ETH/BTC
Ethereum Bitcoin karşısında dip seviyelere doğru ilerliyor

ETH/BTC paritesinin 2015 BTC dönemi ile şaşırtıcı benzerliği

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Geçmiş performanslar gelecekteki sonuçlar için elbette garantili sonuçlar vermez. Ancak tarih tekrar ettiğinde olası sonuçları göz ardı etmek yanlış olur. Aşağıda bahsedeceğimiz ETH/BTC paritesinin 2015 BTC fiyatları ile benzer hareketler göstermesi ise bir nevi tarihin tekerrür ettiğini gösteren bir durum.

Eylül 2018’den bu yana, dünyanın en büyük ikinci kripto parasının fiyat çizelgesi, 2015’de Bitcoin’in ayı piyasasının dip seviyelerini taklit ettiği görülüyor.

Teknik analiz ve ticaret dünyasında, sanat, doğa ve matematikte tekrarlanan kalıplar gibi benzer ve tekrar eden piyasa yapıları fraktallar olarak bilinir.

İki duygu olan korku ve daha çok kazanma hırsı, bir pazardaki fiyat hareketliliğini tetikleyen dürtülerdir. Bu nedenle, benzer sonuçlar veren tekrarlanan yatırımcı davranışları, özellikle bu duygular kripto para piyasasında fraktallar oluşturduğunda, çok da ihtimal dışı olmayabilir.

BTC/USD ve ETH/BTC karşılaştırması

ETH/BTC fractal

İki parite arasındaki benzerlikler

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi üstteki 2015 BTC grafiği ile ETH/BTC’nin son dönemdeki grafiği arasında esrarengiz bir fraktal bulunuyor. İki grafiğin yapısı küçük tutarsızlıklar dikkat alınmadığı takdirde neredeyse aynı.

Görüldüğü üzere, soldan sağa doğru giderken, her iki varlık da “V” şeklinde bir dip ve ardından küçük bir ralli ve ardından düşüş trend çizgisi çöküşü göstermiş. Eğilim çizgisi kırılmasından sonra, her iki pazar da, tipik olarak düzensiz doğalarına kıyasla, anormal derecede düşük volatil bir periyot gözüküyor.

Yatırım konusunda genel olarak söylenen bir söz gibi: “durgun bir market asla satılmaz”. Bu dönemler, piyasaların önemli bir ilerlemeden önce enerji depoladığı – veya biriktirdiği – zaman olarak görülür.

Daha büyük oyuncular ayrıca sıkıcı pazarlara olan ilgiyi kaybetme eğilimindedir; bu da, piyasayı büyük ölçüde satış pozisyonlarını almayı tercih eden daha küçük bireysel yatırımcıları bırakarak sırayla boğaları destekleyen bir pazar oluşmasına neden olur.

Durgun pazarın ardından, hem BTC hem de ETH, aşağıya doğru mavi eğri çizgilerin gösterdiği gibi, başka bir satışın ardından küçük bir ralli üretmiş

Her iki pazar da hızlı ve kavisli bir şekilde yeniden yükselişe geçerek, fiyatın “V” şeklinde bir tepeye yükseltmesinin ardından bir düzeltme görülmüş. Ve düzeltmenin kısa sürmesi ile yükselişin devam ettiği görülüyor.

İki parite arasındaki farklılıklar

Gerçekten de, benzerlikler dikkat çekici. Ancak ikisi arasında fraktalı bitiren ve keyif kaçıran farklılıklar da bulunuyor.

Borsa efsanesi Richard D. Wyckoff’a göre, fiyat grafikleri “sebep-sonuç” yasasına uyuyor.

Sonucu oluşturan kısım daha uzun sürmesi bu da daha uzun ömürlü ve daha güçlü bir trende etkisini oluşturabilir. Başka bir neden ise bu tür durgun piyasalarda satış yapmanın riskli olabileceğidir.

Burada özellikle konu ile alakalı kısım BTC’nin 2015 dip seviyesinin neredeyse 1 yıl sürmesine karşılık ETH’nin yaklaşık 3 ay sürmesi.

Bunu göz önünde bulundurarak, ETH/BTC, BTC ile benzerlik eğilimi daha kısa periyot için geçerli olduğundan BTC’nin dolar karşısında görülen uzun vadeli yükseliş eğilimi ETH/BTC paritesi için geçerli olmayabilir.

Yine de yükseliş etkisi hala mümkün görünüyor. Sadece 3 aylık bir benzerlik dönemi göz önüne alındığında bu yükseliş daha orantılı şekilde devam edebilir.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin