Rapor: 2030 yılına kadar 3 ülke geleneksel para yerine CBDC’ye geçebilir
Rapor: 2030 yılına kadar 3 ülke geleneksel para yerine CBDC’ye geçebilir

IBM Raporu: Blockchain teknolojisi geliştirilirse, çoğu merkez bankası bir CBDC yayınlayacak

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

IT-giant IBM tarafından Cuma günü yayınlanan bir  raporda, ankete dahil edilen merkez bankalarının çoğunun bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) yayınlamanın mantıklı bir sonraki adım olduğuna inandığını ortaya konuluyor. Ancak bunun için Blockchain teknolojisi daha fazla geliştirilmek zorunda.

Merkez bankası tarafından verilen bir CBDC, kredi riskini ortadan kaldırabilir

Bağımsız bir düşünce kuruluşu olan IBM ve OMFIF, Temmuz ve Eylül ayları arasında 21 merkez bankasına CBDC hakkındaki görüşlerini sordu ve bunları bir raporda birleştirdi. Raporda, %38’in CBDC’i denediği görülüyor. Rapor katılımcılarının çoğunluğu bir CBDC’nin geliştirilmesinde aktif olarak yer almasa da, raporda “Merkez bankası tarafından verilen bir CBDC’nin kredi riskini ortadan kaldıracağı ve token değerinde istikrar sağlayacağı” vurgulamakta.

Blockchain’in potansiyeli sorulduğunda, yanıt verenlerin çoğu, yeni teknolojinin sözünü yerine getirme kabiliyeti hakkında endişelerini dile getirdi. Raporda, “merkez bankalarının %61’inin, teknolojinin hala gelişimin erken aşamalarında olduğunu belirttiği göz önüne alındığında, çok az verimlilik artışı gözlemlediklerinden bir Blockchain’in gerekli olmayabileceğini” belirtiyor.

Blockchain teknolojisi geliştirilirse, pek çok CBDC yolda!

Ayrıca katılımcıların neredeyse %76’sı, dağıtık defter teknolojisinin (DLT) sözünü yerine getirebileceği konusunda emin olmadıklarını belirtiyor. Raporda ayrıca, çeşitli merkez bankalarının Güney Afrika Projesi Khokha ve Kanada Projesi Jasper gibi bankalar arası ödemelerde kullanılmak üzere Blockchain’i nasıl test ettiğine dair mevcut tüm örneklerin bir listesi de yer alıyor.

Bununla birlikte raporda, merkez bankalarının, Blockchain sistemlerinin, ölçeklenebilirlik ve hız sorunlarının üstesinden gelebilmesi için geliştirilmesi gerektiği sonucuna varıyor. Ancak Blockchain projelerinin herhangi birinin bir CBDC oluşturulmasına yol açması olası görünüyor. Çoğu merkez bankası ise mevcut ödeme sistemlerinden memnun.

Chepicap

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir