2017 yılında günlük kripto para birimlerinin değerlemelerinde aşırı fiyat hareketlerine şahit olduk. Çoğunlukla yükseliş eğilimine rağmen, zaman zaman kripto para fiyatları öngörülemeyen aşırı dalgalanmalara maruz kaldı.
Bu oynaklıkların bazıları, şu anki kripto para birimi modelinin nasıl tasarlandığına, yani deflasyonel yapısına dayandırılıyor. Çoğu Coin’in hala yatırım yapılabilir ve spekülatif varlık olarak görülmesine rağmen, dış faktörler, aşırı fiyat hareketliliğine neden olabiliyor.
Bitcoin ve diğer kripto paralar üzerine artan ilgi, orijinal kripto para fiyatları üzerinde artışa neden oldu. Bu meteorik yükselme, yaygın piyasa katılımıyla sonuçlanarak perakende yatırımcıları kripto endüstrisine davet ediyor. Bununla birlikte, kripto para piyasasının cazip hale gelmesi, hükümetlerin ve uluslararası aktörlerin endüstriye bakışını da yoğunlaştırdı.
Bu faktör, özellikle de geçmiş düzenleyici çabaların herhangi bir gösterge olması durumunda, bu fiyat hareketlerinde büyük bir rol oynadı. Düzenlemelerin finansal piyasalarda istenmeyen sonuçlara yol açmasının önemli bir örneği, kriz sonrası Dodd-Frank Yasasıdır. Mevduat kabul eden bankalara uygulanan kısıtlamalar nedeniyle birçok tanınmış finansal kurum, daha yüksek sermaye oranlarına ulaşmak zorunda bırakılmıştır. Bu durumun, piyasa yapıcılarda, likiditedeki azalma ve fiyat belirleme sürecine zarar verdiği görüldü.
Özellikle döviz veya borsa kadar likit olmayan tahvil piyasasında, genel oynaklığı azaltmak yerine yönlü fiyat hareketlerini güçlendiren bir kartopu etkisi ortaya çıkabilir. Düzenleyicilerin iyi niyetlerine rağmen kripto para değerleri spekülasyon ve iyimserlikle sıkı sıkıya bağlantılıdır.
Bununla birlikte, bu düzenlemelerin çoğunun aylardır gündemde olması nedeniyle uzun vadede kripto para piyasasını daha çok etkileyeceği düşünülebilir. Buna rağmen, gelecekte daha istikrarlı bir pazara yön verilirken, akıllardaki sorular, düzenlemelerin gerçekten ne kadar etkili olacağını ve gelecekte fiyatları ne derece etkileneceği hakkındadır.
Düzenlemeler neden Kripto Para fiyatlarını etkiler?
Kripto para birimlerindeki asıl yükseliş, düzenlenmemiş bir piyasada gerçekleşti. Haber yayın organları ve yatırımcılar piyasayla daha yakından ilgilenirken, düzenleyici kurumlar ve uluslar arası aktörler, piyasaya yeterli ilgiyi göstermemiş ve fiyatlar durgunlaşmaya devam etmiştir.
2017 yılında düzenleyici kurumlar pazarda yer bulmaya yönelik ilk adımlarını atarken, yaklaşık on yıl önceki kripto para birimleri gösterdiği gelişme ile nispeten sınırsız hale geldi. Düzenleyiciler için, bu çoğunlukla tasarım tarafından kaotik bir şekilde gelişen bir sistemi sınırlamaya çalışma anlamına geliyordu.
Bu eğilim, birçok Blockchain şirketinin geçen yıl elde ettiği ICO kaynaklı patlamanın büyümesiyle büyük ölçüde görüldü. 2017’de yeni Blockchain tabanlı şirketler, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu gibi düzenleyiciler tarafından sınırlandırılmış olsa bile 4 milyar dolarlık bir fona ulaştı. Sermaye artışları ise mevcut modelin göreceli olarak kanunsuzluğunun altını çizen iyi reklamı yapılmış birçok olaydan dolayı kusursuzca gerçekleşmedi.
