Fiat kullanımının azalmasına ilişkin konu, IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Başkan Yardımcısı Dong He’nin yeni raporunda vurgulandı. Raporda, Dong He, merkez bankalarına ve onların dünya ekonomileri üzerindeki tekellerine yönelik genel şüpheciliğin, Bitcoin (BTC) ve müteakip kripto paraların geliştirilmesini körüklediğini belirtti. Bu yeni kripto varlıklar, daha önce sözü edilen Merkez bankaları da dahil olmak üzere tüm finansal kuruluşların “her zamanki gibi” faaliyetlerini sekteye uğrattı. Dong He’nin tasarladığı kötü senaryo, Merkez Bankalarının kripto paralar yüzünden işe yaramaz olacağı yönündeydi. Bu yüzden IMF uzun vadeli düşünerek kripto para ile mücadele konusunda merkez bankalarına tavsiye niteliğinde bazı raporlar sundu.
Dong He ayrıca, kripto paraların finansal piyasa oyuncuları arasında hızlı bir şekilde adapte olmasının önündeki tek engelin volatilite olduğundan söz etti. Bu durum, Merkez Bankalarının gelişmekte olan dijital varlıklara karşı, geleneksel küresel bankacılık alanındaki bazı eksiklikleri gidermek için zaman tanımaktadır. Ayrıca yeni dijital finans sektörüne uyum sağlayıp, daha iyi bir konuma gelmeleri içinde bir avantaj olarak görülebilir.
IMF kripto para ile mücadele konusunda bazı kritik noktalar belirledi
He, Küresel Merkez Bankalarına yönelik kripto para birimi ile mücadelede üç noktadan bahsetti:
Birincisi, Merkez Bankaları, fiat para birimleri daha iyi ve daha istikrarlı birimler yapmak için çabalamalıdır. IMF Genel Müdürü Christine Lagarde‘in bu konudaki görüşleri şu şekilde:
Merkez bankalarının en iyi yanıtı, ekonomiler geliştikçe hem yeni fikirlere ve yeni taleplere açık olup hem de, etkin para politikası uygulamasına devam etmektir.
İkinci olarak, kripto düzenlemesi, manipülasyon yoluyla ya da doldur&boşalt (pump and dump) planları ile yapılan haksız rekabeti önlemek için tüm hükümet yetkililerinin gündeminde yer almalıdır.
Üçüncüsü ve Dong He’nin raporundaki en büyük paket ise Merkez bankalarını daha cazip hale getirecek, fiziksel para ve banka rezervlerini takviye edecek kripto para birimi geliştirme konusuydu. Dong, fiat para birimlerini tokenize etme konusunda ise şunları söyledi:
Merkez bankaları, paralarını bir yerleşim aracı olarak kullanmak için cazip hale getirmeye devam etmelidir. Örneğin, fiziksel parayı ve banka rezervlerini takviye etmek için banka tarafından dijital dünyada kullanılacak kullanıcı dostu dijital tokenler çıkararak kazanabilirler. Böyle bir merkez bankası dijital para birimi, exchange yapılabilir, diğer kripto varlıklar kadar merkezsiz bir şekilde eşleşebilir.
Sonuç olarak IMF, küresel merkez bankalarına Blockchain teknolojisinin getirdiği mevcut değişim zamanlarında nasıl bir yer tutacağı konusunda tavsiyeler vermektedir. Venezuela, bazı ihtilafların ortasında bulunarak Merkez Bankaları tarafından Petro aracılığıyla kripto kabulüne öncülük etti. Her iki durumda da, ülke ve Nicolas Maduro bu anlamda öncü olmasından dolayı övgüyü hak etmektedir.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.