Bitcoin yatırımcıları dikkat: Uzmanlara göre 3 bin doların altı görülebilir!
Bitcoin yatırımcıları dikkat: Uzmanlara göre 3 bin doların altı görülebilir!

İlk çeyrek biterken… Kripto paralar gerçekten ayı piyasasında mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

2019’un başlaması ile piyasasın önde gelen kripto paralarının kendi alanlarında büyük gelişmeler yaşandı. Fakat bu gelişmelerin çoğu piyasa tarafından satın alınmayınca aynı derecede fiyatlara yansımadığını gördük.

Kripto piyasalarının ayı olarak tabir edilen daha çok düşüş ve durgunluk içeren bir dönem olduğu genel kabul edilmiş bir gerçek. Bu durumu ise en çok yansıtan piyasanın ilk 3 kripto parası Bitcoin, Ethereum ve XRP.

Altcoin piyasasında ise durum değişiklik gösteriyor. Bazı altcoinlerde görülen önemli yükselişler ayı piyasasının her pazar için geçerli olmadığının bir kanıtı gibi. Görülen bu önemli değer artışları bazı altcoinlerin bir finansal varlık için devasa bir artış olarak görülen yüzde 100’ün üzerinde çıkması, piyasa oyuncuları tarafından altcoin mevsiminin başladığı şeklinde yorumlanmasına neden oluyor.

Altcoin pazarının yükselen yıldızı Binance Coin

Binance Coin, 2019’un başından beri yüzde 170’lik büyük bir değer artışı görerek ilk 10 kripto para sıralamasında en iyi performans gösteren coin oldu. Bugün itibarıyla baktığımızda yılbaşından beri görülen fiyat değişimi yüzde 150’nin üzerinde bulunuyor.

Kripto topluluğundaki genel kanı ise, Binance Coin’nin Binance DEX’in piyasaya sürülmesinden sonra talep artışına maruz kaldığı yönünde. Şubat ayı itibarıyla yükselişini hızlandıran BNB Coin, 20 Şubatta DEX’in açıklanmasından sonra biraz dalgalı bir eğilim gösterdi.  Fakat DEX’in başarılı bir şekilde çalıştığını gören yatırımcılar, Şubat’ın son haftasında BNB taleplerini artırarak, önemli bir yükselişe imza attılar.

Litecoin 2019’da geri geldi

Bitcoin’in altın, Litecoin’in ise gümüş olarak addedildiği kripto para piyasalarında LTC, dördüncü en büyük kripto para konumunda. 2019 performansına bakıldığında ise ilk 10’da göze çarpan bir performans gösterdiğini görüyoruz. Litecoin’in fiyatı, yılın başından bu yana yüzde 100’e yaklaşan bir artış gösteriyor.

Litecoin kullanımı, geliştiricilerin Taproot, MimbleWimble ve diğerleri de dahil olmak üzere gizlilik güncellemelerinin uygulandığını doğruladıktan sonra kripto pazarlarında ilgiyi üzerine çekmeyi başardı.

Bitcoin fiyatını koruma mücadelesi veriyor

Bitcoin fiyatı, genel olarak bakıldığında yükseliş yönlü eğilimde bazı zorluklar yaşıyor. Ayrıca yılbaşından bu yana 4.000 dolar olarak görürken ana direnç seviyesinin üzerinde kalıcı olmayı bir türlü başaramadı. Bitcoin fiyatındaki YTD değişikliği, 24 Şubat 2019 tarihinde görülen fiyat artışına rağmen yüzde 8,60 seviyesinde seyrediyor. Bu yılın zirve seviyesi görüldükten sonra ise önemli bir düşüş yaşandı ve BTC/USD paritesi daha çok yatay hareket etti. Bitcoin’in 24 Şubat 2019’daki zirvesi dikkate alınırsan YTD yüzde 13.05 olarak kaydedilebilir.

Ethereum hard forku fiyatlara beklendiği gibi yansımadı

Ethereum fiyatı 2019 başından bu yana yüzde 8 civarı artarken Bitcoin’e yakın bir performans sergiledi. Ethereum’un önemli hard forku Constantinople güncellemesi ise fiyatların düşmesine neden oldu. Ancak 24 Şubat yükselişlerinde Ethereum yüzde 28,59 oranında bir YTD gördü.

XRP 2019’a sessiz başladı

Piyasanın üçüncü en büyük kripto parasının BTC ve ETH’den daha kötü performans gösterdiğini görüyoruz. XRP’nin 2019’daki fiyat değişimi ise negatif seyretti. Buna göre XRP, yılbaşından bu yana (YTD)  yüzde 10’a yakın bir değer kaybı ile devam ediyor. XRP’nin şu anki fiyatı, 2019 açılış fiyatından daha düşük. Şubat ayında toplu bir yükseliş gördüğümüz piyasada ise XRP, bu fon girişinden neredeyse hiç pay alamadı.

İlk 10’da bulunan kripto paraların yılbaşından bu yana (YTD) getiri oranlarının tamamı bugünkü güncel fiyatlara göre şu şekilde:

Tabloya baktığımızda Litecoin ve BNB coin’in önemli paralar arasında 3. Çeyreği oldukça kârlı kapatmaya hazırlandığını görüyoruz. Rakamlara göre Bitcoin Cash henüz kendi içindeki sorunları atlatamamış gibi gözükürken EOS’un yüzde 50’ye yakın getirisi de hiç yabana atılacak cinsten değil.

TRON ve Cardano’da yüzde 20’nin üzerinde bir getiri ile ilk 10 coin sepet getirisini yükseltmeye aday coinler olarak dikkat çekiyor.

Tablonun iki negatif getiriye sahip kripto paraları XRP ve Stellar’ın ise benzer sektörlerde hizmet vermesi dikkat çekici bir başka konu. Fakat burada Stellar‘a ayrı bir parantez açmak gerekirse, topluluktaki sinerji, ikinci çeyrek için umut vaat edici gibi duruyor.

İlk 10 Kripto para sepeti

Peki, yılbaşında piyasanın en büyük kripto paralarından oluşan bir portföy oluşturulmuş olsaydı bu kripto para sepetinin ortalama getirisi ne olurdu?

10 kripto paraya da eşit olacak şekilde yüzde 10 oranında yatırım yapılsaydı;

Yılın ilk çeyreğinde genel olarak geleneksel finans piyasalarının üzerinde bir getiri gördüğümüz kripto para piyasaları ise hala ayı piyasası olarak adlandırılıyor! Bunun en büyük nedeni ise 2017 yılı sonunda görülen o muazzam yükselişlerin beklentisi gibi görünüyor. Sonuç olarak bu rakamlar, ilk 3 ayda kripto paralardan tatmin edici getiriler elde edildiğinin bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin