Dikkat! Kripto alım satım botları piyasanın bütünlüğünü tehdit ediyor
Dikkat! Kripto alım satım botları piyasanın bütünlüğünü tehdit ediyor

Forbes’ten manipülasyon iddiası: ”Bitcoin yükselişinin sebebi boğalar değil bot’lar.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Forbes, CoinMarketCap’a veri veren çok sayıda kripto borsa işleminin Bitcoin fiyatını yükseltmek için işlem hacmini taklit edebileceğine inanıyor.

Bitcoin verileri yanlış

Yeni bir Forbes makalesi, CoinMarketCap’teki kripto borsalarındaki tüm verilerin güvenilir olamayacağını öne sürüyor. Binance, Coinbase, vb. gibi önemli ticaret merkezlerinden gelen ticaret verilerinde yanlışlık söz konusu değildir.

Ancak Forbes’e göre, müşterileri çekmek isteyen çok sayıda küçük borsa var. Bu borsalar işlem hacimlerini taklit ederek, daha fazla trader çekmeye çalışıyorlar. Ancak bu sahte işlemlerin bir yan etkisi olarak, Bitcoin fiyatını da artırabilir.

Yüksek likidite daha fazla yatırımcı çekiyor

Manchester Metropolitan Üniversitesi’ndeki Gelecekteki Ekonomiler Araştırma Merkezi’nden Gavin Brown, yüksek likidite daha fazla yatırım ve yatırımcı getirdiğinden borsaları sahte olsa bile büyük işlem hacimlerinden fayda sağladığına inanmaktadır.

” Wash trading ” nasıl yapılır?

Yıkama işleminin (wash trading) nasıl yapılabileceğinin bir örneği, piyasaya sürülmeden içsel işlem yapmaktır. Örneğin, Brown, eğer bir tüccar 2.000 hisse almak isterse bir diğeri aynı tutarı satmak isterse, bir komisyoncunun netleştirme yoluyla kendi aralarındaki anlaşmayı yapabileceğini söyler. Yatırımcılar, anlaşmanın piyasadan yapıldığını bile bilmiyorlar.

Brown’a göre, brokerlar genellikle piyasada işlem ücretlerinden kaçınmak için böyle şeyler yapar. Dolayısıyla, yıkama işlemi aynı kişi bir anlaşmanın her iki tarafında da olduğunda aldatıcıdır. Yani alan ve satan aynı olduğunda hacim şişse de artış olmamaktadır.

Ticaret botları işi yapacak

Brown, Forbes’e göre, yıkama işleminin bilgisayar değişimleriyle – genellikle borsalar tarafından kullanılan botlarla – kolayca yapılabileceğini de şu şekilde belirtiyor:

Değişim işlemlerinin ticaret yapılarına katman eklemek için bir bot oluşturmak üzere bir araya gelmeleri kolaydır, bu yüzden bu işlemlere kişisel bir düzeyde girmeleri gerekmez.”

Ayrıca Gavin şunu söyledi:

Eğer borsalarda alınıp satılanların gerçek hacmini hepimiz görseydik, muhtemelen rapor edilenlerin sadece küçük bir kısmını görecektik.

Bu tür botların yaptığı şey, çok sayıda satın alma emri vermeleri ve son dakikada onları geri çekmeleridir. Yine de, diğer tüccarlar da satın almak ve satmak için birçok emir verildiğini görüyor.

Ayrıca, şu anda, fiili işlem sıklıkla algoritmalar tarafından da yapılmaktadır. Kripto Fonu Araştırması, kripto pazarının son bir yılda, 17’den fazla algoritmik fon ile kabardığını bildirmiştir. Bunlar arasında yeni ortaya çıkan hedge fonların yüzde 40’ı bulunuyor.

Bitcoin botlar nedeniyle 5.000 doları vurdu

Forbes makalesinin yazarının ulaştığı sonuç, son Bitcoin’in 5.000 dolarlık işarete doğru yükselişinin alım satım botlarından kaynaklanıyor olmasıdır.

Londra merkezli BCB Grubunun CEO’su Oliver von Landsberg-Sadie, birinin üç platformda 20.000 BTC’ye sipariş verdiğine inanıyor:

Bitstamp, Coinbase ve Kraken. Olumlu bir pazar hareketi gördükleri için bu durum işe yaramaya başladı. Bu üç mekanda algoritmik olarak yönetilen tek bir düzen var … Bu üç borsanın her birinin hacimlerine bakarsanız, yaklaşık 7.000 BTC hacminde bir birim vardı.

U.Today

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin