Zcash birlikte çalışabilirliği sağlayan, genel performansı artıran ve daha sonra hisse ispatı (PoS) fikir birliği değişikliği için ağı kısmen okuyan birkaç işlem kodu maliyet ayarı bulunmaktadır.

Bu değişikliklerden yararlanmak için Ethereum madencileri ve düğüm işletmecileri müşterilerini güncellemelidir. İstanbul hard forku altı Ethereum Improvement Teklifi (EIP) sağlıyor:

EIP-152: BLAKE2b’yi daha düşük maliyetli hale getirmek,

EIP-1108: alt_bn128 gas maliyetini düşürmek,

EIP-1344: ChainID op kodunu uygulamak,

EIP-1884: İstenmeyen posta saldırılarını önlemek için trie-boy bağımlı kodların gas maliyetini artırmak,

EIP-2028: İşlem veri gas maliyetini düşürmek, sıfır bilgi sahibi SNARK ve STARK’ları kullanarak işlemlerin verimliliğini artırmak,

EIP-2200: SSTORE işlemleri için net gas ölçümü uygulamak.

Her ne kadar bu gelişmeler yeterince iyi görünse de, son aylarda önemli tartışmalara imza attılar, çünkü İstanbul’un esasen 680 Aragon akıllı sözleşmesini kırması bekleniyor; Bu olursa, Aragon’u kullanarak gelişimi ciddi şekilde engelleyecektir ve açık kaynak projesinin arkasındaki ekibin “durdurulamaz örgütler inşa etmek” artık geçerli olmayacağından yeni bir slogana ihtiyacı olacaktır.

Kyber Network yan zincir uygulaması da etkilenecek ve kullanıcıları için token takaslarını hard fork öncesinden daha pahalı hale getirecek. Sadece bu değil, EIP-1884’ün geriye dönük olarak uyumlu olmadığından, bu yeniden fiyatlandırılmış kodları kullanan birçok DApp’ın tamamen elden geçirilmesi veya hurdaya çıkarılması gerekecek.

Mevcut Ağ Durumu

Ethernodes’a göre, Ethereum düğümlerinin yaklaşık % 15’i henüz İstanbul yükseltmesine hazır hale gelmedi. Her ne kadar bu, ağın çoğunluğunun İstanbul yükseltmesini kabul ettiğine işaret etse de, sosyal medyada Ethereum’un başlangıçta tasarlandığından daha merkezi bir blok zincir haline geldiğine dair endişeler var.

Sadece bu değil, aynı zamanda popüler bir Ethereum kullanıcısı olan Parity; Kullanıcılarının, İstanbul forkuna geçmeden önce müşterilerine bir acil durum yaması uygulaması gerektiğini söyledi. Bu son derece önemliydi çünkü Parity ağın neredeyse % 23’ünü temsil ediyor. Sağlıksız bir yama, zincir bölünmesi oluşturabilir ya da çift harcamaya neden olabilir endişesi de bulunuyor.

Parity’nin yaması, ana ağ kullanıcıları için eksik EIP-1344 geçişini tamamlamak üzere tasarlanmış olsa da, bu yamanın son dakikada piyasaya sürülmesi, “En Hızlı ve En Gelişmiş Ethereum İstemcisi” olduğunu iddia eden geliştiricilere kötü bir şekilde yansıyor. Olayı yorumlayan OpenRelay CEO’su, “acil durum tahliyesinin Parity’nin kalite kontrol uygulamasının uzun bir satırını vurguladığını” ve Ethereum topluluğunun Parity’ye olan bağımlılığının “ilgili” olduğunu söyledi.

İstanbul forku çevreleyen kaygılara rağmen, Binance, Coinbase ve Kraken de dahil olmak üzere pek çok borsa güncellemeyi yapmış, Poloniex de dahil olmak üzere diğerleri de hard forku destekleme planlarını açıklamış bulunuyor. En popüler Ethereum borsalarının çoğunun değişimi yapmış olması, çoğu Ethereum kullanıcısının isteseler de istemeseler de hard forku kabul etmesine neden olacak.

 

 

beincrypto


Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin