Küresel kripto para borsaları piyasasında yüzde 80’lik düzeltme, ICO pazarında benzersiz bir ortam yarattı. Çoğu ICO ve Blockchain projeleri geliştirme ekibi artık rezervlerinde pazar değerlemelerinden daha fazla Ethereum tutuyor.
Gnosis ile Başladı
Geçtiğimiz hafta, Ethereum tabanlı merkezi olmayan tahmin piyasası platformu Gnosis’in kurucusu Martin Köppelmann, şirketin en az altı ila yedi yıl boyunca 2017 token satışından elde ettiği 200.000 Ether’e bel bağlamaya gerek olmayacağını açıkladı. Köppelmann şunları söyledi:
Ether fiyatının düşüşü ile çok fazla ilgilenmiyoruz. Bitcoin 9 dolar fiyatından bu yana aktif olması yeni bir şey değil. Ve biz bu etkinliğe hazırlandık. Şu anda Gnosis platformunda tam zamanlı çalışan 50’den fazla çalışan bulunuyor. Ve bunu rezervlerimizde bulunan yaklaşık 200 bin ETH’mizin hiçbirini satmaya gerek kalmadan gelecek 5–7 yıl içerisinde finanse etmeye devam edebiliriz.
Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, Ethereum’un fiyatı, Bitcoin, Bitcoin Cash ve EOS gibi diğer büyük kripto para birimlerine ve ABD dolarına karşı önemli ölçüde düştü. 27 Ağustos itibarıyla ise, Ethereum’un fiyatı 275 dolar seviyelerinde seyrediyor.
Buna göre, Gnosis ekibinin rezervlerinde bulunan Ether’in 275 dolarlık fiyatına göre 55 milyon dolar civarında olduğu görülüyor. Bu rakamlara göre ise 33 milyon dolarlık pazar değerinden 22 milyon dolar daha büyük olduğu görülüyor.
Diğer ICO ve Blockchain projeleri de benzer eğilimler gösteriyor
Tezos, Bancor ve Aragon gibi diğer ICO ve Blockchain projeleri de benzer eğilimler ortaya koyuyor. Ve Ethereum olarak tutulan fonların pazarda işlem gören değerinden çok daha fazla tutulduğu görülüyor. Örneğin Bancor, yüksek beklentileri olan token satışında 150 milyon doları aştı ancak mevcut piyasa değeri şu an 83 milyon doların altında.
Çoğu ICO ve Blockchain projesinin piyasa sermayesinin büyüklüğünden daha fazla Ethereum ile sonuçlanmasının temel nedeni, büyük dijital varlıklara, özellikle de Bitcoin ve Ethereum’a karşı küçük pazar sermayesine sahip olmaları ve kripto paraların zayıf momentumundan kaynaklıdır. Aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi Gnosis tokeninin (GNO) fiyatı, yüzde 92,7 oranında düşüş kaydederek ilk fiyatı olan 1,3 ETH’den 0,095 ETH’ye kadar gerilemiş olduğunu görüyoruz.
Geçtiğimiz sekiz ayda Gnosis, Bancor, Aragon, Ontology, ICON gibi birçoğu Bitcoin’e karşı yüzde 60 ila 90 oranında düştü.
Tokenler nasıl değerlenir?
Kripto pazarının 2018 düzeltmesi nedeniyle tokenlerin fiyatı düştüğü için, çok sayıda yatırımcı, tokenlerin orta vadeli eğiliminden dolayı oldukça memnuniyetsizler. Ve gerçek şu ki çoğu tokenin rezervinde piyasa değerinden daha fazla miktarda Ether bulunuyor.
Tokenlerin fiyat oluşumu token satışlarıyla başlayacağından, bu durum yatırımcıların tokenler ve piyasa değerlemeleri konusundaki hayal kırıklıklarını tarif etme konusunda yeter gözüküyor. Bununla birlikte, kripto para sektöründeki fiyat oluşumu, kendi değerlerine de sahip olan diğer kripto paralar olarak çatallanmasından dolayı da tespit edilmesi zor bir kavram.
Örnek olarak, Bitcoin Cash, 2017 yılında oluşturulan bir Bitcoin forkudur. Üretiminin ardından BCH, 600 dolar civarında değer kazandı. Ancak Aralık 2017’de, BCH’nin fiyatı 5.000 dolara kadar yükseldi.
Nihayetinde, kripto para sektörü henüz başlangıç döneminde olduğu için, dijital döviz piyasası çoğunlukla spekülasyona dayanıyor. Henüz ana ağlarını kurmaya çalışan ve Blockchain ağları için ticari düzeyde sağlam bir kullanım durumu elde etmeye çalışan tokenler, onlarca milyon dolarlık değerinde piyasaya çıkmışken yüz milyonlarca dolarlık bir değerde işlem görüyor.
Token satışları için gerçekçi bir azami tavan eksikliği de, işletme sermayelerinin altına düşen ICO’ların piyasa sermayesine yaygın olarak katkıda bulunuyor. Teknoloji sektöründe şirketler, risk sermayesi şirketlerinden sermayeyi, şirketin yüzde 15 ila 30’unun satılacağı 10 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasında değişen değerlerde artırıyor.
Her ne kadar ICO piyasasında, sermayenin büyük bir kısmının saf spekülasyondan kaynaklandığına dair sağlam bir değerleme ve taban fiyatı kavramı bulunmasa da, blok zincir projelerinin büyük çoğunluğunun başarısız olma ve yatırımcıların uzun vadede kaybetme eğiliminde bulunması bu durumun nedenleri olarak duruyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.