İran, Bitcoin ve kripto paraları yasakladı
İran merkez bankası kripto para işlemlerini yasakladı

İran merkez bankası kripto para işlemlerini yasakladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kara paranın aklanmasıyla ilgili endişeleri olan İran merkez bankası (CBI), bankaların kripto firmalarıyla çalışmasını veya kripto para işlemleri yapmasını yasakladı.

İlgili haber, İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı (IRNA) tarafından Pazar günü bildirildi. CBI’nın kara para aklama ve İran’da sermaye çıkışı ile mücadele konusundaki üst komitesi, bankaların ve finans kurumlarının kripto para alım satımı ya da tanıtımı konusunda bir yasaklama kararı çıkardı.

IRNA’nın açıklamaları, genelgede CBI, kripto-para birimlerinin, kara para aklama, terörizmi destekleme ve suç işleyenler arasındaki transferlerde kullanılma potansiyeli olduğu yönündeydi.

Reuters tarafından bildirilen genelgeden alıntı ise şu şekilde:

Bankalar, ve finansal kuruluşlar, kripto paraları işlemlerinden kaçınmalı veya bunların teşvik edici olmalarını önlemek adına  önlemlerini almalıdır.

İran vatandaşlarının yabancı para taşımasına da sınır getirildi

Kripto para engellemeleri, bu ay İran’ın resmi ve açık piyasa döviz kurlarını resmi olarak birleştirerek, ülkenin fiat para birimi olan İran Rialini değer kaybını önlemek adına daha geniş çaplı reformlar sırasında geldi. Merkez bankası, ayrıca İran vatandaşlarının bulundurabilecekleri yabancı paraya limit getirerek, bu meblağı 10.000 euro ( yaklaşık 12.250 dolar) olarak belirledi.

Alınan önlemler, bu ay başlarında İran rialinin, Amerika’nın adeta felç eden finansal yaptırımların olası geri dönüşleri korkusuyla son zamanların en düşük seviyesine gerilemesinden dolayı, bankaların ötesinde para transfer ve değişim  işlemlerinin yasaklanmasını da içeriyor.

İran bankacılık sistemi, 2012 yılından itibaren 4 yıl süreyle uluslararası ödemelerde rial kullanımını yasaklayan bir ambargo ile karşı karşıya bulunuyordu. Ta ki 2016 yılında ABD eski başkanı Obama’nın yaptığı nükleer anlaşma ile Tahran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasına kadar.

12 Mayıs’ta ABD başkanı Donald Trump, İran’ın yaptırımları konusunda cumhurbaşkanlığı feragati imzalamak veya Obama dönemi nükleer anlaşmasından ABD’yi resmen çekmek için son bir tarih belirledi.

İran merkez bankası kripto para çıkarma araştırmaları ise devam ediyor

Bu arada İran, ekonomik yaptırımları atlatmanın bir yolu olarak, Venezüella’nın petrol destekli kripto parası olan Petro gibi Blockchain tabanlı, devlet tarafından çıkarılmış kripto para birimi geliştirilmesini aktif olarak araştırıyor.

ccn

En güncel haberleri Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin