Ripple’in CEO’su bir konferans sırasında, Bitcoin’in Çin madencilik havuzlarının ağ üzerindeki muazzam miktarından bahsetti. Bu durum ise Bitcoin’in merkezileştirilmesine ilişkin endişelerin ana nedenini oluşturuyor. Madencilik gücünün önemli bir yüzdesinin sadece dört büyük maden havuzunda bulunması kripto para yatırımcıları için tedirgin edici bir durum. Garlinghouse Bitcoin için dünya parası değil Çin parası olacak iddiası ise işte bu temellere dayanmaktadır.
Ancak Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, Bitcoin’in hashing gücünde biraz daha ince bir soruna işaret ediyor. Bu sorun Bitcoin madenciliğinin çoğunlukla Çin havuzları tarafından kontrol ediliyor olması. Bunu ilk olarak ise Stifel Financial 2018 Cross Sector Insight Konferansı’nda yaptığı bir konuşmada gündeme getirmişti.
Bazı ünlü insanlar, hatta Steve Wozniak, Bitcoin’in küresel bir para birimi olabileceğini dile getiriyorlar. Bence bu saçma. Hiçbir büyük ekonominin buna vereceğini sanmıyorum. Kaldı ki çok da mantıklı bir durum değil. Size az bilinen ancak daha çok dikkatinizi çekecek başka bir hikâye anlatacağım. Bitcoin, Çin tarafından gerçekten kontrol ediliyor. Çin’de, Bitcoin’in yüzde 50’sini kontrol eden dört madenci var. Bu durumda Çin’in Bitcoin’e müdahale etmeyeceğini nasıl bilebiliriz? Sizce Çin kontrolünde bir para birimi kullanmak isteyen kaç ülke olabilir? Bu yüzden Bitcoin asla dünyanın tek para birimi olmayacak.
Ripple CEO’su Garlinghouse Bitcoin için dünyanın tek para birimi olacağı iddiasını saçma buluyor
Bu, ilk başta paranoya gibi gelebilir. Ancak istatistikler incelendikçe, Garlinghouse’un boş konuşmadığı açıktır. BTC.com, Antpool, F2Pool ve BTC.TOP’un ortak iki yönleri bulunuyor. Bunların hepsi Çince ve Bitcoin’in toplam madencilik gücünden muazzam bir pay aldıklarını söylüyorlar.
Hepsi toplamda BTC’nin Hashrate’inin % 58,9’unu oluşturuyorlar. Bu, ağın konsensüsüyle uğraşmak için yeterli bir miktar. Tüm büyük Çin madenciliği operasyonlarını (hashrate’nin yüzde 2’sinden daha fazla) toplanacak olursa, yüzde 75,3’lük bir karma gücün kontrolü olduğu görülebilir.
Fakat durum böyle iken Garlinghouse’un atladığı bir konu var. Çin hükümetinin ani bir kararla ülkesindeki madencilik havuzları ile ortak bir çalışma yapmaya karar vermesi halinde, bağımsız madenciler muhtemelen diğer havuzlara katılacaktır.
Yine de, Bitcoin’in böyle bir saldırıdan kurtulabileceğine dair bir garanti yoktur. Bu da “proof-of-work” coinlerde doğal bir kusur olarak görülmektedir. Çin kendi menfaatlerine göre şu dönem madenciler arasında kedi ve fare oyunu oynamaktadır. Öyle ki bir yandan madencilik konusuna ilgisiz gibi davranırken, diğer yandan madencilik faaliyetinde bulunabilecek bankacılık sektörünü dikkate alıyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.