Edward Snowden: “Blockchain’ler, manipüle edilemeyen bir geçmiş oluşturma çabası.”
Edward Snowden: “Blockchain’ler, manipüle edilemeyen bir geçmiş oluşturma çabası.”

Edward Snowden: “Kripto paraların ve Blockchain’in ‘kötülük yapalım’ düğmesi yok.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yeni bir röportajda, eski Ulusal Güvenlik Ajansı muhabiri Edward Snowden, Bitcoin ve Blockchain teknolojisinin faydalarını anlatıyor.

Edward Snowden: “Blockchain’ler, manipüle edilemeyen bir geçmiş oluşturma çabası.”

Snowden, Bitcoin’in temelini oluşturan teknolojiyi açıklıyor ve temel bileşenin güvendiğini söylüyor. Snowden açıklamalarına şunları ekliyor:

Herhangi bir girdinin sadece üzerine yazıp kaydet’i tıklatarak değiştirilebileceği eski bir veritabanı düşünün. Şimdi de girdide banka bakiyenizin olduğunu hayal edin. Eğer biri bakiyenizi isteğe bağlı olarak sıfırlandığında bu berbat bir durum olurdu değil mi? Tabi öğrenci kredisi borcunuz olmadığı sürece.

Mesele şu ki, bir sistemin birisinin bir tuşa basması ile geçmişi değiştirmesine izin vermesi. Çok fazla insanın hem mükemmel hem de yetkin olması için başka bir seçeneğiniz yok ve insanlığın bunun için iyi bir sicili de yok. Blockchain’ler, manipüle edilemeyen bir geçmiş (işlemler) oluşturma çabasıdır.

Blockchain’inen eski ve en iyi bilinen anlayışında, yeni bir para şekli olan Bitcoin’den bahsediyoruz. Ancak son birkaç ay içinde, bu tarihlerdeki her tür kaydı bir araya getirme çabalarını gördük. Anıt ve değişmez olması gereken her şey… Sağlık bakım kayıtları örneğin, aynı zamanda işler ve sözleşmeler.

Bitcoin boğası, Bakkt’ın erteleme kararı ile 2017’de kaldı!

“İyi tasarlanmış Blockchain’lere müdahale etmek neredeyse imkansız.”

Snowden, iyi tasarlanmış Blockchain’lere “müdahale etmenin neredeyse imkansız” olduğunu söylüyor. Ayrıca ona göre vardiyalı saçmalıklarla dolu bir dünyada, bir şeyin doğru olduğunu kanıtlamak radikal bir gelişme.

Uzun vadede Snowden, Blockchain’in Amerikalıların diğer insanları izinsiz gözetlemesini daha zor hale getirebileceğine inanıyor. IOTA ve Microsoft  dahil bir dizi şirket, merkezi olmayan kimlikler oluşturmak için teknolojiyi kullanmanın yollarını araştırıyor. Bir kontrol merkezi olmadan, bireyler kendi kişisel verilerine erişim izni verebilir veya reddedebilir. Güçlü bir ağ, merkezi bir kurumda güvene duyulan ihtiyacı sona erdirebilir.

“Kaldırma mekanizması yok veya başka ‘kötülük yapalım’ düğmesi yok.”

Snowden açıklamalarına şunları ekliyor:

Kaldırma mekanizması yok veya başka ‘kötülük yapalım’ düğmesi yok ve bir tane oluşturmak, kuralları değiştirmeyi desteklemek için genel olarak ağın en az yüzde 51’ini kapsayan küresel bir fikir birliği gerektiriyor.

Kripto paraların kötü oyuncuların finansal suçlar işlemesine yardımcı olup olmayacağı sorulduğunda Snowden, şunları söylüyor:

Onlara gerçekten zarar verebilir, Blockchain’lere bağlı olarak kötü emellerinin kanıtını bilgisayarlarda bırakacaklar. Son 10 yılda öğrendiğimiz gibi, hükumet araştırmacıları bunları penetre etmekte ciddi derecede yetenekli.

Dailyhodl

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin