featured

Ethereum Dencun yükseltmesi hakkında bilmeniz gereken her şey: Neden bu kadar önemli?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto Para Haber – En büyük altcoin olan Ethereum, yakın zamanda ağında gerçekleştireceği yükseltme ile dikkat çekiyor. 13 Mart tarihinde gerçekleşmesi beklenen Dencun yükseltmesi, Layer-2 ağlarının maliyetlerini önemli ölçüde azaltmayı hedeflerken aynı zamanda blockhcain inovasyonunda da önemli bir artış vadediyor.

Ethereum Dencun

En son yazılım güncellemesi olan Dencun ile Ethereum ağı, önemli bir dönüşüme hazırlanıyor. Özellikle Layer-2 ağlarındaki işlem ücretlerini düşürmesini beklenen güncelleme, 13 Mart tarihinde gerçekleştirilecek. Bu tür bir gelişme, Ethereum ekosisteminde benzeri görülmemiş yenilikleri doğurabilecek ve merkezi olmayan finansı (DeFi), oyunları ve diğer birçok uygulamayı etkileyebilecek açık erişimin kapısını açabilir.

Dencun yükseltmesinin Layer-2 ağları üzerindeki etkisi

Dencun yükseltmesi, Ethereum ağı içinde yenilikçi bir veri depolama yöntemini temsil eden “Deneb” ve “Cancun” güncellemelerinin bir karışımını sunuyor. Geçmişte, Arbitrum, Polygon ve Base (Coinbase Global Inc.’e ait) gibi iyi bilinen zincirler gibi Layer-2 blockchain’leri, veri depolama için Ethereum kullanıyordu.

Bu yaklaşım güvenli olsa da, verilerin tüm Ethereum düğümlerinde süresiz olarak depolanmasıyla ilişkili önemli maliyetlerin oluşmasına sebep oldu. Yeni bir veri deposu olarak “bloblar”ın kullanıma sunulmasıyla bu tür harcamaların düşmesi hedefleniyor. Bu güncellemenin ardından, işlem maliyeleri 1 doların altına kadar gerileyebilir.

İşlem ücretlerindeki düşüş teknik bir iyileştirme olarak görülmektedir ve son kullanıcı deneyimini büyük ölçüde iyileştirmesi beklendiği için büyük bir değişikliktir. Coinbase on the Base ekibinden mühendis Roberto Bayardo, Ethereum’un enerji tüketimini azaltan Eylül 2022 Merge gibi diğer güncellemelerin kullanıcıları doğrudan etkilemediğini söylüyor. Öte yandan, Dencun’un etkisi doğrudan tüketicilere yöneliktir. Bu güncelleme, uzun vadede uygulama yeniliğine ve kullanıcı katılımında bir artışa olanak sağlayabilir.

Ethereum ekosistemini genişliyor

Blobların kullanıma sunulması ve bunun sonucunda Layer-2 ağ maliyetlerindeki düşüş, Ethereum ekosisteminde büyümeye olanak sağlayacaktır. Emekli profesör ve Offchain Labs’in (Arbitrum geliştiricileri) kurucu ortağı olan Ed Felten, oyun ve DeFi uygulamalarında daha önce yüksek maliyetler nedeniyle sekteye uğrayan gelişmiş yapay zeka odaklı davranışların olasılığına dikkat çekiyor. Bu Ethereum Dencun yükseltmesi aynı zamanda daha fazla Layer-2 zincirinin geliştirilmesini ve piyasaya sürülmesini teşvik edebilir. Böylece ekosistemde yeni projelerin başlatılmasının önündeki engelleri azaltabilir.

Attestant’ın kurucu ortaklarından olan Jim McDonald, önümüzdeki aylarda büyük bir Layer-2 patlaması olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor. Çünkü, bu tür operasyonel zincirler çok daha ucuz olabilir. Bununla birlikte çeşitli ve dinamik bir blockchain ekosistemi oluşturmaya yardımcı olacak tek olaylı veya kullanıma özel zincirler gibi yenilikçi ürünlerin piyasaya sürülmesine de olanak sağlayabilir.

Dencun yükseltmesinin ayrıntıları

Birçok Layer- 2 zinciri için bloba geçişin çok hızlı olması beklenirken, Arbitrum gibi bazı zincirlerin yönetim ve oylamayı tartışmak için kısa bir süreye ihtiyacı olacak. Bu anlık faydalara rağmen işlem maliyetlerinin düşeceği açıktır. Ancak bunların uzun süre dayanacağına dair hiçbir garanti yoktur. Blob depolamaya olan talep arttıkça maliyeti de artacak ve potansiyel olarak mevcut maliyet avantajını aşındıracaktır. Ancak bu düşük maliyet döneminin birkaç ay sürmesi ve Ethereum ekosisteminde yenilik ve büyüme için önemli bir pencere oluşturması bekleniyor.

Optimism projesinin kurucu ortağı olan Karl Floersch, başlangıçtaki ücret indiriminin geliştirmeyi ve benimsemeyi teşvik edeceği, ancak sistemin nihai maliyet artışına hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarıyor. Ancak Dencun yükseltmesi daha geniş, yenilikçi ve erişilebilir bir blockchain ortamı sağlayacaktır. Dolayısıyla Ethereum ve onunla ilişkili ağların geliştirilmesinde önemli bir adım olacaktır.

Kripto para piyasası, özellikle yeni nesil yatırımcıların tercih ettiği heyecan verici bir sektördür. Zamanlamanın kritik bir öneme sahip olduğunu bilenler, yüksek potansiyelli yeni projeleri yakından takip etmektedir. Çünkü, erken dönem yatırımcıları maksimum kârı elde etme şansına sahip olurlar. 2024 yılının en yeni ve ilgi çeken projelerinden bir tanesi de Green Bitcoin’dir. Peki, Green Bitcoin nedir?

Green Bitcoin: Kripto arenasının en yeni yıldızı

Kripto dünyasında parlayan yeni bir yıldız olan Green Bitcoin, şu anda ön satış aşamasında yatırımcılarını bekliyor. Peki Green Bitcoin’in fiyat geleceği nasıl olacak?

Bu yenilikçi proje, yatırımcıların Bitcoin fiyatını tahmin ederek tokenlarını stake etmelerini sağlayan Stake-to-Predict protokolünü benimsemiştir. Ayrıca, doğru tahminlerde bulunan yatırımcıları GBTC tokenları kazanmaya teşvik eden Predict-to-Earn protokolüyle de desteklenmektedir.

Green Bitcoin Satın Al

Green Bitcoin ile Bitcoin arasındaki benzerlikler dikkat çekiyor. Örneğin, Green Bitcoin’in toplam arzı Bitcoin ile uyumlu bir şekilde 21 milyon token ile sınırlıdır. Ayrıca, isminde bulunan “Green” çevreci bir kripto projesi olduğunu vurgulamak için itina ile seçilmiştir. Green Bitcoin, Ethereum altyapısında bir ERC20 tokenıdır ve bünyesinde bulundurduğu fiyat tahmin oyununda ödüllerin hesaplanma süresi Bitcoin’in blok kazılma süresine dayanmaktadır. Yani, her 10 dakikada bir ödüller hesaplanır. GBTC tokenları, ön satış aşamasının tamamlanmasının ardından borsalarda listelenerek kullanıma sunulacaktır.

Peki, projenin sunduğu tahmin oyunu nasıl oynanır?

İlk aşamada yatırımcılar, GBTC tokenlarını kullanarak Bitcoin’in bir sonraki günkü fiyatını tahmin ederler. Tahmin edilen gün, 24 saatlik bir süre içinde 10 dakikalık aralıklara bölünür. Bu da Bitcoin madenciliğine yapılan bir göndermedir. Eğer her 10 dakikada bir, yatırımcının tahmini doğru çıkarsa kullanıcılar ödül kazanır. Kazanılan ödüller gün sonunda toplanır ve ertesi gün katılan kullanıcılara dağıtılır.

Green Bitcoin projesinin teknik ekibi, 21 milyonluk token arzının %27,5’inin staking ödülleri için ayrıldığını bildirdi. 2025 yılının sonuna kadar bu ödüllerin tamamının dağıtılması hedeflenmektedir.

Green Bitcoin Satın Al

coingape


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

 

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin