Geçen yılın sonlarında, İran hükümetinin ekonomik yaptırımları aşmak için Bitcoin kullanmayı düşündüğünü bildirmişti. Ancak hükümet şimdi kripto paralar konusunda bu fikrinden vazgeçmiş gibi gözüküyor.
Bağımsız haber sitesi İran Front Page’e göre, ülkenin merkez bankası Bitcoin’in işlemleri aktif olarak kolaylaştırdığı fikrine katılıyor. Buna ek olarak, Bitcoin’i resmi bir para birimi olarak tanımayı reddediyor. Merkez bankası, kripto paralar hakkındaki fikrini şu şekilde özetledi:
Dijital para birimlerinin aşırı dalgalanmalarının yanı sıra, pazarlama ve piramit şeması yoluyla devam eden rekabetçi iş faaliyetleri ile bu para birimlerinin pazarını güvenilmez ve riskli hale getirdik.
IFP raporuna göre, merkez bankası “İran’da dijital para birimlerini kontrol altına alıp önlemek” için bir mekanizma üzerinde çalışıyor. Ancak, bu raporu destekleyen benzer bir açıklama ise ülkenin teknoloji bakanından geldi. İran’ın teknoloji bakanı ise hükümetin yerli bir kripto para üzerinde çalıştığını söyledi.
İran hükümetinin planladığı yerel kripto para, türünün ilk örneği değil
Ortadoğu ülkesi, bilindiği üzere uluslar arası ticaretteki finansal engellemeleri aşmak için kendi sanal para birimini geliştiren ilk ülke olmayacak. İran’ın üzerinde çalıştığı iddia edilen projesinin bir benzerini Venezuela gerçekleştirdi. Venezuela petrol adı verilen ve Güney Amerika ülkesinin petrol rezervleri ile desteklendiği öngörülen yeni bir kripto alışverişini başlattı.
İran’a uygulanan yaptırımlar, 2015 yılındaki Batı ile nükleer anlaşma öncesinde olduğu kadar ağır olmasa da, ülkede şu anda çoğunlukla Visa ve Mastercard gibi büyük uluslararası ödeme ağlarına ve PayPal gibi hizmetlerine müsaade edilmiyor. Bildirildiğine göre, hükümet şu an için kripto paralara temkinli davransa da, İranlılar arasında Bitcoin ve diğer kripto paralar oldukça popüler hale geldi.