Blockchain ve akıllı sözleşmeler denetimi ve güvenlik firması Hosho’nun kurucu ortağı Hartej Sawhney şunları kaydetti:
Şu anda Blockchain ekosistemi içerisindeki şirketler için standart uygulamaları yürüten hiçbir düzenleyici organ mevcut değil. Üsteki yüksek profilli saldırı sayısı ve veri ihlalleri aynı zamanda birçok şirketin ve kuruluşun sahip olduğu güvenlik zayıflıklarının bir göstergesidir. Ancak bunun nedeni görmezden gelmeyi tercih etmektedir.
Düzenleme eksikliği, Kripto para fiyatlarının oynaklığına büyük bir faktördür. Blockchain ekosistemi içerisindeki projeler, düzenleyici bir ortamın ortaya çıkması üzerine yatırımcıların ve mübadelelerin daha güçlü bir şekilde büyümesine neden olacaktır.
Yasalar üzerinde netliğe sahip olmak ise herkes için daha iyidir. Cebelitarık, Blockchain alanının düzenlenmesi konusundaki tutumunu açıkça ortaya koyan bir ulusun mükemmel bir örneğidir. Bu nedenle şirketler küresel olarak orada firma kurmak için akın ediyorlar.
Katalize edilen kripto para piyasasının, “vahşi batı” yatırımcıları üzerinde psikolojik bir etkisi oldu. düzenlemeler, bir çok yatırımcı tarafından aşırı büyümeyi engelleyebilecek ve sektöre damgasını vuran oynaklığı azaltabilecek bir taktik olarak görülüyor.
Düzenlemelere karşı kripto pazarının reaksiyonları
Yaklaşan düzenlemelerin haberleri ve yapılan spekülasyonlar, yatırımcıların Coin alım satımlarında acele etmesine neden oluyor. Bu durum, fiyatlarda istikrarsızlık ve değerlemelerde aşırı dalgalanmalara neden oluyor. Örneğin, Bitcoin, popüler Exchange firması Coinbase’de yaşananlar ve platformlarındaki potansiyel piyasa manipülasyonu hakkında bir iç soruşturma başlatılması nedeniyle değerinin neredeyse yarısını kaybetti.
Daha yeni bir gelişme olarak, Güney Koreli düzenleyiciler, kripto ticaretini tamamen yasaklayacaklarını ya da en azından piyasada önemli kontroller uygulayacaklarını açıkladıktan sonra, çoğu kripto para biriminin fiyatları önemli ölçüde düştü.
Sonuç olarak, Bitcoin’de yüzde 15’den fazla bir düşüş, Ethereum, Ripple, Litecoin ve diğer büyük kripto para birimleri, saatler içinde piyasa değerinde çift haneli rakamlar kaybettiği gözlendi.
Ancak tüm düzenlemeler olumsuz şoklara neden olmuyor. Güney Kore hükümeti tavrını değiştirdikten ve daha olumlu bir tavır aldıktan sonra, kripto para birimleri hızla düşüşlerini tersine çevirerek önemli bir yükselme ivmesi yakaladı.
Bundan önce ise, Japonya’nın kamuya ve dışa açık olarak kripto para birimleri kullanması gelişmesi, Bitcoin fiyatlarını o zamanki en yüksek seviyelere yükseltmişti.
Ülkelerin aldıkları kararlar Kripto Para piyasasını doğrudan etkiliyor
Geçtiğimiz Eylül’de Çin’in kripto para birimleri yasağı sonrasında yaklaşık 3.000 dolara yakın düşüş gösteren fiyatların sonrasında takip eden yeni haberler ile yüzde 96 artış sağlayarak 5.855 $ seviyesine çıktığı görüldü. Ülkenin Bitcoin’in bir ödeme yöntemi olarak yasallaştırdığını duyurması, Asya’da kripto para birimi almak için yeni bir çılgınlık yarattı.
Gelişmiş, uzun zamanlı belirsiz düzenleyici ortamlarla uğraşan Porat & Co. Law Firm Blockchain İnovasyon Başkanı Aviya Arika şunları kaydetti:
Düşüncelerinizin aksine, düzenleme, kripto para fiyatları artışına yardımcı olur. Düzenli belirsizliklerin yanı sıra hükümetler tarafından tamamen yapılan yasaklamalar, kripto pazarlarına zararlı olduğu kanıtlandı.
Bir yatırımcı yada kullanıcı, kripto paralarını sattığında ne kadar vergi ödeyeceği konusunda veya kripto kullanımının meşruluğundan emin değilse, büyük olasılıkla yeni bir haber çıkana kadar ya işlem yapmayacak ya da kripto paraları elinde tutacaktır.
Bu davranışlar düşüş eğilimi gösterir. Bununla birlikte, düzenleyiciler kripto para birimi izleme yöntemine ışık tuttuğunda, yatırımcılar ve kullanıcılar, kripto kullanma biçimleri konusunda, ister bir döviz aracı, ister bir finansal araç, ister başka herhangi bir form olsun, daha emin hissediyorlar.
Genel olarak konuşmak gerekirse, daha fazla yetki alanı, kripto paraların hukuki statüsünü düzenlemekte ve netleştirdiğinde, kripto para piyasaları, daha istikrarlı ve yaygın şekilde kabul edilecek.
Dahası, kripto para birimlerinin ana yatırımlara girmesi, en iyi ihtimalle eşitsiz olduğunu kanıtladı. Chicago Board Options Exchange, Bitcoin vadeli işlem sözleşmeleri sunmaya başlayacağını duyurmasıyla Bitcoin fiyatlarının oldukça ileri salınması uyarıları ve kesintileri tetikledi. Bu durum ise piyasanın altı günde 3 kez durdurulmasına neden oldu.
Genel olarak, kullanıcı düşüncesi, hala kripto para birimlerinin değerini korumaktan yana gözüküyor. Bu durum ise altın gibi gerçek dünyadaki varlıklardan kripto paralara yönelme gibi durumların devam edeceği anlamına geliyor.
Kripto Para fiyatları üzerinde uzun dönemde hala belirsizlikler hâkim
Sektöre verilen önem artsa bile, kripto para birimleri, fiyat teklifinde bulunmaya çalışan pek çok finansal gözlemcinin gizemi olarak kalmaya devam ediyor. Yaklaşık 10 yıllık varlığına rağmen kripto para endüstrisi henüz yolun çok başında gözüküyor.
Düzenleyiciler, piyasada bol miktarda bulunan ancak küresel finansal dalgalanmalara maruz kalan bazı tehlikeli uygulamaların sınırlanmasına yönelik yeni yollar düşünmeye başladılar. Çoğu, kripto para oranlarını destekleyen temel teknolojinin geleceğin hayati bir bileşeni olduğuna dikkat çekiyor. Ancak daha geniş pazar düzenlenmeleri şimdiye kadar blok zincir sektörünün hevesini kırmayı başarmış gibi gözüküyor.
Dahası, ICO’lar hükümet ve düzenleyiciler için dolandırıcılık, hırsızlık, hack saldırısı ve diğer etik dışı uygulamalara karşı savunmasızlıklarını düşündükleri için ciddi bir endişe kaynağı olarak kalmaktadır. Sektörün genç yaşı, düzenlemelerin uzun vadeli etkilerinin ölçülmesini de zorlaştırmaktadır. En şiddetli fiyat dalgalanmalarından sonra bile, Bitcoin fiyatlarının diğer kripto para fiyatları gibi kendi kendine toparlandığı görüldü. Dünyadaki gerçek etki düzenlemeleri daha net hale geliyor, ancak resim hala çok net değil.
Düzenlemelerin endüstriyi nasıl etkilediği konusunda 2018 yılı önemli bir ölçüt olacaktır. Bu arada, yatırımcılar, yapılacak düzenlemelere karşılık uzun vadede yatırım stratejileri konusunda belirsizlik öngörmektedirler. Kısa vadede ise bu durumun şiddetli tepkilere yol açmasına karşılık, her zaman ihtiyatlı davranma ihtiyacı duyarlar.