İran’da kripto para birimi madenciliği artık yasal
İran’da kripto para birimi madenciliği artık yasal

İran yakında riyal destekli kripto para çıkaracak söylentileri gündemde

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’ın bu hafta riyal destekli kripto para tedavülünü Tahran’daki Elektronik Bankacılık ve Ödeme Sistemleri konferansında  açıklayabileceği bildirildi. Haberi yapan Al Jazeera, böylelikle İran’ın kripto para girişiminin yeniden gündeme getirdi.

ABD tarafından Kasım ayından bu yana yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalan İran, daha önce ekonomik büyümeyle ilgili kısıtlamaları kaldırmanın bir yolu olarak Blockchain bazlı finansal araçları kullanmayı planlamıştı.

Riyal destekli kripto para ile ABD yaptırımları ve SWIFT sistemi aşılmak isteniyor

Riyal destekli bir kripto para olabilecek merkez bankası tarafından verilen bir dijital para birimi (CBDC) olmasına rağmen, Tahran’ın bazı İran bankalarının erişemediği küresel yerleşim sistemi olan SWIFT’e alternatif oluşturabileceği düşünülüyor.

Kaynaklar, bu kadar geniş çaplı bir uygulamanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden emin değil. Ancak tüketici ödemeleri gibi dijital para birimleri için daha fazla yerelleştirilmiş kullanım muhtemel bir seçenek.

İranlı firma Radfa’da bir Blockchain geliştiricisi olan Yashar Rashedi, Al Jazeera’ya, “Merkezileşmiş doğası nedeniyle kesinlikle Bitcoin ve türevlerinin yerini alamaz. Ancak mevcut durumları zararsızdır” dedi ve şunları ekledi:

CBDC’lerin genel halk arasında günlük kullanımı yaygın olmasa bile, ilk olarak merkez bankası API’leri ile çalışmak zorunda olan yeni başlayanlar ve geliştiricilere bazı yeni özellikler sunabilirler.

İran, bazılarının ABD yaptırımlarını da hedefleyen merkezi dijital parayı çıkarmayı hedefleyen birkaç devletten biri.

Rusya’nın da kripto ruble projesi bulunuyor

Bir hükümet yetkilisi, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Rusya’nın kripto ruble projesinin hayata geçmesinin birkaç yılı bulabileceğini söylemişti. Venezuela’nın dijital para birimi olan Petro çoktan dolaşımda olmasına karşın, birçok meşruiyet suçlaması rokettube ve ülke içindeki yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı.

İran, Rusya ve Ermenistan arasındaki yeni Chainpoint Blockchain anlaşmasına göre, mevcut SWIFT’nin yerini almak üzere Blockchain tabanlı bir yöntem geliştiriliyor.

Rusya, Kripto Endüstrisi ve Blockchain Birliği başkanı Yuri Pripachkin, Al Jazeera tarafından aktarıldığı üzere “Bilgimize göre, SWIFT’in İran versiyonunun aktif gelişimi şu anda devam ediyor” dedi.

Aralık ayında, ABD milletvekilleri de olası bir devlet destekli kripto paranın tedavüle çıkması halinde herhangi bir şekilde yaptırımını yapacakları konusunda uyardılar.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir