İsrail, Bitcoin vergisi alacağını doğruladı
İsrail, Bitcoin vergisi alacağını doğruladı

İsrail, Bitcoin vergisi alacağını doğruladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İsrail, Bitcoin vergisi alacağını doğruladı

İsrail Hükümeti, vergi alabilmek için Bitcoin ve kripto paraları bir tür mülk olarak değerlendireceğini açıkladı. Böylece Bitcoin vergisi alacağını doğrulamış oldu.

Bildiri, Vergi Otoritesi’nin kripto para birimlerini “bir para birimi değil, bir mülk” olarak göreceği yönündeki geçmiş işaretlerini teyit etmekte ve bu nedenle bu vergiye tabi tutmakta. Kurumun tutumu ilk olarak bu yılın ocak ayında çıkarılan bir taslak genelgesinde detaylandırılmıştı.

Bildirinin içeriği

Genelge, kripto para birimlerinden elde edilen kazançların yüzde yirmi ila yirmi beş arasında değişen oranlarda sermaye kazançları vergisine tabi olacağını söyledi. İşletmelerle bağlantılı olarak kripto para birimleri ticareti yapanların veya kripto para madenciliği yapanların ise ek olarak yüzde on yedi katma değer vergisinin (KDV) ödenmesi gerektiği açıklandı.

İsrail Hükümeti, kripto paraları vergilendirme çalışmalarına 2013 yılında başladı. Kripto paraların önem kazanması ve popülerleşmesi sonucu, Bitcoin vergisi gündeme geldi. Bu yeni sistem, potansiyel KDV masraflarından, yatırımcıların geniş kesimlerinin hariç tutulmasını engelleyecek.

Bu duyurular sektörü etkilemeye devam edecek

Bugünkü duyuru merakla beklenildiği halde (vergi otoritesinden bir önceki taslak yayın göz önüne alındığında) yetkililer, sektörü büyük ölçüde etkilemeye devam edebilecek girişimler üzerinde hala çalışıyorlar.

Kurumun pazartesi günkü duyurusu, Ocak ayının sonlarında yayınlanan ve hükümetin ICO’lara vergi koyabileceği olası yolları özetleyen başka bir taslak metni izliyor. Olası adımlar, bir verginin tetikleyeceği minimum token satış geliri eşiğinin ayarlanmasını içeriyor.

Başka devletlerin de kripto paralar üzerinden Bitcoin vergisi almaya başlaması muhtemel gözüküyor, Bitcoin’in ve diğer kripto paraların vergilendirilmesi sektörü olumsuz etkileyebilir. Ancak kripto paraların gelecek olduğunu ve blockchain teknolojisini sahiplenen devletler olduğunu da unutmamak lazım.

Diğer devletlerin tutumu

Geçtiğimiz günlerde Amerika’da bulunan, New York ve Arizona eyaletlerinden pozitif haberler duymuştuk. Çin hükümeti de kripto para madenciliğini yasaklamıştı, bunun üzerine madenciler de Kanada’ya göç etmişti. Türkiye’nin bu konuda nasıl bir tutum sergileyeceği şu an için meçhul.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Sizce kripto paralardan Bitcoin vergisi alınmalı mı? Türkiye’yi kripto para sektöründe nasıl bir gelecek bekliyor? Görüşlerinizi bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

 

CoinDesk

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin