Bir değer deposu olarak başarısıyla Bitcoin sıklıkla ‘dijital altın’ olarak etiketlendi. Bu düşünce 2017 yılının ikinci aylarında ön plana çıktı. Çünkü Bitcoin küresel finansal piyasalarını biraz sıkıştıracak büyük bir yükseliş yaptı. Bu konu ile ilgili Dünya Altın Konseyi, bazı görüşlerini açıkladı.
Ölçeklenebilirlik, Bitcoin’i rahatsız eden uzun vadeli bir sorundu. Ancak büyük bir potansiyele sahip olması, yüksek işlem maliyetlerinden ve gecikmelerden absorbe eden en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bitcoin yüksek volatilitede artarken, madeni para başına değer açısından hala alternatif kripto paraların üstünde kalıyor. Bir çok kripto para ve ana akım finansal analistleri, bu nedenle Bitcoin’i altına benzetiyorlar.
Ünlü Amerikalı yayıncı Max Keizer, Bitcoin’in 100.000 dolarlık rekor seviyeye ulaşmasını öngörüyor. Keizer, Bitcoin ‘in ana ticaret tüccarlarının spekülatif ticaret yöntemlerini vurgulayarak fiziksel altın ticaretinin canlanmasına neden olacağına inandığını söylerek, şöyle devam etti:
Bitcoin altın vadeli işlem piyasasında devam eden teminatsız kısa satım ve finansal manipülasyona maruz kalan Wall Street matrisini parçalayarak altın piyasasına yardımcı oluyor.
Dünya Altın Konseyi, Bitcoin’in altın gibi olmadığını söylüyor
25 Ocak’ta yayınlanan bir belgede, altın için pazar geliştirme organizasyonu olan Dünya Altın Konseyi (WGC), kripto para birimlerine karşı duruşunu aydınlatıyor. İstatistiklerine göre, altın 2017’de yüzde 13’lük bir büyüme gösterdi.Bu istatistiksel olarak olumlu bir istatistik, ancak aynı dönemde Bitcoin’in parabolik büyümesine kıyasla oldukça sınırlı bir büyüme.
WGC’nin raporu, kripto para konusundaki duruşunu ve neden altın değerinin kripto para birimi çağında değerli bir yatırım deposu olduğunu açıkladı. Ancak, altın ticaretin daha az dalgalanma gördüğü ve piyasanın daha likit ve yüksek düzenlenmiş olduğu göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Aynı zamanda altın piyasası iyi yapılandırılmış bir yatırım portföyü olarak da kurulmuştur.
Altın likiditesi ve çeşitliliği
WGC, altının gün geçtikçe daha yüksek bir likiditeye sahip olduğu gerçeğini vurguladı. WGC, altının 250 milyar dolar değerindeki ticareti ile ilgili olarak Bitcoin’in günlük ticaretinin yaklaşık 2 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ediyor. bu rakam, kabaca altın destekli döviz ticareti fonlarına eşdeğer. Bir başka faktör, altının çeşitli kullanım ve uygulamaları. Altının en çok talep gören mücevherat endüstrisinde, son 20 yıldaki altın talebinin yüzde 50-60’ını oluşturuyor. Diğer yüzde 30’luk talep yatırım portföyünden geliyor, geri kalanı ise teknoloji endüstrisi ve merkez bankaları rezervlerinde bulunuyor.
Ortak karakteristik – kıtlık
WGC’nin aktardığı gibi, Bitcoin’in arzı, her yıl – yaklaşık 21 milyon coin cap – % 4 oranında artmaktadır. Madenciliğinin zorluk derecesi nedeniyle bu rakama 2140 yılında ulaşılabileceği tahmin ediliyor. bu anti-enflasyonist süreç, altınla ortak bir özellik olarak görülüyor. Konu ile ilgili WGC raporunda ise şu ifadeler yer alıyor:
Yaklaşık yılda 3.200 ton altın madeni çıkarılıyor. bu değer, şimdiye kadar çıkarılmış altın madeni, toplam altın stoğuna yaklaşık %1.7’si kadar artış sağlar. Altın kıtlığı ve marjinal yıllık büyüme gibi Bitcoin’in gelecekteki azalacak büyüme oranı ve nihai sonlu miktarı açıkça bu iki yatırım ürününün ortak özellikleri gibi duruyor.
Altın ticareti Blockchain’e bakıyor
WGC, açık bir şekilde Bitcoin ve kripto para birimleri karşılaştırmalarını reddetmek istiyor. Fakat Sektör, Blockchain teknolojisinin değerini takdir ediyor gibi görünüyor. Bitcoin ve çeşitli alternatif kripto paraları destekleyen dağıtılmış defteri sistemi, değerini kanıtladı. Bununla beraber parlak fikirler, Blockchain sistemlerinin neredeyse sınırsız uygulamalarını keşfetmeye başladı. WGC’ye göre:
Altın piyasasındaki çeşitli oyuncular, altını bir ‘dijital varlık’ haline getirme, tedarik zincirinde altın kaynağı belirleme ve ticaret sonrası uzlaştırma süreçlerine verimlilik getirme bağlamında Blockchain’i keşfediyorlar.
Bu muhtemelen özel Blockchain’ler üzerinde yapılacaktır. Fakat yine de, finansal dünya Blockchain teknolojisi fikriyle ilgileniyor.