Consensus 2018 etkinliği sadece birkaç saat önce sona erdiğinde, New York’taki etkinlikte bir katılımcı görünmüyordu. Bu kişi, Ethereum (ETH)’un kurucusu Vitalik Buterin’den başkası değil. Vitalik Buterin, aynı zamanda, yıllar içinde kripto para sektöründe öne çıkan Bitcoin Dergisi’nin de kurucularından biri. Ancak Vitalik Buterin bu sene Consensus’u kişisel olarak boykot etti. Peki Ethereum kurucusu Consensus etkinliğini neden boykot etti?
Ethereum kurucusu Consensus etkinliğini 4 nedenle boykot etti
Vitalik Buterin Consensus’a karşı olduğunu şubat ayının ortalarında attığı bir tweette şu ifadeler ile belirtti:
Coindesk’in Consensus 2018 etkinliğini boykot ediyorum ve herkesi bu etkinliği boykot etmeye davet ediyorum. İşte benim ilk boykot nedenim, Coindesk’in dolandırıcılık içeren OMG dağıtımının reklamını yapması.
Vitalik Buterin’in tweetine, sorunu daha ayrıntılı açıklayan aşağıdaki ekran görüntüsü eşlik etti:
1- Coindesk’in dolandırıcılık içeren OMG dağıtımının reklamını yapması
Bu tweette Vitalik Buterin’in kripto para zirvesini boykot etmeye karar vermesinin ilk sebebini görüyoruz. Consensus’un sunucusu olan Coindesk, bir dolandırıcıyı doğrudan teşvik eden bir makale (yukarıdaki ekran görüntüsü) yayınladı. Belki de yazı bir hataydı. Şubat ayında, dolandırıcılığı tanımlamak o kadar kolay değildi ya da yazarlar o zaman yeterince ihtiyatlı değildi.
Coindesk’in konuya yönelik haberine göre OMG Bithumb’da listenecek ve sonucunda fiyatı yükselecekti. Ayrıca OMG yatırımcılarına her 1 OMG için airdrop ile 0,3 OMG dağıtılacaktı. Haberin gerçek olmadığı ortaya çıkınca Coindesk yazarları haberi tekrar düzenledi. Ama Vitalik Buterin bu haber gerekçesiyle Consensus’a katılmadı.
2- Ethereum güncellemesi EIP 999 için kötü bir haber yapılması
Vitalik Buterin, daha sonra Boykot için aşağıda özetlenen 3 neden daha belirtti. 26 Nisan günü ve ilk olarak aynı tweet parçacığı üzerinde, Vitalik Buterin Ethereum güncellemesi EIP 999 için kötü bir haber yapıldığını şu sözleri ile açıkladı:
EIP 999’un kapsamı korkunçtu. EIP 999’un kabulden çok uzak olduğunu açıkça belirttikleri zaman, zincirin bölüneceğini iddia eden oldukça sansasyonel bir makale yayınladılar. Bu nedenle, uzmanların tahmin pazarları olan ASAP ile değiştirilmesi gerekiyor.
3- Coindesk’in haber yapma politikaları
EIP 999 Parity cüzdanlarında kilitli kalan tokenler için kurtarma teklifiydi. Kurtarma için hard fork uygulanıp yeni bir zincir oluşturulması teklif edildi ancak bu teklif kabul edilmedi. Vitalik Buterin’in Coindesk etkinliğine katılmamanın üçüncü bir nedenini ise şu şekilde açıklıyor:
Haber yapma politikalarını doğru bulmuyorum. Onlara bir cevap gönderirseniz ve açık bir şekilde bir bölümün kayıt dışı olduğunu söylerseniz, ilk önce bir istek/onaylama dansına katılmadığınız sürece bu kayıtta açıkça yer alır mı?
4- Etkinlik için 2.000 dolarlık yüksek katılım ücreti
Vitalik Buterin’in zirveye tamamen karşı çıkmasının dördüncü ve son sebebi, 2.000 dolarlık yüksek bir katılım ücretiydi. Vitalik Buterin etkinliğin katılım ücreti hakkında şunları söyledi:
Bu arada, konferansa giriş için 2-3 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Bütün kripto para meraklıları o kadar parayı veremeyebilir. Kişisel olarak rant peşinde koşanlara katkıda bulunmayı reddediyorum.
Sonuç olarak, Vitalik Buterin New York’ta düzenlenen ve çok beklenen Consensus etkinliğine katılmamak için bazı geçerli noktalar ortaya koydu. Birçok kripto para severler için en önemli sebep, 2.000 dolarlık katılım ücretiydi. Bu, kripto paraların ademi merkeziyetin ana prensibine dayanması ve herkesin eşit söz hakkı olduğu konusu dikkate alınarak büyük miktarda para.
En güncel haberleri Facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.