İran hükümeti mesajlaşma uygulaması Telegram'ı yasakladı!
İran hükümeti mesajlaşma uygulaması Telegram'ı yasakladı!

İran hükümeti mesajlaşma uygulaması Telegram’ı yasakladı! Ama neden?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

AFP-Services haberine göre İran hükümeti mesajlaşma uygulaması Telegram’ı muhalif grupların huzursuzluk yaratmasına izin verdiği gerekçesiyle yasakladı. popüler mesajlaşma uygulamasını suçlayan İran yargı sistemi Pazartesi günü akşamından itibaren mesajlama uygulamasını durdurma kararı aldı.

Hükümet yetkilileri, haberci uygulaması Telegram’ın bu ayın başlarında, tam hizmet veren bir Blockchain ekosistemi geliştirmek için 1,7 milyar dolarlık ICO rekorunun ikinci turunu tamamladıktan sonra yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Hükümetin Siber Uzay Yüksek Kurulu Sekreteri Hassan Firouzabadi, şirketin yeni kripto para biriminin kontrolsüz kalması durumunda yerel ekonomiye zarar verebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

İran hükümeti diğer mesajlaşma uygulamalarına da karşı

İran’daki en popüler sosyal ağa karşı çıkarılan yönerge, tüm hükümet çalışanlarının yabancı mesajlaşma uygulamalarını kullanmasını yasaklayan yeni bir cumhurbaşkanlığı yönergesini takiben geldi. Rus teknoloji gurusu Pavel Durov tarafından geliştirilen Telegram, ülke nüfusunun yaklaşık yarısı olan 40 milyon kişi tarafından kullanılıyor.

Yetkililer, yılbaşında yapılan ve düzinelerce kenti etkileyen protestolarda Telegram’ı geçici olarak yasaklamışlardı. Bu ani karar, yabancı temelli karşı-devrimci grupların isyanına çanak tutacak şekilde hizmet verdiği gerekçesiyle alınmıştı.

Yetkililer, sosyal medya ağlarını düzenleme çalışmalarında, hükümet karşıtı site sahiplerini yabancı tabanlı platformların etkisini azaltmaları konusunda uyarıyor.

Son aylarda, 5 milyon aboneye sahip Soroush ağı gibi çeşitli platformlar ortaya çıktı.

Ülkenin en büyük lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Nisan ayı ortasında Telegram’ı kullanmayı bırakacaklarını söylemişti.

Khamenei Telegram’daki son mesajı ile kullanıcıları Soroush ve Gap gibi İran hizmetlerini kullanmaya yönlendirdi.

Ruhani, ılımlı olarak bildirildiğine göre, bu ayın başlarında diğer üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmede yasağa karşı olduğunu açıklamıştı.

İnternet sağlayıcıları uyum sağladı

Haber ajansının, telefon ve İnternet sağlayıcılarının Telegram erişimini engelleme görevi olduğunu belirterek, siparişe uymayanların ihlal olarak değerlendirileceğini ve kovuşturma ile karşı karşıya kalacağını da sözlerine ekledi. AFP muhabirlerine göre Telegram Pazartesi akşamı çalışıyordu.

ccn

En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin